45 milyon paylaşım: "Tüm gözler Refah'ta"

"Tüm gözler Refah'ta" anlamına gelen "All Eyes on Rafah" sloganının yer aldığı bir tasarım, 48 saatte 45 milyondan fazla paylaşım aldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 10:07
Kaynak: AA
45 milyon paylaşım: "Tüm gözler Refah'ta"

İsrail’in 26 Mayıs’ta Refah’ta Filistinlilerin yaşadığı kampa düzenlediği saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti. Dünyanın tepki gösterdiği saldırının ardından yayılmaya başlayan bir tasarım, 48 saatte 45 milyondan fazla kez paylaşılarak alarak en çok paylaşım alan yapay zeka tasarımı oldu.

NE ANLAMA GELİYOR?

"Tüm gözler Refah'ta" anlamına gelen "All Eyes on Rafah" sloganı, Gazze'nin güneyinde yer alan Refah şehrindeki duruma dikkat çeken bir yapay zeka tasarımı. Slogan, İsrail'in saldırıları nedeni ile hayatını kaybeden, yaralanan ve taşınmak zorunda olan Filistinlilere destek amacıyla kullanılıyor.

48 SAATTE 45 MİLYON PAYLAŞIMLA REKOR KIRDI

İsrail’in Refah saldırısının ardından tepkiler büyürken, sosyal medyada da kullanıcılar Gazze’de olanlara tepki göstermek için yeni bir akım başlattı. Kısa sürede yayılan tasarım, dünyaca ünlü kişilerin de hikayesinde yer aldı.

Gigi ve Bella Hadid, Mark Ruffolo, Jenna Ortega gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bir çok ünlü tarafından paylaşılan gönderi daha sonra X, Facebook ve TikTok gibi mecralarda da boy gösterdi.

NİÇİN SOSYAL MEDYA?

Gönderinin ilk olarak Instagram'da viral olmasının ise bir nedeni var. Geleneksel medyanın sansür baskısından kurtulmak isteyen Filistinli gazeteciler Instagramı etkin bir yayın aracı olarak kullanıyordu. Bir süre sonra dijital mecralarda uygulanan sansürler Gazze’de yaşananların aktarılmasına büyük ölçüde engel oldu. Sosyal mecraların yayın ihlaline takılmadan bu denli geniş bir kitleye ulaşan yapay zeka tasarımı aktivistler için etkin bir protesto yöntemi olarak kabul edildi.

SLOGANIN KAYNAĞI: DSÖ

Dünyanın gündemine oturan slogan Dünya Sağlık Örgütü Gazze temsilcisi, Richard Peeperkorn’un  14 Şubat’taki “Tüm gözler Refah’ta olup bitenlere çevrildi.” açıklamasına dayanıyor.

TASARIM BİR FOTOĞRAFÇIYA AİT

Sosyal medyada en çok paylaşılan yapay zeka grafiğinin kaynağı bir fotoğrafçıya dayanıyor.

"All Eyes on Rafah" tasarımını paylaşımını Instagram’da ilk olarak @shahv4012 isimli bir kullanıcı paylaştı. Paylaşımın ardından  bir çok kullanıcı yapay zeka tasarımı ile tepki göstermenin yeterli olmayacağını ifade ederek paylaşımı eleştirdi. Paylaşımın sahibi ise eleştirilere "Resim ve şablonlardan memnun olmayanlar varsa, hata yaptıysam özür dilerim. Refah meselesini ciddiye alın, sarsılsınlar, çözümümüzden korksunlar." ifadeleri ile karşılık verdi.

Kullanıcının sosyal medya hesabında, Gazze'ye destek amacıyla paylaşılan birçok yapay zeka tasarımı yer alıyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.