Sağlık sigortası hayati önem taşıyor: İşte sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz...

Sigorta danışmanı İsmail Akdere, sağlık sigortası yaptırırken doğru bilgilendirme ve güvenilir acentelerin tercih edilmesinin, gelecekte karşılaşılabilecek sağlık sorunları için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 15:00
Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar
Sağlık sigortası hayati önem taşıyor: İşte sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz...

Sigorta danışmanı İsmail Akdere, özel sağlık sigortasının, kişilerin sağlıklarını ve sağlık harcamalarını teminat altına alan bir sigorta türü olduğunu belirtti. Akdere, sağlık sigortası yaptırmanın önemine değinerek, "Kişinin sağlıklı zamanında, herhangi bir sağlık sorunu yokken sağlık poliçesi yaptırması daha doğru olur. Çünkü sağlık harcamalarına ciddi bütçeler ayırmak zorunda kalabiliyoruz. Bu yüzden de sağlık sigortasının en kısa sürede alınmasını tavsiye ediyorum." dedi.

HANGİ TÜR SİGORTALAR MEVCUT?

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan iki ana sağlık sigortası ürünü bulunmaktadır. Bunlar Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasıdır. İki ana sigortanın yanı sıra seyahatlerimizde alabileceğimiz Yurt içi ve Yurt dışında geçerli olmak üzere Seyahat Sağlık Sigortası ürünü ve ülkemizde ikamet eden misafir vatandaşlarımız içinde yine Yabancı sağlık sigortası ürünleri hali hazırda yapılmaya devam edilmektedir. Ek teminatlarla birlikte Sağlık sigortalarının içerisine doğum teminatı da ekleyerek bu alanda oluşabilecek gebelik muayenelerini ve doğum masraflarını da bu ürünler içerisine isteye bağlı dahil edebiliyoruz.

Sağlık sigortası hayati önem taşıyor: İşte sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz...  Bursa Hayat Gazetesi -2

EN DOĞRU BİLGİ ACENTELERDEN ALINABİLİR

Sağlık sigortası hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin, internet yerine bir sağlık acentesinden bilgi almalarının daha doğru olacağını vurgulayan Akdere, "Dolandırılma gibi durumlara maruz kalınmaması için sigorta poliçesi alırken mutlaka sigorta acenteleri tercih edilmeli. Sigorta acenteleri bir denetleme mekanizması içerisinde olduğu için güvenli şekilde işlem yapabilirsiniz. Ayrıca, poliçeyi neden aldığımız ve hangi amaçlarla kullanacağımız konusunda bilgilendirme de çok önemlidir. Satın aldığınız sağlık poliçesiyle hangi hastanelere gidebileceğinizi ve hangi doktorlarla anlaşmalar olduğunu bilmek, bu süreçte yol gösterici olacaktır." diye konuştu. Sağlık sigortası yapmadan önce toplanması gereken bazı evraklar olduğunu belirten Akdere, “Kişinin sağlığını beyan ettiği formlar toplanır. Bazı şirketler, hem süreci hızlandırmak hem de daha pratik hale getirmek için dijital başvuru formları oluşturdu. Ancak, sağlık beyanı verirken geçmişteki rahatsızlıklar mutlaka belirtilmeli. Bu bilgiler, sistemler üzerinden kolayca görülebiliyor ve eğer doğru beyan verilmezse, hastalığın süreci incelendiğinde tespit edilebilir. Doğru beyan verilirse, ileride karşılaşılan sağlık sorunlarında süreç çok daha rahat ilerler." dedi.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI VE TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR

Türkiye’de ilk açılan sağlık branşındaki ürünün özel sağlık sigortası olduğunu belirten Akdere, tamamlayıcı sağlık sigortasının ise en yaygın ve merak edilen sigorta türü olduğunu ifade etti. Tamamlayıcı sağlık sigortasının devlet destekli olduğunu belirten Akdere, "SGK'nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerdeki farkı tamamlayıcı sağlık sigortası ile kapatabilirsiniz. Ancak, özel sağlık sigortasında devlet desteği yoktur. Tamamen devlet desteğinden bağımsız bir sigorta türüdür. İlaçlarınız özel sağlık sigortası kapsamında temin edilebilirken, tamamlayıcı sağlık sigortasında bu mümkün değildir. Bu sigortalar arasındaki en büyük fark, devlet desteğinin varlığı veya yokluğudur." diye vurguladı. Akdere, SGK primlerini kendi ödeyen kişilerin de tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabileceğini belirtti. Reşit olmayan kişilerin de tek başına sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabileceğini ifade etti. Ayrıca, bebeklerin on altıncı günden sonra sigorta teminatı alabileceğini de söyledi. Sağlık sigortası ücretlerinin, kişiden kişiye, ilden ile ve firmaya göre değişiklik gösterdiğini belirten Akdere, gençlerin sağlık sigortasının daha uygun maliyetli olduğunu söyledi. Herkesin her yıl düzenli olarak sağlık sigortası yaptırması gerektiğini vurgulayan Akdere, "Sağlık sigortasının süresi dolduktan sonra bir ay düşünme süresi veriliyor. Eğer bu sürede sigorta yenilenmezse, bir yıl içinde verilen haklar geri alınır." dedi.

Sağlık sigortası hayati önem taşıyor: İşte sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz... Bursa Hayat gazetesi -3

GEBELİK GERÇEKLEŞMEDEN ÖNCE SİGORTA YAPILMALI

Kadınların biyolojik farklılıkları nedeniyle sigorta primlerinin daha yüksek olduğunu belirten Akdere, tamamlayıcı sağlık sigortasında doğum teminatı ekletilirse, doğum kontrolleri ve doğum maliyetlerinin daha uygun hale geleceğini söyledi. Bu poliçenin, gebelik durumu gerçekleşmeden önce alınması gerektiğini vurguladı. Grup tamamlayıcı sağlık sigortaları hakkında da bilgi veren Akdere, iş yerlerinden yapılan sağlık sigortalarına grup poliçesi denildiğini ve hastane anlaşmalarının ve adet sayılarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, “iş yeri ve anlaşma yapılan hastanelerin yakınlığı da dikkate alınmalıdır.” diye belirtti.

“TATSIZ SONUÇLARA YOL AÇABİLİR”

Son olarak, sigorta yaptırmadan önce verilen sağlık beyanının doğru olmasının, kişinin doğru yönlendirilmesi için büyük önem taşıdığını ifade eden Akdere, “Kişinin belli bir muayene hakkı vardır ve bu haklar sigorta primi üzerinden belirlenir. Yanlış bilgilendirme, tatsız sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden, sağlık sigortası yaptırmadan önce dikkatli bir şekilde bilgi almak önemlidir.” diyerek konunun üzerinde durdu.

18 YAŞININ ALTINDA OLAN BİREYLER TEK BAŞINA SİGORTALANABİLİR Mİ?

Evet sigortalanabilir. Sigorta şirketleri arasında fark vardır fakat 18 yaş altında olan bireylerde anne ve babalarından bağımsız olarak sağlık sigortası yaptırabilirler.

 

Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.