Nevzine Tatlısı: Kayseri'nin lezzetli armağanı

Nevzine tatlısı, Kayseri mutfağının en özel tatlılarından biridir. Tahin ve cevizle hazırlanan bu tatlı, lezzeti ve sunumuyla göz kamaştırır. Bu yazıda, Nevzine tatlısının nasıl yapıldığını, malzemelerini, püf noktalarını ve tadını sizlerle paylaşacağım.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 16:25
Kaynak: Şule GÜRKAN
Nevzine Tatlısı: Kayseri'nin lezzetli armağanı

Nevzine tatlısı, Kayseri mutfağına ait lezzetli bir şerbetli tatlıdır. Tahin ve cevizle hazırlanan bu tatlı, yumuşak dokusu ve hafif tahin aromasıyla klasik tatlılara alternatif bir lezzet sunar. Bu yazıda, Nevzine tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, cevizsiz olur mu, tadı nasıl olur ve şerbeti ne zaman dökülür gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Nevzine Tatlısı Tarifi:

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su

1 limonun suyu

Hamuru için:

125 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı tahin

2 yemek kaşığı sirke

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı ceviz

3 su bardağı un

Üzeri için:

Toz fıstıkCeviz

Hazırlanışı:

Şerbeti:

Tencereye şeker, su ve limon suyunu ekleyin.Kaynama noktasına gelene kadar karıştırarak pişirin.Kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.Soğumaya bırakın.

Hamuru:

Yumuşamış tereyağı, sıvı yağ, süt ve tahini bir kapta karıştırın.Sirke, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin ve tekrar karıştırın.Unu azar azar ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Cevizi iri parçalar halinde doğrayın ve hamura ekleyin.Hamuru yağlanmış fırın kabına yerleştirin ve elinizle bastırarak düzeltin.Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı çıkan tatlıya soğuk şerbeti azar azar dökün.Tatlının şerbetini çekmesini bekleyin.Toz fıstık ve ceviz ile süsleyerek servis edin.

Püf Noktaları:

Şerbeti çok fazla kaynatmamaya dikkat edin.Hamuru çok sert yoğurmayın.Ceviz yerine badem veya fındık da kullanabilirsiniz.Tatlının şerbetini soğuk olarak dökün.Tatlının şerbetini çekmesi için birkaç saat bekletin.

Nevzine Tatlısı Cevizsiz Olur mu?

Nevzine tatlısı ceviz ile özdeşleşmiş bir tatlıdır. Ancak ceviz sevmeyenler veya ceviz alerjisi olanlar için cevizsiz de yapılabilir. Ceviz yerine badem veya fındık da kullanılabilir.

Nevzine Tatlısının Tadı Nasıl Oluyor?

Nevzine tatlısı, tahin ve cevizin lezzetinin şerbet ile buluştuğu, hafif tatlı ve lezzetli bir tatlıdır. Şerbeti tam kıvamında olduğunda ağızda dağılır ve enfes bir tat bırakır.

Nevzine Şerbeti Ne Zaman Dökülür?

Nevzine şerbeti, tatlı fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığı çıkınca dökülür. Şerbetin soğuk olması önemlidir. Şerbet sıcak dökülürse tatlı yumuşayabilir.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.