Uzmanı açıkladı! Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Maymun çiçeği hastalığı yayılmaya devam ediyor. Pek çok kişi kendince önemini almaya çalışasada akıllarda bazı sorular var. Maymun çiçeği virüsü havuzda yayılabilir mi? Hamam, kaplıca gibi yerlerden bu hastalık bulaşır mı? İşte uzmanından yanıtlar...

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
Uzmanı açıkladı! Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Uzmanlar, maymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte kişilerin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıkları yoluyla yayıldığını vurguluyor. Bu nedenle, belirtiler gösteren bireylerle yakın temastan kaçınılması önerilmektedir.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, virüsün ana bulaş yollarını göz önünde bulundurarak yüzme havuzları, deniz veya diğer su kaynakları aracılığıyla bulaşma riskinin oldukça düşük olduğunu belirtti. “Yüzme havuzlarındaki klor seviyesi virüsü etkisiz hale getirir. Ancak, yüzme sırasında lezyonları olan biriyle doğrudan cilt teması riski oluşturabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı olarak, havuzlar, hamamlar ve kaplıcalar gibi alanlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riskine dair bilgileri paylaştı.

Maymun çiçeği virüsünün, klorlanmış su gibi dezenfekte edilmiş ortamlarda hayatta kalabileceğine dair bir kanıt bulunmadığını vurgulayan Doç. Dr. Yılancıoğlu, “Yüzme havuzlarındaki klor seviyeleri virüsü etkisiz hale getirir, bu yüzden uygun şekilde bakım yapılan havuzlar genellikle güvenlidir” dedi.

Hamamlar ve kaplıcalar gibi diğer su kaynaklarıyla ilgili spesifik veriler bulunmamakla birlikte, genel olarak uygun bakım yapılan su kaynaklarının virüsün yayılma riskini düşük tuttuğu kabul ediliyor. Yüzme havuzlarındaki suyun düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve yüzeylerin temizlenmesi gerektiğini belirten Yılancıoğlu, belirtileri olan kişilerin toplu yüzme alanlarına girmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Ortak kullanılan eşyalarla temas sonrası ellerin yıkanmasının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Yılancıoğlu, kişisel hijyenin sağlanmasının ve virüs belirtileri gösteren kişilerin toplumdan izole edilmesinin bulaşmayı önleyici etkisi olduğunu söyledi. Özetle, maymun çiçeği virüsünün su yoluyla yayılma riski düşük olsa da hijyen kurallarına dikkat etmek ve enfekte bireylerle doğrudan temastan kaçınmak önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.