Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan HÜDA PAR’a anayasa yanıtı!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesiyle ilgili yorumlarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan HÜDA PAR’a anayasa yanıtı!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesiyle ilgili yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Uçum, sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamasında, yeni anayasa tartışmalarında iki önemli konuya dikkat çekti: değiştirilmezlik ilkesi ve Türk vatandaşlığının tanımı.

Değiştirilmezlik İlkesi Üzerine

Mehmet Uçum, anayasanın ilk üç maddesinin ve bu maddelere ilişkin değiştirilmezlik ilkesinin korunmasının önemine vurgu yaptı. Uçum, Türkiye toplumunun ilk üç madde konusunda genel bir mutabakata sahip olduğunu belirterek, bu maddelerin tartışma konusu olmadığını ifade etti. Değiştirilmezlik ilkesinin, gelecekteki kuşaklar için ülkesel birikimin korunması açısından güçlü bir siyasi ve hukuki perspektif sunduğunu dile getirdi.

Gelecek Kuşaklara Sorumluluk

Uçum, değiştirilmezlik ilkesinin geçmiş nesillerin birikimlerinin korunmasına yönelik bir nasihat olduğunu, ancak bu durumun sonraki neslin iradesine ipotek koyma anlamına gelmediğini belirtti. Her kuşağın kendi kuruculuğunu yapma hakkına sahip olduğunu söyleyen Uçum, ancak bu süreçte önceki neslin tecrübelerine dayanmanın zorunlu olduğunu vurguladı.

“Hiçbir yeni kuruculuk geçmişi sıfırlayarak yapılamaz ” diyen Uçum, bu nedenle değiştirilmezlik ilkesinin, ülkenin birliğinin ve devamlılığının temeli olduğunu ifade etti. Mevcut neslin, bu ilkeyi hatırlatmanın sorumluluğunda olduğunu da ekledi.

Türk Vatandaşlığı Tanımı

Uçum’un bir diğer önemli noktası, Türk vatandaşlığının tanımı oldu. Vatandaşlığın toplumun çeşitliliğine göre değil, milletin niteliklerine ve birliğine göre belirlendiğini ifade etti. Uçum, Türk vatandaşlığının Cumhuriyet vatandaşlığı olduğunu ve bunun etnik bir temele dayanmadığını vurguladı.

Atatürk’ün Tanımı

Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” ifadesini hatırlatan Uçum, Türk vatandaşlığının Cumhuriyetin kurucusu olan Türk Milletinin mensubu olmak anlamına geldiğini belirtti. Türk vatandaşlığının, Anayasa ile belirlenen ve hukukun oluşturduğu bir kavram olduğunu söyleyen Uçum, yeni anayasanın bu kavramı koruyacağını dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.