Malatya fay hattı var mı? Malatya'da büyük deprem olur mu?

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından," Malatya fay hattı var mı? Malatya Fayı büyük deprem üretir mi?"sorularına yanıt aranmaya başlandı. Peki, Malatya fay hattı var mı? Malatya Fayı büyük deprem üretir mi?

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
Malatya fay hattı var mı? Malatya'da büyük deprem olur mu?

Türkiye, aktif bir deprem kuşağında yer almaktadır. Ülke, Alp-Himalaya Deprem Kuşağı olarak bilinen ve Batı Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar uzanan büyük bir sismik bölge içinde bulunmaktadır. Türkiye'nin farklı bölgeleri, bu kuşak içinde yer alan çeşitli fay hatlarına sahip, bu da sık sık depremlere neden olabilir. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı, Türkiye'deki en önemli ve aktif fay hatları arasında yer alır. Bu yüzden, depremlere karşı hazırlıklı olmak ve yapıların sismik dayanıklılığını sağlamak ülke için büyük önem taşır.

Ötr yandan sabah saatlerinde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin ardından arama motorları üzerinden araştırma yapılmaya başlandı.  Vatandaşlar, "Malatya fay hattı var mı? Malatya Fayı büyük deprem üretir mi?"sorularına yanıt arıyor. Yapılan araştırmanın ardından, "Malatya fay hattı var mı? Malatya Fayı büyük deprem üretir mi?" sorularına yanıt bulundu. Peki, Malatya fay hattı var mı? Malatya Fayı büyük deprem üretir mi?

Malatya fay hattı var mı?

Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı'nın önemli bir fay hattı olduğunu belirtti. Bu fay hattı, ikinci büyük depremin hemen yakınında yer alıyor.

Malatya fayı büyük deprem üretir mi?

Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı'nın kırılması durumunda Malatya'yı ciddi şekilde etkileyecek bir fay hattı olduğunu açıkladı. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşan Malatya Fayı'nın her bir segmenti tek başına 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Yapılan araştırmalar, Malatya Fayı'nın son 3 bin yıldır kırılmadığını ortaya koyuyor.

Malatya'nın en sağlam zemini hangi ilçede?

Malatya’yı olası depremler açısından etkileyebilecek üç büyük fay hattı bulunuyor. Bunlar; Doğu Anadolu Fay Hattı, Sürgü’den Akçadağ’ın kenarından Ovacık’a kadar uzanan Malatya-Ovacık Fay Hattı ve Çöşnük Fayı. Malatya’nın en sağlam zeminine ise güney bölgelerinde rastlanıyor. Bu bölgede, Malatya’nın güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu’nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.