#Paris 2024 Paralimpik Oyunları

Bursa Hayat Gazetesi - Paris 2024 Paralimpik Oyunları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Paris 2024 Paralimpik Oyunları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Para okçuluk nedir? Haber

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Para okçuluk nedir?

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda milli para okçu Öznur Cüre, kadınlar makaralı yay sıralama atışlarında çığır açan bir başarıya imza attı. Cüre, bu yarışmada hem dünya hem de Paralimpik Oyunlar rekorunu kırarak büyük bir başarıya imza attı. Peki Para Okçuluk nedir?  PARA OKÇULUK NEDİR?  Para okçuluk, TS sporcuları tarafından organize edilen ilk spor dalı olup, 1960 yılında Roma’da düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda yer alan orijinal branşlardan biridir. Bu spor dalı, fiziksel engelleri bulunan bireylerin, çeşitli yardımcı aletler kullanarak okçuluk yapmalarına olanak tanır ve hassasiyet, güç ile konsantrasyonu test eder. Sınıflandırma ve Yarışma Kategorileri: Para okçuluk, sporcuların fiziksel engellerine göre sınıflandırıldığı ve her biri için özel yarışma kategorilerinin bulunduğu bir spor dalıdır. Yarışma kuralları, hedef büyüklüğü ve okçuların hedefe olan uzaklığının yarışma kategorisine bağlı olarak değiştiği bir sistemle düzenlenmiştir. Yarışma Formatı: Bireysel Yarışmalar: Sporcular, her biri altı ok içeren 12 bölmeli bir hedefe toplamda 72 ok atarlar. Her bir sporcuya, her turda 4 dakika süre tanınır. En yüksek puanı elde eden sporcular, tekli eleme aşamasında 15 ek ok atışı hakkı kazanır. Hedef ve Mesafeler: Geriye doğru çekilen yay kullanan okçular, 70 metre mesafeden 1.22 metre çapındaki hedefi vurur. Bileşik yay okçuları ise, 50 metre mesafeden 80 cm çapındaki hedefi hedef alır. Yönetim ve Düzenleme: Para okçuluk, Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından evrensel olarak yönetilmektedir. Bu federasyon, sporun uluslararası standartlarda düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlar. Para okçuluk, engelleri aşma ve spor yoluyla kişisel sınırları zorlama konusunda mükemmel bir örnektir. Hem yarışma hem de antrenmanlarda sporcular, teknik becerilerini ve zihinsel odaklanmalarını geliştirirken, engellerini aşma konusunda ilham verici bir başarı sergilerler.

Türkiye'den Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda madalya rekoru Haber

Türkiye'den Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda madalya rekoru

Fransa'nın başkenti Paris'te 28 Ağustos'ta açılış töreniyle başlayan, yarın kapanış töreniyle sona erecek organizasyonda Türkiye, tarihi başarı elde etti. Oyunların son gününde karşılaşması olmayan milli sporcular, oyunları 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalyayla tamamladı. Birçok açıdan tarihe geçen organizasyonda 6 altın madalyayla Rio 2016'daki 3 altın madalyayı 2 kat geçen Türkiye, Tokyo 2020'de kazandığı toplam madalya sayısını da neredeyse 2'ye katladı ve oyunları 28 madalyayla bitirdi. Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda madalya kazanan milli sporcular ve branşları şöyle: Branş Sporcu / Takım Madalya Golbol Golbol Kadın Milli Takımı Altın Para okçuluk Öznur Cüre Girdi (Kadınlar makaralı yay) Altın Para yüzme Umut Ünlü (50 metre serbest S3) Altın Para yüzme Umut Ünlü (200 metre serbest S3) Altın Para tekvando Mahmut Bozteke (Erkekler K44 63 kilo) Altın Para judo İbrahim Bölükbaşı (Erkekler +90 kilo J2) Altın Para okçuluk Sadık Savaş-Merve Nur Eroğlu (Klasik yay karışık takım) Gümüş Para atletizm Aysel Önder (Kadınlar 400 metre T20) Gümüş Para atletizm Muhammet Khalvandi (Erkekler cirit atma F57) Gümüş Para halter Abdullah Kayapınar (Erkekler 49 kilo) Gümüş Para halter Besra Duman (Kadınlar 55 kilo) Gümüş Para masa tenisi Kübra Korkut (Kadınlar S7) Gümüş Para tekvando Alican Özcan (Erkekler K44 58 kilo) Gümüş Para tekvando Fatih Çelik (Erkekler K44 70 kşilo) Gümüş Para tekvando Gamze Gürdal (Kadınlar K44 57 kilo) Gümüş Para atıcılık Aysel Özgan (Kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1) Gümüş Para atletizm Fatma Damla Altın (Kadınlar uzun atlama T20) Bronz Para judo Ecem Taşın Çavdar (Kadınlar 48 kilo J1) Bronz Para judo Cahide Eke (Kadınlar 48 kilo J2) Bronz Para judo Nazan Akın Güneş (Kadınlar +70 kilo J1) Bronz Para halter Nazmiye Muratlı (Kadınlar 45 kilo) Bronz Para halter Sibel Çam (Kadınlar 73 kilo) Bronz Para yüzme Sevilay Öztürk (Kadınlar 50 metre kelebek S5) Bronz Para masa tenisi Ali Öztürk (Erkekler Sınıf 5) Bronz Para masa tenisi Abdullah Öztürk-Nesim Turan ( Erkekler Sınıf 4 çiftler) Bronz Para masa tenisi Ebru Acer (Kadınlar Sınıf 11) Bronz Para tekvando Meryem Betül Çavdar (Kadınlar K44 52 kilo) Bronz Tekerlekli sandalye eskrim Hakan Akkaya (Erkekler epe A kategorisi) Bronz

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Paralimpik Halter nedir? Haber

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Paralimpik Halter nedir?

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda para halterde gelen başarıların ardından arama motorları üzerinden kısa bir araştırma yapılmaya başlandı. Yapılan araştırmaların ardından, "Paralimpik Halter nedir? Paralimpik Halter sporcu kategorileri ve engel türleri nelerdir?" sorularına yanıt bulundu. Peki, Paralimpik Halter nedir? Paralimpik Halter sporcu kategorileri ve engel türleri nelerdir? PARALİMPİK HALTER: TARİHÇE VE GÜNÜMÜZDEKİ YERİ Halter branşı, Tokyo 1964 Paralimpik Oyunları'nda başlangıç yapmış olsa da, Paralimpik sporlar arasında yer alması 1984 yılına kadar gerçekleşmemiştir. İlk başta yalnızca omurilik hasarı yaşayan erkek sporcuları kapsayan bu spor, zamanla diğer engelli gruplarını da içerecek şekilde genişlemiştir. Günümüzde halter, Paralimpik sporlar arasında en hızlı büyüyen branşlardan biri olup, yaklaşık 100 ülkede uygulanmaktadır. Spor, vücudun üst kısmının maksimum gücünü temsil eder ve sporcuların bar çubuğunu göğüslerine doğru indirmeleri, hareketsiz şekilde göğüslerinde tutmaları ve ardından yukarı doğru kaldırmaları gerekmektedir. Her sporcuya üç hamle hakkı tanınırken, kazanan en fazla ağırlığı kaldıran sporcu olur. Dünya Para Halteri, Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilmektedir ve merkezi Bonn, Almanya’dadır. Bu komite, uluslararası federasyon seviyesinde faaliyet gösterir. Büyük yarışmalar arasında dört yılda bir düzenlenen Paralimpik Oyunları, iki yılda bir yapılan Dünya Şampiyonaları, üç yılda bir düzenlenen bölgesel Şampiyonalar ve yıllık Dünya Kupası ile Grand Prix yarışmaları bulunmaktadır. PARALİMPİK HALTERDE SPORCU KATEGORİLERİ VE ENGEL TÜRLERİ Paralimpik halterde, tüm uygun sporcular belirli spor sınıflarında yarışır; ancak, yarışmalar cinsiyet ve ağırlık kategorilerine göre ayrılır. Sporcuların engel türlerine göre sınıflandırılması ise şu şekildedir: Kas gücünün etkilenmesi Eklem hareket açıklığının etkilenmesi Uzuv noksanlığı Bacak uzunluğunda farklılık Boy kısalığı Hipertoni (kas tonusunda artış) Ataksia (dengesizlik ve koordinasyon sorunları) Atetoz (istem dışı hareketler) Bu kategoriler, her sporcuya adil bir yarışma ortamı sunmak ve engellerine uygun şekilde performans sergileyebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. PARA HALTERDE BÜYÜK GURUR:  Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'den iki önemli başarı elde edildi. Para halter branşında, milli sporcu Nazmiye Muratlı, kadınlar 45 kilo kategorisinde bronz madalya kazandı. Aynı şekilde, erkekler 49 kilo kategorisinde Abdullah Kayapınar gümüş madalya ile ödüllendirildi. Bu başarılar, Türkiye'nin Paralimpik sporlarındaki güçlü performansını bir kez daha ortaya koydu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.