Facebook ücretli mi olacak?

Sosyal medya uygulaması Facebook'un ücretli olacağı iddia edildi. Bu iddianın ardından yapılan araştırmalar neticesinde iddianın doğru olmadığı anlaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2023 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Facebook ücretli mi olacak?

Ücretsiz bir sosyal medya uygulaması olan Facebook'un kullanıcılarından aylık 4.99 Dolar ücret alacağı, ancak söz konusu iddiaya ilişkin dolaşıma sokulan metnin kullanıcılar tarafından paylaşılması halinde Facebook'un ücretlendirme yapmayacağı öne sürüldü. İddiada yer alan paylaşım birçok Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılarak, gündem oldu.

İddianın daha önce yabancı kullanıcılar tarafından da paylaşıldığı belirlendi. 

BULGULAR

İlk olarak, Facebook'ta dolaşıma sokulan iddia metni incelendiğinde, iddianın doğru olduğunu kanıtlamak için hem "Kanal 4 Haber" isimli bir haber kaynağına hem de Larry ve Tim Baker isimli  iki kişiye atıf yapıldığı görülüyor. Fakat açık kaynaklardan yapılan araştırmalar neticesinde bu isimde herhangi  bir haber kanalının bulunmadığı ve kişilerin açıkça kim olduğunun yer verilmediği tespit edildi. 

Ayrıca, gönderide bu metnin en az bir kez paylaşılması gerektiği, kullanıcıların olumsuz duygulara kapılmasını sağlayacak ifadelerin yer alması ve nasıl kopyalanması - yapıştırılması gerektiğine dair yönergelerin de yer aldığı belirlendi.

İddia metninde bu gibi ifadelerin yer alması söz konusu paylaşımın "aldatıcı mesajlara" örnek olduğunun belirlenmesinde rol oynuyor. AA Teyit Hattı'nın daha önce yayımladığı "Aldatıcı mesajlar nasıl tespit edilir?" yazısında bu tarz mesajların belirlenmesi ve alınması gereken önlemler sıralanmıştı.

2023 yılının Şubat ayında Meta bazı ülkelerdeki Facebook ve Instagram kullanıcılarından ücret alacağını açıklamış fakat bir Facebook sözcüsü ABD merkezli bir teyit kaynağı Snopes'a doğrulanmamış hesaplar için ücretsiz kalmaya devam edeceğini ve ücretsiz sunulan seçeneklerin devam edeceğini açıklamıştı. 

Ek olarak, Facebook'un içerisinde yer alan Yardım Merkezi'nde Facebook'un ücretsiz olduğu, kullanıcıların ücret ödemeden kullanmaları için reklamlardan faydalandıkları belirtiliyor. 

BULGU SETİ

İddianın aldatıcı mesajlara örnek olduğu tespit edildi. 

Facebook'un içerisinde ücretsiz olduğu belirtiliyor. 

Facebook sözcüsü ABD merkezli bir teyit kaynağı olan Snopes'a, doğrulanmamış hesaplar için ücretsiz kalmaya devam edeceğini ve ücretsiz sunulan seçeneklerin devam edeceğini açıklamıştı.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Ücretsiz bir sosyal medya uygulaması olan Facebook'un ücretli olacağı iddiası doğru değil.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.