Hava Durumu

Düşük faizli konut kredisi geliyor: Ne zaman başlıyor? Şartlar neler, kimlere verilecek?

Konut sahibi olmak isteyenler, "Düşük faizli konut kredisi kampanyası ne zaman başlıyor ve şartları neler?" sorularına cevap arıyor. İşte, 15 yıl vade ve 1.20 faiz oranı ile konut kredisi kampanyası ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 07:56
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2023 08:18
Kaynak: İHA
Düşük faizli konut kredisi geliyor: Ne zaman başlıyor? Şartlar neler, kimlere verilecek?

15 yıl vade ve 1.20 faizli İlk Evim konut kredisi son dakika gelişmeleri ile yakından takip ediliyor. Yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması amacıyla BDDK, ikinci evini alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Bu hedef doğrultusunda ilk kez ev alacak kişiler için yeni bir kampanya da gündemde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sinyalini verdiği yeni konut kredisi kampanyası için hazırlıklar devam ederken ''İlk kez ev alacaklar için düşük faizli konut kredisi kampanyası ne zaman başlıyor ve şartlar neler?'' soruları yanıt arıyor. Kampanya detayları için gözler Meclis'te alınacak kararlar çevrilmiş durumda. İşte, 15 yıl vade ve 1.20 faiz oranı ile konut kredisi kampanyası başvuru şartları, tarihleri ve hakkında tüm merak edilenler…

İLK EVİNİ ALACAKLARA MÜJDE! YENİ DÜZENLEME GELİYOR: MERKEZ BANKASI VE BDDK ÇALIŞMA BAŞLATTI

İlk evini alacaklara müjde gibi haber geldi. Merkez Bankası ve BDDK çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk konutunu alacaklara destek çalışması yapılacağını belirtti.

İLK KONUT ALIMINA DESTEK

Konut arzını artırmak için çalışma yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Birinci konut edinimini özellikle daha güçlü şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk." dedi.

İlk konutunu almak isteyenler için destek vereceklerini belirten Yılmaz, "Merkez Bankası ve BDDK'nın çalışması var. Önümüzdeki dönemde yeni adımlar bekliyoruz. Konut maliyetlerini düşürmek ve ulaşımını artırmak durumundayız" açıklamasını yaptı.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

İlk kez ev alacaklar için hayata geçirilmesi beklenen kampanya ile ilgili detaylar henüz açıklanmadı. Beklenti ise kredi faizinin yüzde 1.20'ye kadar düşmesi, vadenin ise 15 yıla çıkması.

Düşük faizli konut kredisi kampanyası ile ilgili detayların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulması bekleniyor.

Kampanyaya ilişkin çalışmaların kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Çalışmaların tamamlanması ardından konunun önümüzdeki günlerde Meclis'te yer alacağı ön görülüyor.

Konu ile ilgili gelişmeler geldikçe haberimizde yer verilecektir.

1.20 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI NEDİR?

1.20 düşük faizli konut kredisinden hiç evi olmayan kişiler yararlanabilecek.

NE KADAR KREDİ VERİLECEK?

Örneğin 5 milyon TL'ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80'lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirdiğimiz bir konu.

VADE NE KADAR OLACAK?

Daha önceki kampanyalara baktığımızda kredi vade oranında da bir uzatma bekliyoruz. Özellikle kalıcı mortgage dediğimiz ve 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme mümkün olabilir.

YENİ KAMPANYA İÇİN FAİZ ORANI NE OLUR?

Önemli bir diğer etken de son dönemde özellikle özel bankalarda aylık 2.90'a kadar çıkan konut kredileri faiz oranlarının nispeten tüketiciler için kabul edilebilir seviyeye düşürülmesidir.

Burada da çok net belli olmasa bile belki 1.20-1.50 aylık faiz oranı seviyelerinde bir kampanya sektör tarafından talep edilebilir.

KONUT KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir. Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Satın alınan konutta belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.