Marvel'a geri dönüyor: Robert Downey Jr. kimdir? Robert Downey Jr. hangi filmlerde oynadı, kaç ödül aldı?

kariyeri boyunca 70'in üzerinde filmde rol alan Robert Downey Jr.'ın Marvel evrenine geri dönüyor. Peki, Robert Downey Jr. kimdir? Robert Downey Jr. hangi filmlerde oynadı, kaç ödül aldı? İşte Robert Downey Jr. ile ilgili detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 20:47
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 20:47
Kaynak: Haber Merkezi
Marvel'a geri dönüyor: Robert Downey Jr. kimdir? Robert Downey Jr. hangi filmlerde oynadı, kaç ödül aldı?

Dr. Doom'un iyi mi kötü mü olduğu sorusu, yeni Marvel filminin duyurulmasının ardından çizgi roman tutkunları arasında merak konusu oldu. Marvel Sinematik Evreni'nde Iron Man rolüyle geniş bir hayran kitlesi kazanan Robert Downey Jr., evrene geri dönüyor. Peki, Robert Downey Jr. kimdir? Robert Downey Jr. hangi filmlerde oynadı? 

ROBERT DOWNEY JR. KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

4 Nisan 1965’te New York'ta doğan Robert Downey Jr., oyuncu, yazar, prodüktör ve yönetmen Robert Downey Sr.'nin oğludur. Sinema kariyerine, 1970 yılında babasının yönettiği Pound filminde küçük bir rol alarak başlamıştır. Aynı zamanda yetenekli bir müzisyen olan Downey Jr., 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında rol aldığı filmlerle tanınmıştır. 1987 yapımı Less Than Zero'daki rolü, ona büyük bir ün kazandırmış ve sonrasında Air America ve Soapdish gibi önemli projelerde yer almasını sağlamıştır. 1992 yılında, Chaplin filmindeki Charlie Chaplin rolüyle En İyi Aktör dalında Oscar adaylığı elde etmiştir. Annesi İskoç, Alman ve İsviçre kökenli, babası ise yarı Litvanya Yahudisi, çeyrek Macaristan Yahudisi ve çeyrek İrlanda kökenlidir. Downey Jr., otoriteler tarafından en başarılı oyuncular arasında gösterilmektedir.

Genç yaşlarda, babasının projelerinde kısa roller alarak oyunculuğa başlamış ve Saturday Night Live adlı programa katılarak şöhret kazanmıştır. Ancak 1985 yılında programdan kovulmuştur. Pretty in Pink filminde ismi geçmesine rağmen rol almadı. En büyük çıkışını 1987 yılında Less Than Zero filmindeki Julian Wells karakteriyle yakalamış ve bu rolüyle eleştirmenlerden övgü almıştır.

Marvel'a geri dönüyor: Robert Downey Jr. kimdir? Robert Downey Jr. hangi filmlerde oynadı, kaç ödül aldı?  Bursa Hayat Gazetesi -2

ROBERT DOWNEY JR.HANGİ FİLMLERDE OYNADI? 

Robert Downey Jr., kariyeri boyunca 70'ten fazla filmde rol almıştır. Rotten Tomatoes'a göre, Downey'nin ticari açıdan en başarılı yapımları arasında Tropic Thunder, Oppenheimer, Sherlock Holmes film serisi, Kaptan Amerika: İç Savaş, Iron Man ve Avengers serisi gibi birçok Marvel Studios filmi yer almaktadır. Downey'nin filmleri dünya çapında 14 milyar dolardan fazla hasılat elde ederek, The Numbers'a göre tüm zamanların en çok hasılat yapan üçüncü aktörü olmasını sağlamıştır. 2013'ten 2015'e kadar Forbes tarafından Hollywood'un en yüksek kazanan aktörü seçilmiştir.

Downey, eleştirmenlerce beğenilen Sr., Richard III, True Believer, Short Cuts, Good Night, and Good Luck, ve Oppenheimer gibi birçok önemli filmde rol almıştır. Ayrıca, Iron Man, Avengers: Endgame, The Avengers ve Kaptan Amerika: İç Savaş gibi Marvel Studios yapımlarında da önemli performanslar sergilemiştir. Üç Screen Actors Guild Ödülü, iki BAFTA Ödülü, üç Altın Küre Ödülü ve bir Akademi Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüller kazanmıştır. Akademi Ödülleri'nde aday gösterilen Yahudi aktörler arasında yer almakta ve en az üç oyunculuk Oscar'ına aday gösterilen birkaç aktörden biri olarak dikkat çekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.