Maymun çiçeği adı nereden geliyor? Maymun çiçeği virüsü kaç ülkede görüldü?

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel çapta acil durum ilan ettiği 'maymun çiçeği virüsü' ile ilgili araştırmalar sürüyor. Peki, Maymun çiçeği adı nereden geliyor? Maymun çiçeği semptomları kaç günde ortaya çıkıyor? Maymun çiçeği virüsü yeni bir hastalık mı? Maymun çiçeği kaç ülkede görüldü?

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 08:56
Kaynak: Haber Merkezi
Maymun çiçeği adı nereden geliyor? Maymun çiçeği virüsü kaç ülkede görüldü?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu ailede yer alan diğer virüsler arasında Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken, Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılır.

Hastalığın adı her ne kadar "maymun çiçeği" olsa da, virüs aslında kemirgenlerden köken alır. 1958 yılında bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, bu nedenle "maymun çiçeği" olarak adlandırılmıştır.

Maymun çiçeği, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve doğal olarak kemirgenler arasında dolaşan bir virüstür. İlk insan vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedilmiştir. Hastalık, enfekte hayvanlardan veya insanların vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir ve semptomlar genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve döküntüler şeklinde ortaya çıkar.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ SEMPTOMLARININ ORTAYA ÇIKIŞ SÜRESİ

Maymun çiçeği virüsünün semptomları, virüs bulaştıktan sonra genellikle 3 hafta içinde kendini gösterir. Enfekte bir kişi grip benzeri belirtiler göstermeye başladıktan genellikle 1-4 gün sonra kızarıklıklar gelişir. Hastalıkla ilgili veriler, kişilerin semptomlar başlamadan 4 gün önce bile virüsü bulaştırabildiğini göstermektedir. Bu durum, hastalığın yayılmasını önlemek için erken teşhis ve izolasyonun önemini vurgulamaktadır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ YENİ BİR HASTALIK MI?

Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu hastalık yeni değildir. Virüs kaynaklı hastalık, ilk olarak 1958 yılında maymunlarda gözlemlenmiştir. İnsanlarda ise ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkmıştır. Bu uzun geçmişi, virüsün yıllar içinde nasıl yayıldığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamada önemli bir rol oynamaktadır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ KAÇ ÜLKEDE GÖRÜLDÜ?

Maymun çiçeği virüsünün yayılmasına dair son veriler 8 Ağustos 2024 tarihine dayanıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (Africa CDC) 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, Ocak 2024 ila 8 Ağustos 2024 arasında 2 bin 822 kişinin virüse yakalandığı ve 14 bin 719 şüpheli vakanın kayda geçtiği biliniyor. Virüs nedeniyle, büyük çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) olmak üzere, toplamda 517 kişi hayatını kaybetti. KDC'de 511 kişi bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Maymun çiçeği virüsü başta Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Afrika'da toplam 13 ülkede tespit edildi. Virüsün görüldüğü diğer ülkeler ise Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Afrika, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya ve Fildişi Sahili olarak açıklandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.