İspanya'dan sonra 2 ülke daha Filistin'i tanıdı

İspanya'nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin’i resmen tanıdığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 15:48
Kaynak: İHA
İspanya'dan sonra 2 ülke daha Filistin'i tanıdı

İspanya, Norveç ve İrlanda, Filistin’i resmen tanıyacaklarını 22 Mayıs’ta duyurmuştu. İspanya, bugün yaptığı kabinesi toplantısının ardından Filistin’i resmen tanıdıklarını duyurdu. İspanya’nın ardından İrlanda kabinesi de bugün bir araya geldi. İrlanda hükümeti tarafından kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada Filistin’in resmen tanındığı kaydedildi.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İrlanda hükümeti, Filistin’i egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanımaktadır ve Dublin ile Ramallah arasında tam diplomatik ilişkilerin geliştirilmesini kabul etmiştir. İrlanda'nın Ramallah'taki Büyükelçiliğiyle birlikte İrlanda'nın Filistin Devleti nezdinde bir Büyükelçisi atanacaktır” denildi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise 26 Mayıs’ta Brüksel'de Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede Filistin’in tanınmasına ilişkin tanımaya ilişkin resmi belgeyi teslim etmişti.  Norveç, Filistin’in tanınma kararı gece itibariyle yürürlüğe girmesiyle Filistin’i resmen tanıdığını duyurdu.

Eide yaptığı yazılı açıklamada, Filistin’in resmen tanınması kararının Filistin ve Norveç ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, “Norveç 30 yılı aşkın bir süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olmuştur. Filistin hükümetinin zor reform görevini sürdüreceğine ve ateşkes sonrasında hem Batı Şeria'yı hem de Gazze'yi yönetmek için gerekli temelleri atacağına güveniyorum” ifadelerini kullandı. İsrail tarafının yapıcı bir şekilde hareket etmemesinin üzücü olduğunu kaydeden Eide, “Uluslararası toplum, Filistin halkına siyasi ve ekonomik desteğini arttırmalı ve iki devletli çözüm için çalışmalı” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.