Bursa’da son yılların popüler meyvesinde hasat zamanı

Bursa’da son yıllarda popülaritesi hızla artan aronya meyvesinde hasat başladı. Doğal bir antioksidan deposu olan aronya bu özelliği sayesinde sağlığa birçok fayda sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 17:51
Kaynak: İHA
Bursa’da son yılların popüler meyvesinde hasat zamanı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, bin dekar alanda yetiştirilen aronya meyvesinin hasadı başladı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Bahçekaya Mahallesi’nde genç çiftçiler Samet Özcan ve Emircan Baydur’un kurduğu aronya bahçesini ziyaret etti.

Ziyaret sonrası hasadın başladığını duyuran Ziraat Odası Başkanı Çelik, “İnegöl’de aronya hasadı şu anda aktif olarak sürüyor. Bahçekaya Mahallesi’ndeyiz ve bölgemizde bin dekar alanda aronya üretimi yapılıyor. Aronyanın tanıtımı konusunda bazı zorluklar yaşıyoruz. Daha önce aronya fideleri dağıtırken de bu konuyu gündeme getirmiştik. Bu kadar faydalı bir meyve henüz yeterince tanınmadı. Ancak mevcut bahçelerdeki ürünlerin tamamı satıldı. Önceki belediye başkanımıza ve şu anki başkanımız Mustafa Bozbey’e bu durumu aktardım. Kendilerini aronya hasadına davet ettim. Pazar sorunu hala bizim en büyük sıkıntımız.

FİYATI 250-300 LİRA

Aronya, genelde eğilimli yerlerde yetişiyor ve ova alanlarında değil, daha çok ormanlık bölgelerde verim sağlıyor. Bu meyve toprak seçiciliği açısından avantajlı, her yerde verim alabilirsiniz. Aronyanın pazar sorununu çözdüğümüzde, İnegöl’de hatırı sayılır bir üretim gerçekleştirebiliriz. Şu anda dönüm başına yaklaşık 1 ton ürün elde ediliyor ve toptan fiyatı 100 lira civarında. Perakende satışta ise fiyatlar 250-300 liraya kadar çıkabiliyor” dedi.

SAĞLIĞA FAYDALARI OLDUKÇA FAZLA

Genç çiftçi Samet Özcan ise, “Çiftçilikten uzaklaştırıldığımızı düşünüyoruz, bu yüzden kuzenimle tarım işine atılmaya karar verdik. Şükürler olsun, aronya meyvesini başarılı bir şekilde yetiştirdik. Kendimizi bu işe adadık ve daha iyi işler yapmayı umuyoruz. Aronyanın sağlık faydaları oldukça fazla; şeker hastalığı, tansiyon ve kansere iyi geldiği söyleniyor. Ancak bu konuda kesin bilgiyi uzmanlar verebilir. Biz yetiştiriyoruz ve bu meyvenin insanlara şifa olmasını diliyoruz. Talep henüz yeterince yüksek değil, ama piyasada kendimizi yeni yeni tanıtmaya çalışıyoruz. Birkaç müşteri bulduk ve onlarla devam etmeyi planlıyoruz. Gelecekte daha iyi bir talep olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.