Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Para okçuluk nedir?

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türkiye 28 madalya kazandı. Peki, Para okçuluk nedir?

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 08:18
Kaynak: Haber Merkezi
Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Para okçuluk nedir?

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda milli para okçu Öznur Cüre, kadınlar makaralı yay sıralama atışlarında çığır açan bir başarıya imza attı. Cüre, bu yarışmada hem dünya hem de Paralimpik Oyunlar rekorunu kırarak büyük bir başarıya imza attı. Peki Para Okçuluk nedir? 

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Para okçuluk nedir?  Bursa Hayat Gazetesi -2

PARA OKÇULUK NEDİR? 

Para okçuluk, TS sporcuları tarafından organize edilen ilk spor dalı olup, 1960 yılında Roma’da düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda yer alan orijinal branşlardan biridir. Bu spor dalı, fiziksel engelleri bulunan bireylerin, çeşitli yardımcı aletler kullanarak okçuluk yapmalarına olanak tanır ve hassasiyet, güç ile konsantrasyonu test eder.

Sınıflandırma ve Yarışma Kategorileri: Para okçuluk, sporcuların fiziksel engellerine göre sınıflandırıldığı ve her biri için özel yarışma kategorilerinin bulunduğu bir spor dalıdır. Yarışma kuralları, hedef büyüklüğü ve okçuların hedefe olan uzaklığının yarışma kategorisine bağlı olarak değiştiği bir sistemle düzenlenmiştir.

Yarışma Formatı:

  • Bireysel Yarışmalar: Sporcular, her biri altı ok içeren 12 bölmeli bir hedefe toplamda 72 ok atarlar. Her bir sporcuya, her turda 4 dakika süre tanınır. En yüksek puanı elde eden sporcular, tekli eleme aşamasında 15 ek ok atışı hakkı kazanır.

Hedef ve Mesafeler:

  • Geriye doğru çekilen yay kullanan okçular, 70 metre mesafeden 1.22 metre çapındaki hedefi vurur.
  • Bileşik yay okçuları ise, 50 metre mesafeden 80 cm çapındaki hedefi hedef alır.
  • Yönetim ve Düzenleme: Para okçuluk, Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından evrensel olarak yönetilmektedir. Bu federasyon, sporun uluslararası standartlarda düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlar.

Para okçuluk, engelleri aşma ve spor yoluyla kişisel sınırları zorlama konusunda mükemmel bir örnektir. Hem yarışma hem de antrenmanlarda sporcular, teknik becerilerini ve zihinsel odaklanmalarını geliştirirken, engellerini aşma konusunda ilham verici bir başarı sergilerler.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.