İtalya'nın romantik ve tutkulu tatlısı: Tiramisu

Tiramisu, ana malzemesi mascarpone peyniri ve kakao olan İtalyan tatlısıdır.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 20:52
Kaynak: Fethiye AKIN
İtalya'nın romantik ve tutkulu tatlısı: Tiramisu

TİRAMİSU'NUN ÖZELLİKLERİ

Lezzeti: Tiramisu, kahve ve kakaonun lezzetini mascarpone peynirinin yumuşaklığıyla harmanlayan, hafif ve lezzetli bir tatlıdır.

Çeşitleri: Tiramisunun klasik çeşidinin yanı sıra, farklı aromalar ve malzemelerle yapılan birçok çeşidi de mevcuttur. Örneğin, fındıklı, bitter çikolatalı ve limoncellolu tiramisu gibi.

Sunum: Tiramisu, genellikle soğuk olarak servis edilir. Üzerine kakao tozu veya fındık parçaları serpilebilir.

TİRAMİSUNUN TARİHİ

Tiramisunun kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, 17. yüzyılda Siena kentinde ortaya çıktığı düşünülmektedir.

TİRAMİSU'NUN HİKAYESİ

Tiramisu'nun isminin "beni yukarı çek" anlamına gelen İtalyanca "tira mi su" kelimelerinden türediği söylenir. Bu ismin, tatlıdaki kahve ve kakao gibi uyarıcıların etkisine atıfta bulunduğu düşünülmektedir.

TİRAMİSU'NUN BESİN DEĞERİ

Tiramisu, kalorisi ve yağ oranı yüksek bir tatlıdır.

TİRAMİSU'YU NEREDE BULABİLİRSİNİZ?

Tiramisu'yu İtalya'da birçok restoranda ve kafede bulabilirsiniz. Ayrıca Türkiye'de de birçok pastane ve kafede tiramisu yapılmaktadır.

TİRAMİSU'YU KİMLER TÜKETEBİLİR?

Tiramisu, her yaştan insan tarafından tüketilebilecek bir tatlıdır.

TİRAMİSU'NUN FAYDALARI

Tiramisu, lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra protein ve kalsiyum kaynağıdır.

TİRAMİSU'NUN ZARARLARI

Tiramisu, kalorisi ve yağ oranı yüksek bir tatlıdır. Bu nedenle aşırı tüketilmesi halinde kilo alımına ve sağlık problemlerine neden olabilir.

İtalya'nın romantik ve tutkulu tatlısı: Tiramisu -Bursa Hayat Gazetesi-2

TİRAMİSU TARİFİ

Tiramisu yapımı biraz uzun gibi görünse de aslında oldukça kolay bir tatlıdır. Aşağıda kolayca yapabileceğiniz bir tiramisu tarifi bulabilirsiniz:

Malzemeler:

Muhallebi için:

2 su bardağı süt        

3 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme dolu)        

3 yemek kaşığı un (tepeleme dolu)        

1 adet yumurta sarısı        

200 gram labne peyniri (1 paket)

Diğer malzemeler:

200-250 gr ladyfinger bisküvi (parmak bisküvi)        

250 ml soğuk strong kahve (dilerseniz 1-2 shot espresso kullanabilirsiniz)        

Kakao tozu

Hazırlanışı:

Muhallebiyi hazırlayın:

Bir tencereye süt, şeker, un ve yumurta sarısını ekleyip çırpın.

Ocağa alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamı koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.

Kaynama noktasına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Soğuyan muhallebiye labne peynirini ekleyin ve mikser ile pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.

Kahveyi hazırlayın:

Soğuk kahveyi derin bir tabağa alın.

Dilerseniz kahvenin içerisine 1-2 shot espresso ekleyebilirsiniz.

Bisküvileri batırın:

Ladyfinger bisküvileri tek tek soğuk kahveye batırın. Çok fazla ıslatmamaya dikkat edin, yoksa bisküviler dağılabilir.

Bisküvilerin her iki yüzünü de hafifçe kahveye değdirin.

Tiramisuyu katlayın:

Kare veya dikdörtgen bir borcama veya kaba önce bir sıra kahveye batırılmış bisküvi dizin.

Üzerine labneli muhallebi karışımından dökün.

Bu işlemi bisküviler ve muhallebi bitene kadar tekrarlayın. En üst katın muhallebi ile bitmesi gerekiyor.

Dinlendirin ve servis edin:

Tiramisuyu üzerini kapatarak buzdolabında en az 4-5 saat, mümkünse bir gece dinlendirin.

Servis tabağına alıp kakao tozu ile istediğiniz şekilde süsleyin.

PÜF NOKTALARI

Labne peyniri yoksa mascarpone peyniri de kullanabilirsiniz.

Kahveye isteğe bağlı olarak likör ekleyebilirsiniz.

Tiramisuyu süslemek için fındık parçacıkları veya rendelenmiş çikolata da kullanabilirsiniz.

Tiramisu buzdolabında 2-3 gün saklanabilir.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.