Kentin en önemli tarihi yapılarından: Diyarbakır On Gözlü Köprü

Diyarbakır On Gözlü Köprü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:33
Kaynak: Şule GÜRKAN
Kentin en önemli tarihi yapılarından: Diyarbakır On Gözlü Köprü

Köprü, Diyarbakır'ın en önemli tarihi yapılarından biridir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Kesme bazalt taştan inşa edilen köprü, 119 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğindedir. Köprüdeki her bir göz, 11 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğindedir.

Köprü, Roma döneminde 1065 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre, Mervani Emiri Nizamüddevle Nasr tarafından yaptırılmıştır. Köprü, uzun yıllar boyunca Dicle Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan önemli bir ulaşım yolu olmuştur.

ÖNEMLİ TURİSTİK CAZİBE MERKEZİ

Köprü, tarih boyunca birçok kez onarımdan geçmiştir. En son 1899-1900 yıllarında onarılmıştır. Köprü, günümüzde de sağlam bir şekilde ayaktadır ve Diyarbakır'ın önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir.

MİMARİ ÖZELLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Köprü, mimari özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Köprüdeki kemerlerin sivriliği ve inceliği, Roma döneminin usta işçiliğinin bir göstergesidir. Köprü, ayrıca Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli bir simgedir.

Köprü, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının yanı sıra, 1982 yılında Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da tescillenmiştir.

Köprü, Diyarbakır'ın turizmine aşağıdaki şekillerde katkı sağlamaktadır:

Diyarbakır'ın tanıtımına yardımcı olmaktadır. Köprü, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli bir simgedir. Köprü, Diyarbakır'ı tanıtmak için kullanılan broşürlerde, afişlerde ve tanıtım filmlerinde yer almaktadır.

Diyarbakır'a gelen turist sayısını artırmaktadır. Köprü, her yıl dünyanın her yerinden gelen binlerce turistin ziyaret ettiği bir yerdir. Köprü, Diyarbakır'a gelen turist sayısını artırmaya yardımcı olmaktadır.

Diyarbakır'daki turizm sektörünü canlandırmaktadır. Köprü, Diyarbakır'da turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Köprü çevresindeki otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanları gibi işletmelere gelir sağlamaktadır.

Köprü, şehir merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır.

Köprüye ulaşım, toplu taşıma ve özel araç ile sağlanabilmektedir.

TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIM

Köprüye toplu taşıma ile ulaşmak için, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.

A3: Mardin Kapısı - On Gözlü Köprü

A4: Mardin Kapısı - On Gözlü Köprü

AY: 500 Evler - On Gözlü Köprü

ÖZEL ARAÇ İLE ULAŞIM

Köprüye özel araç ile ulaşmak için, Diyarbakır-Silvan karayolunu kullanabilirsiniz. Köprü, karayolunun hemen yanında yer almaktadır.

Köprüye araçla ulaşmak için, Diyarbakır şehir merkezinden itibaren yaklaşık 10 dakika sürmektedir.

Köprüye ulaşım, şehir merkezinden yürüyerek de sağlanabilmektedir. Köprüye yürüyerek ulaşmak için, Diyarbakır Suriçi'nde bulunan Mardin Kapısı'ndan çıkmanız gerekmektedir. Köprüye yürüyerek ulaşmak, yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

Diyarbakır On Gözlü Köprüsü, şehir merkezinden kolayca ulaşılabilen bir konumda yer almaktadır. Köprüye toplu taşıma, özel araç veya yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.