Türkiye'den dünyanın dört bir yanına ihracat! Bakanlık verileri paylaştı

Ticaret Bakanlığı, ülke gruplarına göre yaptığı ihracat analizinin detaylarını paylaştı. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Avrupa ülkelerine yapılan ihracat 97,2 milyar dolara ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye'den dünyanın dört bir yanına ihracat! Bakanlık verileri paylaştı

Ticaret Bakanlığı, ihracata dayalı ekonomi politikaları çerçevesinde dünyanın dört bir yanına devam eden ihracat artışını sürdürmek üzere çalışmalarını sürüyor.

Bu kapsamda, ülke gruplarına göre ihracat analizi ve coğrafi ülke gruplarına ihracat gelişmeleriyle ilgili bir rapor paylaşıldı.

Bakanlık, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirilen ihracatta artış eğiliminin devam ettiğini belirtti.

Coğrafi ülke gruplarında, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre; Avrupa ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2,5 artışla (2,3 milyar dolar artış) 97,2 milyar dolara, Asya ülkelerine yapılan ihracat yüzde 10,8 artışla (1,3 milyar dolar artış) 13,5 milyar dolara yükseldi.

Türkiye’nin Yakın ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatı yüzde 3,6 artışla (991 milyon dolar artış) 27,7 milyar dolara, Kuzey Amerika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 8,3 artışla (888 milyon dolar artış) 11,7 milyar dolara, Güney Amerika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 18,1 artışla (301 milyon dolar artış) 2,0 milyar dolara ulaştı.

Yapılan ihracat, coğrafi ülke gruplarının tüm kollarında artış gösterdi.

Türkiye’den Orta Amerika ve Karayipler'e yapılan ihracat yüzde 10,1 artışla (173 milyon dolar artış) 1,9 milyar dolara, Afrika ülkelerine yapılan ihracatımız yüzde 3,6 artışla (478 milyon dolar artış) 13,8 milyar dolara, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yapılan ihracatımız yüzde 26,0 artışla (171 milyon dolar artış) 0,8 milyar dolara ulaştı.

SEÇİLİ ÜLKE GRUPLARINA GÖRE İHRACAT GELİŞMELERİ

Ticaret Bakanlığı, önemli pazar gruplarına yıllıklandırılmış ihracatın artış trendinde olduğunu ve Ağustos ayı itibariyle rekor seviyelere ulaştığını açıkladı.

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre;

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere yapılan ihracat yüzde 12,3 artışla (4,9 milyar dolar artış) 45,1 milyar dolara,

Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkelere yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 artışla (3,1 milyar dolar artış) 25,1 milyar dolara,

Avrupa Birliği (AB 27) ülkelerine yapılan ihracat yüzde 3,4 artışla (2,4 milyar dolar artış) 71,3 milyar dolara,

Sınır Komşusu ülkelere yapılan ihracat yüzde 10,8 artışla (2,1 milyar dolar artış) 22,0 milyar dolara,

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yapılan ihracat yüzde 29,2 artışla (2,1 milyar dolar artış) 9,4 milyar dolara,

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ülkelerine yapılan ihracat yüzde 11,8 artışla (741 milyon dolar artış) 7,0 milyar dolara yükselerek söz konusu dönemde gerçekleştirilen en yüksek ihracat değerlerine ulaştı.

AĞUSTOS’TA REKOR SEVİYEDE GERÇEKLEŞTİ

Böylece tüm bu ülke gruplarına yıllıklandırılmış bazda ihracat Ağustos ayı itibariyle rekor seviyede gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye markasının bilinirliğini artırmak, pazar çeşitlendirmesiyle yeni pazarlara ulaşmak, mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek için ihracatçıların ihtiyaçlarına yönelik uygulamalar hayata geçirmeye devam edeceğini belirtti.

İHRACATIN ARTIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Bakanlık, Orta Vadeli Program hedefleri kapsamında dost ve yakın ülkeler başta olmak üzere, komşu ve çevre ülkeler ile uzak ülkeler dâhil farklı pazarlara yönelik ihracatın artırılması amacıyla ikili ve çok taraflı diyalog ve istişare mekanizmalarından faydalanmak amacıyla yoğun bir şekilde çalışmaların sürüleceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.