İrmik tatlısı, Türk mutfağının en sevilen ve en kolay yapılan tatlılarından biridir. Hafifliği, lezzeti ve pratikliğiyle her zaman favoriler arasında yer alır. Bu haberimizde, irmik tatlısı tarifinin yanı sıra, yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları da sizlerle paylaşacağız.
Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 16:21
Kaynak:
Şule GÜRKAN
Çocukluğumuzun tatlı anılarını süsleyen, her sofranın vazgeçilmezi irmik tatlısı, yapımı kolay ve lezzetiyle büyüleyen bir klasik. Bu haberimizde, irmik tatlısı tarifinin yanı sıra, yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları da sizlerle paylaşacağız.
Malzemeler:
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 limon dilimi
Kek için:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Şerbeti için:
Tencereye toz şeker ve suyu ekleyin ve karıştırarak eritin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar pişirin. Limon dilimini ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Kek için:
Yumurta ve şekeri bir kapta mikser yardımıyla beyazlaşıp köpüklü hale gelene kadar çırpın. Yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin. İrmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatula ile söndürmeden karıştırın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın kabına kek harcını dökün. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıyı soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti tatlının üzerine dökün ve 1-2 saat şerbetin çekmesini bekleyin. Dilimleyerek servis edin.
Püf Noktaları:
Yumurta ve şekeri yeterince çırpmak, kekin kabarmasını sağlayacaktır. Yoğurt ve yağı ekledikten sonra fazla çırpmamaya dikkat edin. Unu eleyerek eklemek, kekin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Fırın kabını önceden ısıtmayı unutmayın. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra hemen şerbet dökmeyin, soğumasını bekleyin. Şerbeti azar azar dökerek tatlının şerbeti çekmesini sağlayın.
İRMİK TATLISI ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR SOĞUK MU?
İrmik tatlısı şerbeti soğuk dökülür. Sıcak şerbet dökülürse, kek dağılabilir.
İRMİK TATLISININ İÇİNE NELER GİRER?
İrmik tatlısının klasik tarifi irmik, un, yoğurt, yumurta ve şeker içerir. Dilerseniz tatlınızın içine fıstık, ceviz veya fındık da ekleyebilirsiniz.
NORMAL İRMİK TATLISI NASIL YAPILIR?
Normal irmik tatlısı, bu tarifte anlatıldığı şekilde yapılır. Şerbeti ve keki ayrı ayrı hazırlanır ve kek piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Klasik Lezzet: İrmik tatlısı tarifi
İrmik tatlısı, Türk mutfağının en sevilen ve en kolay yapılan tatlılarından biridir. Hafifliği, lezzeti ve pratikliğiyle her zaman favoriler arasında yer alır. Bu haberimizde, irmik tatlısı tarifinin yanı sıra, yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları da sizlerle paylaşacağız.
Çocukluğumuzun tatlı anılarını süsleyen, her sofranın vazgeçilmezi irmik tatlısı, yapımı kolay ve lezzetiyle büyüleyen bir klasik. Bu haberimizde, irmik tatlısı tarifinin yanı sıra, yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları da sizlerle paylaşacağız.
Malzemeler:
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 limon dilimi
Kek için:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Şerbeti için:
Tencereye toz şeker ve suyu ekleyin ve karıştırarak eritin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar pişirin. Limon dilimini ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Kek için:
Yumurta ve şekeri bir kapta mikser yardımıyla beyazlaşıp köpüklü hale gelene kadar çırpın. Yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin. İrmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatula ile söndürmeden karıştırın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın kabına kek harcını dökün. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıyı soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti tatlının üzerine dökün ve 1-2 saat şerbetin çekmesini bekleyin. Dilimleyerek servis edin.
Püf Noktaları:
Yumurta ve şekeri yeterince çırpmak, kekin kabarmasını sağlayacaktır. Yoğurt ve yağı ekledikten sonra fazla çırpmamaya dikkat edin. Unu eleyerek eklemek, kekin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Fırın kabını önceden ısıtmayı unutmayın. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra hemen şerbet dökmeyin, soğumasını bekleyin. Şerbeti azar azar dökerek tatlının şerbeti çekmesini sağlayın.
İRMİK TATLISI ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR SOĞUK MU?
İrmik tatlısı şerbeti soğuk dökülür. Sıcak şerbet dökülürse, kek dağılabilir.
İRMİK TATLISININ İÇİNE NELER GİRER?
İrmik tatlısının klasik tarifi irmik, un, yoğurt, yumurta ve şeker içerir. Dilerseniz tatlınızın içine fıstık, ceviz veya fındık da ekleyebilirsiniz.
NORMAL İRMİK TATLISI NASIL YAPILIR?
Normal irmik tatlısı, bu tarifte anlatıldığı şekilde yapılır. Şerbeti ve keki ayrı ayrı hazırlanır ve kek piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür.
Kaynak: Şule GÜRKAN
Son Haberler
Terör örgütü PKK, kendini feshetti
Amasya'da 4.6 büyüklüğünde deprem!
Davut Gürkan, Bursa’ya kazandırılan yatırımları açıkladı