Hava Durumu

Kuzey Kore nasıl yönetiliyor?

Kuzey Kore’de sel felaketinde görevini ihmalle suçlanan yetkililer idam edildiği öne sürüldü. Bu iddianın ardından, Kuzey Kore'nin yönetim şekli merak edilerek araştırılmaya başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 08:12
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
Kuzey Kore nasıl yönetiliyor?

Kuzey Kore’de meydana gelen sel felaketinde görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle bazı yetkililerin idam edildiği iddia edildi.  Bu iddianın ardından arama motorlarında Kuzey Kore'nin nasıl yönetildiğine ilişkin araştırma yapmaya başladı. Peki, Kuzey Kore nasıl yönetiliyor?

Kuzey Kore, Asya'nın doğu bölgesinde stratejik bir konumda yer alıyor. Kuzeyde Rusya ve Çin ile sınır komşusu olan ülkenin güneyinde Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) bulunuyor. Doğusunda Japon Denizi, batısında ise Sarı Deniz ile çevrili olan Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dır. Bu konum, ülkenin jeopolitik önemini artırmakta ve bölgedeki ilişkiler üzerinde etkili rol oynamaktadır.

KUZEY KORE YÖNETİM ŞEKLİ

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 9 Eylül 1948'de Kore İşçi Partisi tarafından kuruldu ve Marksist-Leninist ile Juche temelli sosyalist bir rejimle yönetiliyor. Kore Yarımadası'nın kuzeyinde, Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulan bu devlet, 1910-1945 yılları arasında Japon işgali altında kalmıştı. II. Dünya Savaşı'nın ardından Kore'nin kuzeyi Sovyetler Birliği, güneyi ise Amerika Birleşik Devletleri kontrolüne geçti. 38. Paralel ile ikiye ayrılan yarımadanın birleşmesi konusunda bir uzlaşma sağlanamayınca 1950 yılında Kore Savaşı patlak verdi. Kuzey Kore, Sovyetler Birliği ve Çin'in desteğiyle savaşa katılırken, Güney Kore Amerika Birleşik Devletleri ve NATO ülkelerinden yardım aldı. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği savaş, 1953'te ateşkesle sona erdi ancak resmi bir barış anlaşması imzalanmadı.

Kuzey Kore’nin ilk lideri Kim İl-sung’un 1994’teki ölümünün ardından yönetimi oğlu Kim Jong-il devraldı. 2011 yılında Kim Jong-il’in ölümüyle, yönetim üçüncü kuşak olan Kim Jong-un’a geçti. Kim Hanedanı etrafında şekillenen bu rejim, totaliter bir diktatörlük olarak kabul ediliyor. Ülkenin resmi ideolojisi Kimilsungizm-Kimjongilizm olup, devletin tüm üretim araçları ve kaynakları devlet kontrolündeki işletmeler ve kolektif çiftlikler aracılığıyla yönetiliyor. Sağlık, eğitim, barınma ve gıda gibi temel hizmetler ise devlet tarafından sübvanse ediliyor.

Kuzey Kore, ayrıca askeri güce büyük bir öncelik veriyor. "Songun" adı verilen "önce asker" politikası, ülkenin kaynaklarının öncelikli olarak Kore Halk Ordusu'na tahsis edilmesini öngörüyor. 1,28 milyon aktif askeriyle dünyanın en büyük dördüncü ordusuna sahip olan Kuzey Kore, nükleer silahlarıyla da küresel bir tehdit unsuru olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası arenada Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve ASEAN Bölgesel Forumu gibi çeşitli kuruluşlara üye olmasına rağmen, insan hakları ihlalleri ve seçimlerin adil olmadığına dair eleştirilerle dünya gündeminde yer almaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.