Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ticaret Bakanlığı

Bursa Hayat Gazetesi - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İnternet alışverişlerinde güçlü ürün güvenliği dönemi 1 Nisan’da başlıyor Haber

İnternet alışverişlerinde güçlü ürün güvenliği dönemi 1 Nisan’da başlıyor

Ticaret Bakanlığı, internet alışverişlerinde tüketicilerin güvenliğine yönelik önemli bir adım atıyor. 30 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan ve 5 aylık geçiş sürecinin ardından, 1 Nisan 2025’te yürürlüğe girecek "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği", e-ticaret sektöründe güvenliği ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Yeni yönetmelik, internet alışverişlerinde tüketici haklarını koruyarak, ürün güvenliğini sağlamak için önemli yenilikler getiriyor. E-ticaret platformları, ürün güvenliği bilgilerini açık ve anlaşılır bir şekilde sunmak zorunda olacak. Bu sayede tüketiciler, alışveriş yapmadan önce ürün hakkında daha fazla bilgi edinebilecek ve fiziki mağazalarda olduğu gibi ürünü inceleme fırsatı bulacak. E-TİCARETTE GÜVENLİK VE ŞEFFAFLIK ARTACAK Yeni yönetmelik ile internet, mobil uygulamalar ve televizyon gibi araçlarla yapılan alışverişlerde daha güvenli ve şeffaf bir ortam sağlanacak. Tüketiciler, ürünlerin güvenliği hakkında daha fazla bilgiye kolayca ulaşabilecek. ÜRÜNLERİN GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN BİLGİLER ZORUNLU OLACAK Satıcılar, ürünlerine dair güvenlik bilgilerini açıkça sunmak zorunda olacak. İlanlarda üretici ya da ithalatçı bilgileri, iletişim adresi ve ürün güvenliğine ilişkin detaylar yer alacak. Bu sayede tüketiciler, satın almadan önce ürünlerin güvenlik özelliklerini kontrol edebilecek. DENETİM ARTACAK, UYGUNSUZ ÜRÜNLER YAYINDAN KALDIRILACAK Sanal pazaryerlerinde, ürünlere ait güvenlik bilgileri sistemlere dahil edilecek ve uygunsuz ürünler tespit edilirse, bu ürünler 24 saat içinde yayından kaldırılacak. Bu, daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamak için önemli bir adım olacak. TÜKETİCİLER İÇİN İLETİŞİM NOKTALARI OLUŞTURULACAK Sanal pazaryerleri, tüketicilerin ürün güvenliğiyle ilgili şikayet ve taleplerini iletebileceği iletişim noktaları kuracak. Böylece vatandaşlar, ürün güvenliği konusunda doğrudan başvuru yapabilecek. YURT DIŞINDAN YAPILAN SATIŞLARDA TÜRKİYE TEMSİLCİSİ ZORUNLULUĞU Yurt dışından Türkiye’ye ürün gönderen firmalar, Türkiye'de bir yerel temsilci bulundurmak zorunda olacak. Türkiye'de temsilci bulundurmayan firmaların satış yapması mümkün olmayacak. UYGUNSUZ ÜRÜNLERE YAPTIRIM Yönetmelik, ürün güvenliği ile ilgili düzenlemelere uymayanlar hakkında yasal yaptırımlar öngörüyor. Ürün güvenliği ve teknik düzenlemeler konusunda ihlallerde, ürünlere erişim engellenecek. Yeni yönetmelik, e-ticaret platformları ve satıcılar için önemli sorumluluklar getiriyor. Ticaret Bakanlığı, bu düzenleme ile tüketicilerin güvenli ürünlere ulaşmasını sağlamayı ve yerli üreticilerin haksız rekabetten korunmasını hedefliyor. Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yönetmeliğe dair rehber de paylaşıldı.

Bursa’da Ramazan denetimi! 3 milyon 883 bin lira ceza kesildi Haber

Bursa’da Ramazan denetimi! 3 milyon 883 bin lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Arslanlar, marketlerde Ramazan Bayramının yaklaşması sebebiyle denetimlerin daha da sıklaştırıldığını söyledi. Arslanlar açıklamasında; "Marketlerde Ramazan Bayramının yaklaşması sebebiyle fırsattan istifade etmek suretiyle başta temel gıda ve ihtiyaç maddeleri olmak üzere ürünlerin fiyatlarının haksız yere artırılıp artırılmadığını kontrol ediyoruz. Haklı bir gerekçeye dayanmaksızın fiyat artışlarını gerçekleştirenlere 'Haksız Fiyat Artışı' tutanağı düzenleyerek son 3 aylık alış faturalarını da istiyoruz. Bakanlığımız fahiş fiyat artışı yapanlara 143 bin 930 liradan 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar idari para cezası uygulayabiliyor. Diğer taraftan kafe ve restoranlarda ise giriş kapılarında menü listesinin olup olmadığını ve masalarda yer alması gereken menü listesinin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Menü ve fiyat listelerinin bulunmaması halinde her bir ürün için yine İl Müdürlüğü olarak ürün başına 3 bin 166 lira idari para cezası uyguluyoruz" ifadelerine yer verdi. 21 İŞLETMEDE 392 BİN CİVARI ÜRÜN DENETLENDİ İsmail Arslanlar konuşmasının devamında "Bugüne kadar, yaklaşık bin 21 işletmede 392 bin civarı ürün denetlendi. Yaklaşık 3 milyon 883 bin lira idari para cezası uygulandı. Bu cezalara bakanlığımızın kestiği 'Haksız Fiyat Artışı' cezaları dahil değildir.’ açıklamasında bulundu.

Türkiye ekonomisinde kritik role sahip şehirler belli oldu Haber

Türkiye ekonomisinde kritik role sahip şehirler belli oldu

2025 yılı Ocak-Şubat dönemi verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracat perspektifi doğrultusunda yaptığı çalışmalar, ihracat rakamlarının güçlü bir şekilde artmasına katkı sağlıyor. 10 İLDE 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT Bu dönemde, 10 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken, toplamda 34 ilimizde ihracat artışı gözlemlendi. BURSA 4’ÜNCÜ SIRADA YER ALDI Bursa ise 1 milyar 447 milyon dolarlık ihracatla, faaliyet illeri bazında Türkiye'nin en fazla ihracat yapan dördüncü ili oldu. Şubat ayında gerçekleşen ihracat artışlarıyla, Bursa'nın güçlü sanayi altyapısı ve çeşitlenmiş üretim kapasitesi bir kez daha öne çıkmış oldu. İSTANBUL LİSTENİN BAŞINDA 2025 yılı Şubat ayında, İstanbul 4 milyar 340 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada yer alırken, Kocaeli 2 milyar 667 milyon dolarla ikinci sırada, İzmir ise 1 milyar 875 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bursa'nın 1 milyar 447 milyon dolarlık ihracatıyla dördüncü sırada olması, şehrin ekonomisindeki güçlü ihracat potansiyelini gözler önüne seriyor. 34 İLDE İHRACAT ARTTI İhracat artışı sıralamasında, geçen yılın aynı ayına kıyasla Çorum 210 milyon dolarlık artışla birinci olurken, Kocaeli 138 milyon dolarlık artışla ikinci sırada yer aldı. Afyon ise 81 milyon dolarlık artışı ile üçüncü sırada bulunuyor. Toplamda 34 ilimizde ihracat artışı gözlemlendi. GÜÇLÜ SANAYİ ÜRETİMİYLE BURSA LİSTEDE ÜST SIRALARDA Bursa, güçlü sanayi üretimiyle ülke genelinde en fazla ihracat yapan iller arasında yer alırken, ticaretin ülke genelinde yayılması ve yerel üretimin artırılması hedefleniyor. Bursa'nın 2025 ihracat performansı, Ticaret Bakanlığı'nın ülke genelinde ihracatın artması ve güçlü bir şekilde yayılmasını amaçlayan politikalarının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Türkiye'nin daha müreffeh bir ekonomi hedefi doğrultusunda, yerel üretim ve istihdam artışı sağlanarak, ihracatın ülke genelinde daha da yayılması bekleniyor.

 Ticaret Bakanlığı, 8,1 milyar liralık kaçakçılığı engelledi Haber

 Ticaret Bakanlığı, 8,1 milyar liralık kaçakçılığı engelledi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli bir başarıya imza attı. Bakanlığa bağlı gümrük muhafaza ekipleri, Ocak ve Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 63 artış sağlayarak toplamda 8,1 milyar lira değerinde ticari eşya ve uyuşturucu maddeye el koydu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu başarıda kullanılan yenilikçi teknolojiler ve gelişmiş analiz tekniklerinin etkisine dikkat çekildi. Gümrük muhafaza ekipleri, ülke ekonomisine zarar veren, haksız rekabet yaratan ve toplum sağlığını tehdit eden yasa dışı ticaretle mücadeleye hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. Operasyonlarda elde edilen veriler ise dikkat çekici 6,3 ton yasaklı madde 31 ton tütün ve tütün mamulü 400 kilogram değerli maden 326 lüks araç Bunların yanı sıra, canlı hayvanlar, elektronik eşyalar, tıbbi malzemeler, tarihi eserler gibi birçok kaçak ürün ele geçirildi. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Ekipleri 2025 Yılının İlk İki Ayında Rekor Yakalamalara İmza Attı: 2 Ayda %63 Artışla 8,1 Milyar TL Tutarında Kaçak Yakalama(16.03.2025) pic.twitter.com/AJn0050oQp— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) March 16, 2025 Açıklamada ayrıca, gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat birimlerinin ülke ekonomisini zarara uğratan, haksız rekabet ortamı oluşturan ve gençleri bağımlılık tehlikesine atmaya çalışan kaçakçılığın hiçbir türüne geçit vermediği vurgulandı.

2025’e damga vuran denetim raporu: 454 milyon TL ceza uygulandı Haber

2025’e damga vuran denetim raporu: 454 milyon TL ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında, iç ticaretin istikrarını sağlamak, tüketicileri korumak ve fahiş fiyat artışlarını engellemek amacıyla geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. İç Ticaret ve Tüketici Koruma birimlerinin koordinasyonuyla yapılan denetimlerde, 85 bin 238 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek 454 milyon 350 bin 858 TL idari para cezası uygulandı. İÇ TİCARET VE FAHİŞ FİYATLA MÜCADELEDE BAŞARI Ticaret Bakanlığı'nın denetim ekipleri, iç piyasadaki arz ve talep dengesizliğinden etkilenmemesi için 2025 yılı ilk iki ayında 62 bin 328 firmayı ve 5,4 milyon ürünü denetledi. Bu denetimler neticesinde 161,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. Şubat ayında yapılan denetimler ise 106,1 milyon TL’lik bir ceza tutarıyla dikkat çekti. FAHİŞ FİYAT VE HAKSIZ TİCARETLE MÜCADELE İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimler, özellikle otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve market sektörlerinde yoğunlaştı. 2025 yılının Ocak ve Şubat aylarında toplam 22 bin 33 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, 154 milyon TL idari para cezası kesildi. Fahiş fiyat artışları nedeniyle uygulanan cezanın büyük kısmı, 126,7 milyon TL'lik kısmı ise fahiş fiyatla ilgili denetimler sonucunda gerçekleşti. PİYASA GÖZETİMİ VE GÜVENSİZ ÜRÜN DENETİMLERİ Ticaret Bakanlığı, güvenli tüketici ürünlerinin piyasaya arz edilmesi için piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini de sürdürüyor. 2025 yılı itibarıyla, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye gibi tüketici ürünlerinin denetimleri kapsamında 821 firma denetlendi. Aykırılık tespit edilen 75 gerçek ve tüzel kişiye 7,9 milyon TL ceza uygulanırken, güvensiz ürünlerin piyasaya arzı konusunda sıfır tolerans politikası izlenmektedir. TÜKETİCİ KORUNMASI VE HUKUKİ DÜZENLEMELER Tüketicinin korunması amacıyla yapılan denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bu denetimlerin büyük bir kısmı, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri ve mesafeli satış sözleşmelerindeki aykırılıklardan kaynaklanmaktadır. Şubat ayında ise yalnızca bu denetimlerden 18,3 milyon TL ceza uygulanmıştır. EN FAZLA DENETİM VE CEZA İSTANBUL'DA UYGULANDI Ticaret İl Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği denetimlerde, İstanbul ili en fazla ceza uygulanan şehir olarak öne çıkarken, 125,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. İstanbul, ayrıca denetlenen firma sayısı bakımından da 10.633 firma ile en yüksek rakama ulaşarak dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında gerçekleştirdiği yoğun denetimlerle, iç ticaretin düzenli işlemesini sağlamak ve tüketiciyi korumak amacıyla önemli adımlar atmıştır. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini ve haksız ticaret ile fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini duyurdu.

A’dan Z’ye tüm sektörler denetim altında! Milyonlarca lira ceza kesildi Haber

A’dan Z’ye tüm sektörler denetim altında! Milyonlarca lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı Ocak ayında, tüketicinin korunması mevzuatı kapsamında gerçekleştirdiği denetimlerde büyük bir başarıya imza attı. Bakanlık, özellikle gıda sektöründe yapılan denetimlerle fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı gibi tüketiciyi mağdur eden uygulamalara karşı sert bir tutum sergiledi. 22 BİN 818 FİRMA DENETLENDİ 2025 yılı Ocak ayında yapılan denetimlerde toplamda 139,2 milyon TL idari para cezası, haksız ve fahiş fiyat denetimlerinden ise 144,5 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığı, özellikle fiyat etiketi denetimleri konusunda da önemli bir mesafe kaydetti. Ocak ayında, 22 bin 818 firma denetlenerek, 7 bin 367 firmaya toplam 55,6 milyon TL ceza kesildi. GIDA SEKTÖRÜNDE YOĞUN DENETİM Ocak ayında yapılan fiyat etiketi denetimleri kapsamında 13 bin 123 markette denetim yapıldı ve aykırılık tespit edilen marketlere 32,5 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bunun yanı sıra, yiyecek ve içecek hizmeti sunan 6 bin 454 restoran, kafe, lokanta ve pastane de denetlendi. Bu denetimlerde, 9,8 milyon TL ceza kesildi. TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİ VE TİCARET İHLALLERİ Ticaret Bakanlığı, aynı dönemde tüketici sözleşmelerine aykırı davranan 25 ayrı dosyada 52,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, reklam ve haksız ticari uygulamalar karşısında da 2 bin 34 firma denetlendi ve 188 firmaya toplam 29,3 milyon TL ceza kesildi. FAHİŞ FİYAT UYGULAMALARINA KARŞI ETKİLİ MÜCADELE Bakanlık, 2025 yılı başından itibaren otomotiv, emlak ve kuyumculuk sektörlerinde de denetimlerini sürdürüyor. Ocak ayında bu sektörlerde 14 bin 583 firma denetlendi. Aykırılıklar nedeniyle 17,8 milyon TL direkt ceza kesilirken, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 126,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. TÜM SEKTÖRLERDE DENETİMLER SÜRÜYOR Ticaret Bakanlığı, Ocak ayında gerçekleştirdiği denetimlerle, tüketici haklarının korunması ve haksız fiyat artışlarının önlenmesi konusunda önemli adımlar attı. Bakanlık, özellikle Ramazan öncesi gıda sektörü başta olmak üzere, tüm sektörlerde denetimlerini hız kesmeden sürdürüyor. Tüketicinin korunmasına yönelik bu etkin mücadele, 2025 yılı boyunca da devam edecek.

Fahiş fiyat artışlarına karşı sert adım: 126,7 milyon TL ceza kesildi Haber

Fahiş fiyat artışlarına karşı sert adım: 126,7 milyon TL ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk toplantısında gerçekleştirdiği denetimler ve incelemeler sonucunda, fahiş fiyat artışlarına karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Özellikle e-ticaret platformları ve satış noktalarındaki fiyat artışları sonrası yapılan denetimlerde, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından toplamda 126,7 milyon TL ceza uygulandı. YANGIN GÜVENLİK EKİPMANLARINDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞI 21 Ocak 2024 tarihinde yaşanan yangın faciasının ardından, yangın güvenlik ekipmanları sektöründe fahiş fiyat artışları gözlemlendi. Ticaret Bakanlığı, bu duruma hemen müdahale ederek, yangın tüpleri ve diğer yangın güvenlik malzemelerinin satışında fiyat artışı yapan işletmelere 7,7 milyon TL ceza uyguladı. Yapılan denetimler sonucu, ilgili işletmelerin yangın güvenliği ekipmanlarında artış yaptığı belirlendi. ÖZEL OKULLARA FAHİŞ FİYAT ARTIŞINDAN 66,2 MİLYON TL CEZA Ticaret Bakanlığı, özel öğretim kurumları tarafından sunulan etüt, yemek, kitap, kıyafet gibi hizmetlerde de fahiş fiyat artışlarını inceledi. Yapılan denetimler sonucunda, bu hizmetlerde en yüksek fiyat artışlarını gerçekleştiren okullara 66,2 milyon TL ceza uygulandı. Bakanlık, eğitimde şeffaf ve adil bir fiyatlandırma politikası oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, velilerin mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu. PERAKENDE SEKTÖRÜDE CEZALARDAN NASİBİNİ ALDI Ayrıca, perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketler, yerel marketler ve fırınlar gibi işletmelerde yapılan denetimlerde, tarifeye aykırı ekmek satışı ve fahiş fiyatla satış yapan işletmelere toplamda 52,8 milyon TL ceza kesildi. Bakanlık, bu tür fiyat artışlarının halkı mağdur ettiğini ve denetimlerin devam edeceğini belirtti. TOPLAMDA 126,7 MİLYON TL CEZA UYGULANDI Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2025 yılının ilk toplantısında, yangın güvenlik ekipmanları, özel okullar ve perakende sektörü gibi farklı alanlarda yapılan denetimler sonucunda toplamda 126,7 milyon TL tutarında idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, bu tür haksız fiyat artışlarına karşı mücadele etmeye devam edeceğini belirtti ve vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi için çalışmalarına hız vereceklerini vurguladı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.