MasterChef'te gündem oldu! Yüksük çorbasın nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi

MasterChef'te ana kadroya girmek isteyen yarışmacılar hünerlerini sergilemeye devam ediyor. Ana kadroya girmek isteyen yarışmacılara yapması için verilen yüksük çorbası verildi. Yarışmayı takip edenler ise yüksük çorbası nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır gibi sorularını araştırmaya başladı. İşte lezzetli mi lezzetli yüksük çorbası tarifi...

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 21:32
Kaynak: Haber Merkezi
MasterChef'te gündem oldu! Yüksük çorbasın nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi

Yüksük çorbasının kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü bir çorba olduğu düşünülmektedir. Özellikle Adana ve Mersin mutfaklarında oldukça popüler olan bu çorba, ismini mantıların hazırlanması için kullanılan yüksükten almaktadır.

Yüksük çorbasının tarihi hakkında net bilgiler bulunmasa da, yüzyıllardır Türk mutfağında yer aldığı bilinmektedir. Geçmişte, evlerde el yapımı mantı ve yüksük kullanılarak hazırlanan bu çorba, günümüzde hazır mantı ve yüksüklerin de olmasıyla daha kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Yüksük çorbası, lezzetli ve doyurucu bir çorba olmasının yanı sıra, besleyici bir öğün seçeneği de sunmaktadır. Nohut ve mantı içeren bu çorba, protein, lif ve vitaminler açısından zengindir.

YÜKSÜK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Yüksük çorbası, lezzetli ve doyurucu bir Türk çorbasıdır. Hazırlaması oldukça kolaydır ve az malzeme ile yapılır.

Malzemeler:

Çorba için:1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı hazır mantı

6 su bardağı kadar su (miktar değişebilir)

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 dolu yemek kaşığı domates salçası

2 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı pul biber

Tuz

Yüksük hamuru için:

1 yumurta

1 çorba kaşığı İrmik (1/2 (yarım) su bardağı su ile ıslatılacak)

400-450 gr un1/2 (yarım) su bardağı su

Tuz

YÜKSÜK ÇORBASI HAZIRLANIŞI

Yüksük hamuru için:

Bir kapta irmik ve suyu karıştırın. 10 dakika kadar dinlendirin.

Unu, yumurtayı, tuzu ve dinlenmiş irmikli karışımı ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamuru 30 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenen hamurdan küçük bezeler koparıp, unlanmış tezgahta parmaklarınızla bastırarak açın.

Bezelerin ortalarını parmağınızla bastırarak halka şekli verin.

Çorba için:

Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alıp eritin.

Salçayı ekleyip kavurun.

Haşlanmış nohutları ve suyu ekleyip kaynatın.

Mantı ve baharatları ekleyip tekrar kaynatın.

Mantılar pişene kadar kısık ateşte pişirin.

Hazırladığınız yüksükleri çorbanın içine atın ve 5 dakika kadar pişirin.

Sıcak servis edin.

Püf Noktaları:

Yüksük çorbası için hazır mantı kullanabilirsiniz.

Dilerseniz ev yapımı mantı da hazırlayabilirsiniz.

Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını değiştirebilirsiniz.

Yüksük çorbasını limonla servis edebilirsiniz.

Yüksük çorbasının tarihiyle ilgili bazı bilgiler:

Yüksük çorbasının ilk kez hangi bölgede yapıldığı bilinmemekle birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü bir çorba olduğu düşünülmektedir.

Çorba, ismini mantıların hazırlanması için kullanılan yüksükten almaktadır.

Geçmişte, evlerde el yapımı mantı ve yüksük kullanılarak hazırlanan bu çorba, günümüzde hazır mantı ve yüksüklerin de olmasıyla daha kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Yüksük çorbası, lezzetli ve doyurucu bir çorba olmasının yanı sıra, besleyici bir öğün seçeneği de sunmaktadır. Nohut ve mantı içeren bu çorba, protein, lif ve vitaminler açısından zengindir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.