BTK nedir, ne işe yarar?

Instagram'a BTK tarafından getirilen erişim engelinin ardından arama motorları üzerinden, "BTK nedir, ne işe yarar?" sorularına yanıt aranıyor. Yapılan araştırmanın ardından, "BTK nedir, ne işe yarar?" sorularına yanıt bulundu. İşte BTK ile ilgili detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 07:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 07:27
Kaynak: Haber Merkezi
BTK nedir, ne işe yarar?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdi. Yetkililer, erişim kısıtlamasıyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.Instagram ile ilgili kararın ardından arama motorları üzerinden, "BTK nedir, ne işe yarar?

BTK NEDİR, NE İŞE YARAR?

Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla, bağımsız bir idari otorite tarafından yürütülen işlevler için 27.01.2000 tarihinde yürürlüğe giren 4502 sayılı Kanun ile 2813 sayılı Telsiz Kanunu'nda yapılan değişiklikle "Telekomünikasyon Kurumu" kurulmuştur. Daha sonra, 10.11.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun adı "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu" olarak değiştirilmiş ve yeni bir düzenlemeye tabi olmuştur. Ayrıca, 2813 sayılı Telsiz Kanunu'nun adı da "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun" olarak değiştirilmiştir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, kamu tüzel kişiliğine sahip, idarî ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli bir kuruluştur. Kurum, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu ile Başkanlık teşkilatından oluşur. Kurul Başkanı, kurumun en üst idari amiridir ve kurumun yönetim ve temsil yetkisi Başkan'a aittir. Başkan, gerektiğinde temsil yetkisini yazılı olarak devredebilir.

Kurumun hizmet birimleri, hukuk müşavirliği, daire başkanlıkları, müdürlükler şeklinde teşkilatlanan ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşur. Ayrıca, bölge müdürlükleri şeklinde teşkilatlanan taşra teşkilatı birimleri de bulunmaktadır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur. Kurum personeli, kadro karşılığı sözleşmeli statüde istihdam edilir ve ücret, sosyal ve diğer mali haklar açısından 5809 sayılı Kanun hükümleri dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir.

Hizmet gereklerinin zorunlu kıldığı durumlarda, ülke genelinde toplam sayısı onu geçmemek üzere bölge müdürlükleri kurulabilir. Şu anda 7 bölge müdürlüğü bulunmaktadır.

BTK NE ZAMAN KURULDU? 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen ilk sektörel düzenleyici kuruluştur. 5 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen 2813 sayılı Telsiz Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 27 Ocak 2000 tarihinde 4502 sayılı Kanun ile "Telekomünikasyon Kurumu" kurulmuş, 10 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile ise kurumun adı "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu" olarak değiştirilmiştir.

BTK'YA NASIL ULAŞABİLİRİM?

BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 numaralı telefon kanalı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.