Kasko sigorta poliçesi, halkımızın büyük bir kesiminin satın aldığı bir sigorta ürünüdür. Maliyetlerin artması her alanda olduğu gibi araç sektöründe de, yedek parça sektöründe ve işçilik alanında ciddi şekilde kendini göstermektedir. Kaza sonrasında oluşan maddi zararlar, vatandaşımızın cebini bir hayli yakmaktadır. Kasko sigorta poliçeleri bu alanda vatandaşlarımız için can suyu olmaya devam etmektedir. Ülkemizde her geçen yıl sigorta şirketlerinin sayısı ve kasko sigorta ürünlerinin çeşitliliği artmaktadır. Fakat artık kasko sigortası yaptırılmadan trafikte gezmek lüksten çıkmış ve tamamen ihtiyaca dönüşmüştür. Ekonominin zor olduğu ve dönem dönem çıkmazda olduğu zamanlarda sigorta ürünleri halkın yardımcısı konumundadır. Para kazanmak her geçen gün zorlaşıyor ve emeklerimizi, kazalar neticesinde oluşan maddi zararlar nedeniyle kaybetmeden, doğru sigorta ürünleriyle kendimizi koruma altına almamız gerekiyor. Oluşan maddi masrafları elbette herkes kendi cebinden birikimleriyle veya borca girerek bir şekilde karşılar. Kasko sigorta ürünü olan bir yerde riski kendi üstümüzde tutmak ne kadar mantıklı olacaktır?
KASKO YAPARKEN TEMELDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Vatandaşlarımız elbette ilk önce fiyat konusunda araştırmaya giriyorlar. Sadece fiyat araştırmak sizi kasko sigorta satın alma konusunda tam anlamıyla korumaz. Her platformda dile getirdiğim gibi ucuz kasko değil, doğru kasko almalısınız. Kasko sigorta ürünlerinin şirketten şirkete göre farklılıkları, ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Tercih konusunda fiyat tabi ki önemli bir etken ama ucuz kasko size pahalıya mal olmasın. İçerikleri mutlaka incelenmeli ve ihtiyaç analizi yapılarak şirket tercihleri yapılmalıdır. Dilimize maalesef pelesenk olmuş yanlış bir söylem de bulunmaktadır.
"Full kasko yapıyor musun?" "Evet, full artı full kasko yapıyorum hatta!"
Matematiğin olduğu bir alanda ve limit çerçevesinde eğer size sigorta primi çıkıyorsa, arka planında mutlaka bir limiti olmak zorundadır. Eğer ki bu limit piyasa koşullarında bizim ihtiyacımızı fazlasıyla karşılıyorsa, o limite "full kasko" demek ne kadar doğru? Limitsiz poliçe yoktur, limitsiz olmayan bir sigorta ürününe sınırsız veya full gibi söylemlerle yaklaşmak ne derece doğrudur? Yanlış söylemler ve reklamlar, insanların yanlış yönlendirilmesine sebep olacaktır. Limitsiz sigorta ürünü alamazsınız. Ancak yüksek limitli veya düşük limitli sigorta poliçesini tercih edebilirsiniz. Tavsiyem, mutlaka kasko poliçesi alırken tercihinizi yüksek limitli kasko poliçelerinden yana kullanmanızdır. Düşük limitli veya dar kasko poliçesi almanız, size hasar durumunda yetmeyeceği için ekstra cebinizden hasar ödeme sorumluluğunu doğuracaktır. Kendinizi "kaskom var" diye güvende hissederken, hasar ödeme şokuyla yıpratmayın. "Keşke biraz daha para verseydim de yüksek limitli kasko alsaydım" diyerek keşkeler içinde boğulmanın bir anlamı yok.
Temelde dikkat etmeniz gereken unsurlar; ihtiyari sorumluluk limitiniz ve manevi tazminat limitinizi bilmek, yetkili servis ve özel servis anlaşmalarınızı yaşadığınız ile göre mutlaka sorgulamak ve doğal afet teminatlarınızda ekstra muafiyet uygulanıp uygulanmadığını bilmenizdir. Anahtarla çalınma hasarlarıyla ilgili şirketinizin sağlamış olduğu limit ve teminatlar mutlaka sorgulanmalıdır. Anahtar üzerindeyken çalınan arabalarda muafiyet uygulaması genele yayılmış durumdadır. Bu durumda sadece kasko yaptırmak, bizi her duruma karşı yüzde yüz korumayacaktır.
Sigortacılığın temel prensibi, kişi önce kendi önlemlerini almalı ve sonrasında oluşabilecek riskleri sigorta şirketine devretmelidir. Bizim ülkemizde maalesef bu mantık tam anlamıyla oturmuş değildir. İşimize geldiği gibi konuşmak ve anlamak adet haline gelmiştir. Çok basit bir örnek vermek gerekirse, frenleri tutmayan bir arabayla trafiğe çıkarsanız, kaza yapmanız kaçınılmazdır ve mutlaka yaparsınız. Frenlerini yaptırmadığınız için bu kazanın oluşumu kaçınılmazdır. Fakat frenleri yapılmış bir arabayla trafiğe çıkarsanız, fren yüzünden en azından kaza yapmazsınız. Freni yaptırdığınız için önlem aldınız ve bu riskin oluşmasını engellediniz. Tavsiye edilen önlemleri aldığınız takdirde riskiniz azalacaktır, sıfırlanmayacaktır. Sıfırlanmayan riskinizi siz sigorta şirketine devredersiniz.
Umarım doğru mantık vatandaşlarımız arasında yayılmaya devam eder. Etkinin olabilmesi için sigorta şirketlerine ve acentelere de ciddi görevler düşmektedir. Doğru yönlendirmenin temeli burada başlamaktadır.
Sevgilerimle…