Tantuni, Mersin'in meşhur bir yemeği olarak öne çıkmış ve sadece bu bölgede değil, tüm Türkiye genelinde büyük bir tutku haline gelmiştir.
Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 19:23
Kaynak:
Funda BAŞ
https://bursahayat.com.tr/
Mersin ilinin meşhur yemeği tantuni, sadece bölgesinde değil, tüm Türkiye genelinde büyük bir ilgiyle tüketilen bir lezzettir. Lokum gibi hazırlanan etler, tercihe bağlı olarak domates ve biberle zenginleştirilir.
Tantuni'nin bu kadar sevilmesi ve ününün yayılması tesadüfi değildir; çünkü yemeğin pişirilmesinde kullanılan yağ, asıl lezzetini sağlar ve gerçek tantuniyi diğerlerinden ayırt eder.
Tantuni, öncelikle çok küçük parçalara doğranmış etlerin kavrulmasıyla yapılır. Et parçaları, sinirlerinden ayrılarak lokum gibi bir dokuya sahip olmaları için önce bir gün dinlendirilir ve ardından haşlanır. Haşlanan etler, sac tepside kızdırılmış yağda kavrulur.
Tantuni, fazla baharat kullanımına ihtiyaç duymaz; ancak isteğe bağlı olarak toz kırmızı biber, domates ve yeşil biber eklenerek çeşitlendirilebilir.
Bu lezzet, özellikle lavaş veya ekmek arası olarak tercih edilir ve ünü bir ilçeden diğerine hızla yayılır.
Ancak tantuniyi diğerlerinden ayıran özel bir detay vardır: pişirme sırasında kullanılan pamuk yağı. Tantuni ustalarının sıvı eklediğini görenler genellikle zeytinyağı veya ayçiçek yağı bekler, ancak gerçek lezzet pamuk yağından gelir. Pamuk yağı ve su, buharlaşırken etlerin buharda pişirilmiş gibi lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar.
Ayrıca, donma yapmayan pamuk yağı, diğer yağların ateşte pişerken oluşturduğu acı ve yanık kokuları engeller, bu da her açıdan lezzetli bir tantuni elde etmeye katkıda bulunur.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Pamuk yağının dokunuşuyla Mersin Tantuni'sinin eşsiz lezzeti
Tantuni, Mersin'in meşhur bir yemeği olarak öne çıkmış ve sadece bu bölgede değil, tüm Türkiye genelinde büyük bir tutku haline gelmiştir.
Mersin ilinin meşhur yemeği tantuni, sadece bölgesinde değil, tüm Türkiye genelinde büyük bir ilgiyle tüketilen bir lezzettir. Lokum gibi hazırlanan etler, tercihe bağlı olarak domates ve biberle zenginleştirilir.
Tantuni'nin bu kadar sevilmesi ve ününün yayılması tesadüfi değildir; çünkü yemeğin pişirilmesinde kullanılan yağ, asıl lezzetini sağlar ve gerçek tantuniyi diğerlerinden ayırt eder.
Tantuni, öncelikle çok küçük parçalara doğranmış etlerin kavrulmasıyla yapılır. Et parçaları, sinirlerinden ayrılarak lokum gibi bir dokuya sahip olmaları için önce bir gün dinlendirilir ve ardından haşlanır. Haşlanan etler, sac tepside kızdırılmış yağda kavrulur.
Tantuni, fazla baharat kullanımına ihtiyaç duymaz; ancak isteğe bağlı olarak toz kırmızı biber, domates ve yeşil biber eklenerek çeşitlendirilebilir.
Bu lezzet, özellikle lavaş veya ekmek arası olarak tercih edilir ve ünü bir ilçeden diğerine hızla yayılır.
Ancak tantuniyi diğerlerinden ayıran özel bir detay vardır: pişirme sırasında kullanılan pamuk yağı. Tantuni ustalarının sıvı eklediğini görenler genellikle zeytinyağı veya ayçiçek yağı bekler, ancak gerçek lezzet pamuk yağından gelir. Pamuk yağı ve su, buharlaşırken etlerin buharda pişirilmiş gibi lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar.
Ayrıca, donma yapmayan pamuk yağı, diğer yağların ateşte pişerken oluşturduğu acı ve yanık kokuları engeller, bu da her açıdan lezzetli bir tantuni elde etmeye katkıda bulunur.
Son Haberler
17 Mayıs 2025| Balıkesir’de insanlar araştırıyor! Balıkesir namaz vakitleri
Bilecik namaz vakitleri| Bilecik’te ezan sesi saat kaçta yankılanacak? 17 Mayıs 2025
Sakarya namaz vakitleri| Sakarya’da ezan sesi kaçta duyulacak? 17 Mayıs 2025