Hava Durumu

#Kuzey Kore

Bursa Hayat Gazetesi - Kuzey Kore haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuzey Kore haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kore nasıl yönetiliyor? Haber

Kuzey Kore nasıl yönetiliyor?

Kuzey Kore’de meydana gelen sel felaketinde görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle bazı yetkililerin idam edildiği iddia edildi.  Bu iddianın ardından arama motorlarında Kuzey Kore'nin nasıl yönetildiğine ilişkin araştırma yapmaya başladı. Peki, Kuzey Kore nasıl yönetiliyor? Kuzey Kore, Asya'nın doğu bölgesinde stratejik bir konumda yer alıyor. Kuzeyde Rusya ve Çin ile sınır komşusu olan ülkenin güneyinde Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) bulunuyor. Doğusunda Japon Denizi, batısında ise Sarı Deniz ile çevrili olan Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dır. Bu konum, ülkenin jeopolitik önemini artırmakta ve bölgedeki ilişkiler üzerinde etkili rol oynamaktadır. KUZEY KORE YÖNETİM ŞEKLİ Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 9 Eylül 1948'de Kore İşçi Partisi tarafından kuruldu ve Marksist-Leninist ile Juche temelli sosyalist bir rejimle yönetiliyor. Kore Yarımadası'nın kuzeyinde, Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulan bu devlet, 1910-1945 yılları arasında Japon işgali altında kalmıştı. II. Dünya Savaşı'nın ardından Kore'nin kuzeyi Sovyetler Birliği, güneyi ise Amerika Birleşik Devletleri kontrolüne geçti. 38. Paralel ile ikiye ayrılan yarımadanın birleşmesi konusunda bir uzlaşma sağlanamayınca 1950 yılında Kore Savaşı patlak verdi. Kuzey Kore, Sovyetler Birliği ve Çin'in desteğiyle savaşa katılırken, Güney Kore Amerika Birleşik Devletleri ve NATO ülkelerinden yardım aldı. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği savaş, 1953'te ateşkesle sona erdi ancak resmi bir barış anlaşması imzalanmadı. Kuzey Kore’nin ilk lideri Kim İl-sung’un 1994’teki ölümünün ardından yönetimi oğlu Kim Jong-il devraldı. 2011 yılında Kim Jong-il’in ölümüyle, yönetim üçüncü kuşak olan Kim Jong-un’a geçti. Kim Hanedanı etrafında şekillenen bu rejim, totaliter bir diktatörlük olarak kabul ediliyor. Ülkenin resmi ideolojisi Kimilsungizm-Kimjongilizm olup, devletin tüm üretim araçları ve kaynakları devlet kontrolündeki işletmeler ve kolektif çiftlikler aracılığıyla yönetiliyor. Sağlık, eğitim, barınma ve gıda gibi temel hizmetler ise devlet tarafından sübvanse ediliyor. Kuzey Kore, ayrıca askeri güce büyük bir öncelik veriyor. "Songun" adı verilen "önce asker" politikası, ülkenin kaynaklarının öncelikli olarak Kore Halk Ordusu'na tahsis edilmesini öngörüyor. 1,28 milyon aktif askeriyle dünyanın en büyük dördüncü ordusuna sahip olan Kuzey Kore, nükleer silahlarıyla da küresel bir tehdit unsuru olarak değerlendiriliyor. Uluslararası arenada Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve ASEAN Bölgesel Forumu gibi çeşitli kuruluşlara üye olmasına rağmen, insan hakları ihlalleri ve seçimlerin adil olmadığına dair eleştirilerle dünya gündeminde yer almaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore'deki çalışma sistemini kınadı Haber

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore'deki çalışma sistemini kınadı

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin "yoğun ve çok katmanlı zorla çalıştırma sistemini" kınadı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisinin, Kuzey Kore'de zorla çalıştırılan kişilerle 2015-2023 yıllarında yaptığı 183 mülakata dayandırdığı raporunda, Pyongyang'ın vatandaşlarını kontrol etmek ve gözetlemek için zorla çalıştırma sistemini kullandığı bildirildi. Raporda, Kuzey Kore'nin zorla çalıştırma sisteminin "iyice kökleştiği" belirtilerek, bazı vakalarda köleleştirme gibi "insanlığa karşı suç" olarak sayılabilecek ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığı kaydedildi. Kuzey Kore yetkililerinin "çalışma kotalarını karşılayamayan işçileri disipline etmek için şiddet ile zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin yaygın olarak kullanıldığına" işaret edilen raporda, Pyongyang'a gözaltı da dahil olmak üzere zorlamaya dayalı çalışma sisteminden vazgeçmesi için çağrıda bulunuldu. Raporda, uluslararası topluma Pyongyang ile ekonomik ilişkilerinde dikkatli olması tavsiye edilirken, Kuzey Kore'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taşıması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) çağrı yapıldı. - BM Yüksek Komiseri Türk: "Rapor, insanlık dışı muamele hakkında fikir veriyor" Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklamaya göre, Yüksek Komiser Volker Türk, söz konusu BM raporunu, "Rapordaki tanık ifadeleri, hem boyutları hem de şiddet ve insanlık dışı muamele düzeyleri bakımından, zorla çalıştırma yoluyla insanlara çektirilen acılar hakkında şok edici ve üzücü bir fikir vermektedir." şeklinde değerlendirdi. Türk, Kuzey Korelilerin dayanılmaz koşullarda, tehlikeli sektörlerde ücret, tercih hakkı, ayrılma, koruma, izin, barınma ve gıda hakkı olmadan zorla çalıştırıldığını belirtti.

Kuzey ile Güney Kore arasındaki balon krizi tırmanıyor Haber

Kuzey ile Güney Kore arasındaki balon krizi tırmanıyor

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan balon gerilimi yeniden tırmandı.  Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo Jong, yaptığı yazılı açıklamada Güney Kore’den ülkelerine propaganda broşürleri taşıyan 29 balon gönderildiğini duyurdu. Sabah saatlerinde Cholwon bölgesinde 10, Sinphyong bölgesinde 8, Ichon bölgesinde 5, Phangyo bölgesinde 4, Koksan bölgesinde 1 ve Phyonggang bölgesinde 1 adet büyük balon bulunduğunu kaydeden Kim, “Diğer bölgelerden de propaganda broşürleri bulunduğuna ilişkin raporlar alındı” dedi. İlgili birimlerin analiz ve imha çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kim, “Pislikleri tekrar sert bir şekilde uyarıyoruz. Korkunç bir bedel ödemeye hazır olmalılar” ifadelerini kullandı. Kim, Güney Kore’nin “kaba ve kirli” oyununu sürdürmesi halinde ülkesinin karşı eylem şeklinin değişeceği uyarısında bulundu. KUZEY KORE, GÜNEY KORE’YE ÇÖP BALONLARIYLA KARŞILIK VERMİŞTİ Kuzey Kore, Güney Koreli aktivistlerin balonlarla ülkeye propaganda broşürleri göndermesine tepki olarak, çöp taşıyan bini aşkın balonu 28 Mayıs itibarıyla Güney Kore’nin sınır bölgelerine göndermişti. Kuzey Kore’ye misilleme yapan Güney Kore hükümeti ise 2018 yılında imzalanan askeri gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşmayı tamamen askıya aldığını açıklamıştı.  

4,5 tonluk savaş başlığı taşıyor! Kuzey Kore'den yeni füze testi Haber

4,5 tonluk savaş başlığı taşıyor! Kuzey Kore'den yeni füze testi

Kuzey Kore, dün gerçekleştirdiği füze denemesine ilişkin açıklama yaptı. Resmi Kuzey Kore basınında yer alan haberlerde 4.5 tonluk “süper büyük” savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip yeni “Hwasong-11Da-4.5” taktik balistik füzesinin başarılı bir şekilde test edildiği bildirildi. Testin füzenin maksimum 500 kilometre ve minimum 90 kilometre menzil içindeki uçuş kabiliyetini ve isabet hassasiyetini teyit etmek için “ağır savaş başlığı” kullanılarak yapıldığı ifade edilirken, Kuzey Kore Füze İdaresi’nin füzenin 250 kilometrelik orta menzil performansını doğrulamak üzere Temmuz ayı içinde bir deneme daha gerçekleştireceği kaydedildi. PYONGYANG 2 BALİSTİK FÜZE FIRLATMIŞTI Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından (JCS) yapılan açıklamada, Pyongyang'ın dün yerel saatle 05.05 sıralarında Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoğu istikametine doğru kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı bildirilmişti. Açıklamada, 05.15 sıralarında türü tanımlanamayan bir füze daha ateşlendiği belirtilirken, füzelerin sırasıyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuğu aktarılmıştı. Füzenin az mesafe kat etmesi nedeniyle ikinci denemenin başarısızlıkla sonuçlandığının değerlendirildiği belirtilmişti. ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ Kuzey Kore'nin son füze denemesi ABD, Güney Kore ve Japonya’nın geçen hafta Jeju Adası’nın güneyindeki sularda gerçekleştirdiği “Freedom Edge” (Özgürlük Sınırı) adlı 3 günlük kapsamlı ortak askeri tatbikata yanıt olarak yorumlanmıştı.

Kore Yarımadası'nda gerilim tırmanıyor! 2 balistik füze daha  fırlattı Haber

Kore Yarımadası'nda gerilim tırmanıyor! 2 balistik füze daha fırlattı

Uygulanan ekonomik yaptırımlar ve uluslararası kamuoyunun tepkisine rağmen nükleer silah ve balistik füze programını sürdüren Kuzey Kore bölgede gerilimi tırmandıran adımlara devam ediyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından (JCS) yapılan açıklamada, Pyongyang'ın yerel saatle 05.05 sıralarında Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoğu istikametine doğru kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı bildirildi. Açıklamada, 05:15 sıralarında ise türü tanımlanamayan bir füze daha ateşlendiği belirtilirken, füzelerin sırasıyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuğu aktarıldı. Füzenin az mesafe kat etmesi nedeniyle ikinci denemenin başarısızlıkla sonuçlandığının değerlendirildiği belirtildi. “KUZEY KORE'NİN AÇIK BİRER PROVOKASYON OLAN FÜZE DENEMELERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ” Güney Kore ordusunun ABD kuvvetleri ile işbirliği içinde gözetim ve analiz faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, “Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'nın barış ve istikrarını ciddi şekilde tehdit eden ve açık birer provokasyon olan füze denemelerini şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi. Güney Kore ordusunun her türlü provokasyona kararlılıkla karşılık vermeye hazır olduğu vurgulandı. KUZEY KORE ÜÇLÜ ORTAK TATBİKATI KINAMIŞTI ABD, Güney Kore ve Japonya geçen hafta Jeju Adası’nın güneyindeki sularda “Freedom Edge” (Özgürlük Sınırı) adı verilen 3 günlük geniş kapsamlı ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirmişti. ABD’nin nükleer enerjili uçak gemisi USS Theodore Roosevelt ile birlikte 3 ülkeye ait çok sayıda savaş gemisi ve uçağın katıldığı tatbikat, Pyongyang'ın tepkisini çekmişti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “ABD, Güney Kore ve Japonya’yı, Kuzey Kore'ye ve bölgedeki diğer bağımsız devletlere karşı sürdürdükleri pervasız ve provokatif askeri güç gösterileri nedeniyle şiddetle kınıyor ve bunların yol açacağı ölümcül sonuçlar konusunda bir kez daha ciddi bir şekilde uyarıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı. PYONGYANG “SALDIRGAN VE EZİCİ TEDBİR” UYARISI YAPMIŞTI Pyongyang’ın Kore Yarımadası’ndaki güvenlik ortamı ile küresel barış ve istikrarı tehdit eden hamleleri görmezden gelmeyeceği vurgulanan açıklamada, “Devletimizin egemenliği, güvenliği ve çıkarları ile bölgesel barışı saldırgan ve ezici tedbirlerle sıkı bir şekilde savunmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verilmişti.

Havalimanında alarm! Pistler kapatıldı uçuşlar iptal edildi Haber

Havalimanında alarm! Pistler kapatıldı uçuşlar iptal edildi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında "balon" savaşı sürüyor. Kuzey Kore, Güney Kore'nin sınır bölgelerine 6. kez çöp dolu balonlar gönderdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan (JCS) yapılan açıklamada, gece boyu gönderilen yaklaşık 250 balondan 100'ünün Gyeonggi eyaletinin kuzey kesimine indiği belirtildi Yerel saatle 09.00 itibarıyla havada balon kalmadığı kaydedildi. Güney Kore topraklarına inen balonların kağıt başta olmak üzere zararsız atıklar taşıdığı açıklandı. HAVALİMANINDA BALON ALARMI Kuzey Kore'nin gönderdiği balonlar Güney Kore'nin başkenti Seul yakınlarındaki Incheon Uluslararası Havalimanı trafiğini felç etti. Havalimanı yönetiminden yapılan açıklamada, havalimanı içinde ve çevresinde çok sayıda balon görüldüğü belirtilirken, bir balonun ise 2 numaralı yolcu terminali yakınındaki piste indiği aktarıldı. Balonların yol açtığı güvenlik riski nedeniyle 3 pistin geçici olarak kapatıldığı kaydedilirken, saat 01.46'dan 04.44'e kadar yapılması beklenen birçok iç ve dış hat uçuşunun iptal edildiği ya da ertelendiği açıklandı. PARAZİTE RASTLANMIŞTI Kuzey Kore, Güney Koreli aktivistlerin balonlarla ülkeye propaganda broşürleri göndermesine tepki olarak çöp dolu yüzlerce balonu 28 Mayıs'tan itibaren Güney Kore'nin sınır bölgelerine göndermeye başlamıştı. Güney Kore Birleşme Bakanlığı balonlarla gönderilen atıklar arasından alınan toprak örneklerinde kırbaç kurdu, kıl kurdu ve yuvarlak kurt gibi bulaşıcı parazitlere rastlandığını açıklamıştı. Buna rağmen atıkların miktarının az olması ve ordu tarafından kontrollü olarak toplanması nedeniyle herhangi bir enfeksiyon riski oluşturmadığı belirtilmişti.

Kuzey Kore'den yeni balistik füze denemesi Haber

Kuzey Kore'den yeni balistik füze denemesi

Güney Kore’nin sınır bölgelerine gönderdiği çöp taşıyan balonlarla Kore Yarımadası’nda gerilimi artıran Kuzey Kore’den bu kez yeni silah denemesi geldi. Japonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin saat 05.32 sıralarında Japon Denizi istikametine doğru tanımlanamayan bir balistik füze fırlattığı bildirildi. İlk belirlemelere göre füzenin ülkenin münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) dışına düştüğü aktarılırken, bölgede seyreden uçak ve gemilerden herhangi bir hasar bildirilmediği kaydedildi. Öte yandan, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da (JCS) Pyongyang'ın silah denemesini doğruladı. JCS’den yapılan açıklamada, füzenin uçuş mesafesi ve ulaştığı irtifa gibi detayları belirlemek üzere yapılan teknik incelemelerin sürdüğü ifade edildi. ABD UÇAK GEMİSİ GÖNDERMİŞTİ ABD’ye ait nükleer enerjiyle çalışan uçak gemisi Theodore Roosevelt’in ortak askeri tatbikatlara katılmak üzere geçen hafta Güney Kore'nin liman kenti Busan'a geldiği bildirilmişti. Uçak gemisinin, güdümlü füze taşıyan USS Halsey ve savaş gemisi USS Daniel Inouye ile birlikte deniz üssüne girdiği açıklanmıştı. KUZEY KORE KINAMIŞTI Theodore Roosevelt’in Güney Kore’ye gelmesine tepki gösteren Kuzey Kore Savunma Bakanı Yardımcısı Kim Kang İl ise, yaptığı yazılı açıklamada ABD ve Kuzey Kore’nin ülkesine karşı silahlı güç gösterisinde bulunduğunu belirterek bu adımı “çok tehlikeli bir oyun ve macera” olarak nitelemişti. ABD ve Güney Kore'nin “provokatif” eylemlerini şiddetle kınadıklarını belirten Kim, “ABD ve Güney Kore tehlikeli girişimlerine derhal son vermeli ve sağduyulu davranmalıdır” ifadelerini kullanmıştı. Bu nedenle, Kuzey Kore'nin son füze denemesi Washington - Seul ittifakına gözdağı olarak yorumlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.