Hava Durumu

Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg Türkiye'ye geliyor!

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Türkiye'ye geliyor. Schallenberg, Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirilecek. Görüşmede, iki ülke gündemindeki ortak konular ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 13:24
Kaynak: İHA
Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg Türkiye'ye geliyor!

Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg’in 13-14 Mayıs tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyarette, başta siyasi ilişkilerdeki istikrarın ve üst düzeyli ziyaretlerin teşvikinin yanı sıra, iki ülke gündemindeki ortak konular masaya yatırılacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Fidan’ın Avusturyalı mevkidaşı ile yapacağı görüşmede, Avusturya Türk toplumunu ilgilendiren hususlar ve Batı Avrupa’da artan İslam düşmanlığı hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Ayrıca, görüşmede ekonomik ilişkiler, güvenlik alanında iş birliği, terörle mücadele ve yasadışı göç gibi konular da ele alınacak.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri ile iki ülkenin ortak gündemindeki küresel meselelere de odaklanılması öngörülürken İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmaların durması için atılması gereken adımlar gündeme getirilecek. Ayrıca Bakan Fidan, Filistin devletinin tanınması yönündeki çağrısını yinelemesi bekleniyor.

TÜRKİYE-AVUSTURYA İLİŞKİLERİ

Türkiye ve Avusturya arasında ikili ilişkilerin iyi yönde ilerlemesi ile 2024 yılı itibariyle Dostluk Anlaşması’nın 100. ve İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümüne girildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak 10 Ekim 2023 tarihinde Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Şansölye düzeyinde 22 yıl aradan sonra Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirmişti.

Türkiye’de Avusturya ortaklı veya sermayeli yaklaşık bin firma faaliyet gösterirken Avusturya’nın 2005-2024 döneminde Türkiye’deki yatırımları 10,9 milyar Dolar’a ulaştı.

Türk gurbetçilerden Avusturya’ya yıllık 1 milyar Euro ciro

Avusturya’da Türkiye’den göç etmiş 350 bin kişi yaşarken hem Avusturya hem de Türk vatandaşı olan kişilerin sahip olduğu işletme sayısı 12 bini aştığı, işletmelerin toplam yıllık cirosunun 1 milyar Euro civarında olduğu değerlendirildi.

Ayrıca, Bakan Schallenberg’in Türkiye’yi ziyareti kapsamında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla görüşeceği öğrenildi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.