İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliği devam edecek

Kocaeli İzmit Körfezi’nde 3,8 milyon metreküp ton dip çamurun temizlenmesi için çalışmalar devam edecek. Bu kapsamda dip çamuru temizliğinde ikinci etap ihalesi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
İzmit Körfezi’nde dip çamuru temizliği devam edecek

İzmit Körfezi’ni eski mavi günlerine döndürecek İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi'nin ikinci etap hazırlıkları başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje çerçevesinde, ikinci etap ihalesi Büyükşehir Belediyesi'nin ihale salonunda gerçekleştirildi.

3,8 MİLYON M3 DİP ÇAMURU TEMİZLENECEK

Dev projenin ikinci etabı için iki firma teklif sundu. İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından, seçilen yüklenici firma ikinci etap çalışmalarına başlayacak. İhalede Ağaoğlu Danışmanlık 1 milyar 120 milyon TL, Atlas Maden Ürünleri ise 2 milyar 235 milyon TL'lik teklif verdi. İzmit Körfezi’nde yaklaşık 100 yılda biriken 3,8 milyon metreküplük dip çamurunun temizlenmesi için çalışmalar devam edecek. İhale sonucunda hangi firmanın işi alacağı komisyon tarafından belirlenecek.

BÜYÜKŞEHİR VE BAKANLIK İŞBİRLİĞİYLE

Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan raporlar doğrultusunda, İzmit Körfezi Doğu Baseni'nde 468 hektarlık alanda temizlenmesi gereken dip çamurunun ilk etapta 3,8 milyon metreküp olduğunu belirlemişti. Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden biri olan bu çalışmanın yürütülmesi için Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında 28 Ağustos 2022 tarihinde ‘Dip Çamuru Temizlenmesi Projesi Ortak İşbirliği Protokolü’ imzalanmıştı.

1. ETAPTA 125 HEKTARLIK ALAN TEMİZLENDİ

2 Mayıs 2023’te başlayan ve Kasım 2024’te tamamlanması öngörülen İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi'nin 1. Etabı çerçevesinde, 125 hektarlık alanda 1 milyon 13 bin 150 metreküp çamur temizlenmesi hedefleniyor.

2. ETAPTA 165 HEKTAR TEMİZLENECEK

İhale süreci tamamlanan 2. Etapta, 165 hektarlık alanda 1 milyon 100 bin metreküp çamurun temizlenmesi planlanıyor. 2026 yılı sonunda tamamlanması öngörülen bu temizlik çalışmalarının ardından İzmit Körfezi’nin zamanla temiz ve berrak bir akvaryum görünümüne kavuşması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.