Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HPV aşısı kimlere olur? HPV aşısı kaç defa yapılır?

HPV aşısı, Human Papillomavirus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyonları önlemeye yönelik bir aşıdır. Peki, HPV aşısı kimlere olur? HPV aşısı kimlere olur? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 12:39
Kaynak: Fethiye AKIN
HPV aşısı kimlere olur? HPV aşısı kaç defa yapılır?

Human Papillomavirus (HPV) aşısı, serviks kanseri ve bazı cinsel yolla bulaşan diğer HPV kaynaklı hastalıkları önlemeye yönelik olarak geliştirilmiş bir aşıdır. HPV, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere anogenital bölge ve orofarenks (ağız ve boğaz bölgesi) kanserlerine yol açabilen bir virüstür. Aşı, HPV enfeksiyonlarının ve bu enfeksiyonların neden olduğu kanserlerin önlenmesine yardımcı olur. İşte HPV aşısıyla ilgili önemli bilgiler:

AŞI ÇEŞİTLERİ:

Gardasil 9 ve Cervarix gibi HPV aşıları, farklı HPV tiplerine karşı koruma sağlar.Gardasil 9, 9 farklı HPV tipine karşı koruma sağlayan bir aşıdır, bu tipler arasında serviks kanserine neden olan HPV tipleri (16 ve 18) de bulunur.

HEDEF GRUP:

Genellikle 9 ila 26 yaşları arasındaki bireylere önerilir.Aşının etkinliği genç yaşlarda uygulandığında daha yüksektir.

AŞI DÖNGÜSÜ:

Aşı genellikle iki ya da üç doz olarak uygulanır.İlk doz, genellikle 11-12 yaşlarında uygulanır ve ikinci doz birkaç ay sonra gelir. Bazı durumlarda üçüncü doz da önerilebilir.

KORUMA SÜRESİ:

HPV aşısı, uzun süreli bir koruma sağlar.Güncel araştırmalara göre aşı, en az 10 yıl süreyle koruma sağlamaktadır.

CİNSEL AKTİVİTE VE AŞI:

Aşı, cinsel aktivite başlamadan önce uygulandığında en etkili olur.Ancak cinsel aktivite başlamışsa veya kişi HPV ile enfekte olmuşsa bile aşı yine de faydalı olabilir.

HPV AŞISI VE SERVİKS KANSERİ ÖNLEME:

Aşı, serviks kanserine neden olan yüksek riskli HPV tiplerine karşı koruma sağlar.Ancak aşı, tüm serviks kanserleri risklerini ortadan kaldırmaz. Bu nedenle düzenli Pap smear taramalarının devam etmesi önemlidir.

YAN ETKİLER:

Aşının genellikle hafif yan etkileri vardır. En yaygın yan etkiler arasında aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık veya şişlik bulunur.

ÖNEMLİ UYARILAR:

Hamilelik durumunda aşı yapılmamalıdır.Aşının, HPV tipine maruz kalınmadan önce uygulanması önemlidir.

HPV aşısı, serviks kanseri ve diğer HPV kaynaklı hastalıklara karşı etkili bir önleme yöntemi olabilir. Ancak aşının uygulanması hakkında detaylı bilgi ve uygunluk değerlendirmesi için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

HPV AŞISI KAÇ DEFA YAPILIR?

HPV aşısı genellikle belirli bir aşı takvimine göre iki veya üç doz olarak uygulanır. Aşının kaç doz yapılacağı, kişinin yaşına, aşının tipine ve aşıyı uygulayan ülkenin sağlık otoritelerinin önerilerine bağlı olarak değişebilir. İşte HPV aşısı dozları hakkında temel bilgiler:

GARDASİL 9:

Gardasil 9, dokuz farklı HPV tipine karşı koruma sağlayan bir aşıdır.Genellikle iki ya da üç doz olarak uygulanır.

AŞI DOZLARI VE TAKVİM:

İlk doz genellikle 11-12 yaşlarındaki çocuklara uygulanır.İkinci doz, birkaç ay sonra (genellikle 6-12 ay) verilir.Üçüncü doz, gerekiyorsa, ikinci dozdan belirli bir süre sonra verilir.

ERKEN YAŞTA BAŞLAYANLAR:

HPV aşısı, cinsel aktivite başlamadan önce uygulandığında en etkili olur. Bu nedenle aşı genellikle 11-12 yaşları arasında başlatılır.

GEÇ BAŞLAYANLAR VEYA TAMAMLAMA DOZU:

Aşı serisi, 26 yaşına kadar devam edebilir, ancak başlangıcın daha geç yaşlarda olması durumunda üç doz yapılması gerekebilir.Eğer bir kişi, aşı serisine başladıktan sonra bir doz atladıysa veya tamamlama dozuna ihtiyaç varsa, doktor önerisiyle uygun dozlar uygulanabilir.

HPV AŞISININ ETKİNLİĞİ:

Aşının koruyuculuğu, genellikle iki veya üç doz tamamlandıktan sonra yüksektir.Aşı, enfeksiyonun başlamasından önce uygulandığında serviks kanseri ve diğer HPV kaynaklı hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar.

Aşı dozları ve takvimi, bireyin sağlık durumu, yaş, cinsiyet ve aşıyı uygulayan ülkenin sağlık otoritelerinin önerilerine bağlı olarak değişebilir. HPV aşısı hakkında daha fazla bilgi ve uygunluk değerlendirmesi için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.