Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde?

Vatandaşlar, "Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde? " sorularına yanıt aranıyor. Yapılan araştırmanın ardından, "Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde?" sorularına yanıt bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde?

Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde? sorularına yanıt arayan vatandaşlar kısa bir araştırma yapmaya başladı. Yapılan araştırmanın ardından, "Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde? " sorularına yanıt bulundu. Peki, Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Bursa hangi fay hattı üzerinde? İşte detaylar... 

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? 

Evlerin tam altından bir fay hattının geçip geçmediğini belirlemek genellikle karmaşık bir süreçtir. Fay hatları genellikle yerin derinliklerinde bulunurlar ve doğrudan gözlemlenmeleri zor olabilir. Bu tür konularda kesin bir bilgiye ulaşmak için yerel jeoloji uzmanlarından veya Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) gibi ilgili kuruluşlardan profesyonel yardım almanız önerilir.

Jeolojik haritalar, yer altı araştırmaları ve zemin etütleri gibi kaynaklar, bölgenizdeki fay hatları hakkında bilgi sağlayabilir. Ayrıca, yerel yönetim veya yerel jeoloji kuruluşlarına başvurarak bölgenizdeki deprem riski ve fay hatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Evinizin tam altından bir fay hattının geçip geçmediğini belirlemek ve evinizi depremlere karşı güvenli hale getirmek adına profesyonel yardım almak önemlidir.

FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

FAY NEDİR?

Fay, yer kabuğundaki kayaç blokları arasındaki yüzey üzerindeki çatlak veya kırıkları ifade eden jeolojik bir terimdir. Faylar, yer kabuğundaki tektonik hareketler sonucunda ortaya çıkarlar. Yer kabuğu üzerindeki levhaların birbirine karşı hareket etmesi veya birbirinden uzaklaşması, çatlamalara ve kırıklara yol açabilir.

Faylar genellikle iki ana türde sınıflandırılır:

Normal Faylar (Ayırma Fayları): Levhalar birbirinden uzaklaşıyorsa, normal faylar oluşur. Bu faylarda, kara parçaları birbirinden uzaklaşır ve aralarında çukur benzeri yapılar (grabendenilen) oluşabilir.

Ters (itme) Faylar: Levhalar birbirine doğru hareket ediyorsa, ters faylar meydana gelir. Bu tür faylarda, kara parçaları birbirine yaklaşır ve yerin altında bir blok diğerini üzerine iter.

Fay hatları, enerji birikimi ve serbest bırakılması ile depremlere neden olan önemli jeolojik oluşumlardır. Fay hatları üzerindeki kaya blokları, biriken enerji aniden serbest bırakıldığında yer yüzeyinde sarsıntılara yol açar. Bu nedenle, depremler genellikle fay hatlarındaki enerji serbest bırakımının bir sonucudur. Fay hatları, dünya genelinde aktif deprem bölgelerinde bulunurlar ve deprem riski taşıyan bölgelerde önemli jeolojik unsurlardır.

BURSA FAY HATTI 

BURSA HANGİ FAY HATTI ÜZERİNDE?

Bursa, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan önemli şehirlerden biridir ve bu bölgede çeşitli fay hatları bulunmaktadır. Bursa'nın bulunduğu Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır.  

BURSA İÇİN DEPREM RİSKİ VAR MI?

Bursa Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer aldığı için deprem riski taşıyan bir bölgedir. 

Kuzey Anadolu Fay Hattı, iki büyük tektonik levhanın, Anadolu Levhası ve Kuzey Anadolu Levhası'nın etkileşim bölgesinde bulunmaktadır. Bu fay hattı üzerindeki levhalar birbirine doğru hareket etmektedir. Marmara Bölgesi, bu fay hattının üzerinde yer aldığı için deprem riski taşıyan bir bölgedir.

Bursa'nın doğusunda ve batısında yer alan bu fay hattı, zaman zaman depremlere neden olabilir. Bu nedenle, bölgedeki yerel yönetim ve bilim insanları, deprem riskini izlemekte ve toplumu depremlere karşı bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Buna ek olarak, yapılaşma ve altyapı çalışmalarında depreme dayanıklılık önlemleri alınmaktadır. Bilinçli ve hazırlıklı bir toplum, depremlerin etkileriyle başa çıkabilmek adına önemlidir.

BURSA'DA AKTİF KAÇ FAY HATTI VAR, NEREDEN GEÇİYOR?

İznik-Mekece Fayı: KAFS' ın güney kolunun Mekece ile İznik Gölünün güney batısı arasında kalan bölümü İznik-Mekece Segmenti olarak adlandırılıyor. Bu segment Mekece doğusunda başlayıp fay boyunca Sakarya kıtasına ait farklı kaya türleri yan yana bulunuyor. Uzunluğu ise yaklaşık 100 kilometre.

Gemlik Fayı: Bu segment İznik Gölü ile Gemlik Körfezi arasında uzanıyor. Her iki ucu su altında olan bu fayın karadaki uzunluğu 22 kilometre. Su altı kesimiyle birlikte yaklaşık uzunluğu 40 kilometreye ulaşıyor.

Gençali Fayı: Gemlik güneyinde Kurşunlu-İznik Gölü arasında uzanıyor. Gençali Fayının uzunluğu ise 23 kilometre

Zeytinbağı Fayı: Mudanya ile Kocasu deltası arasında uzanıyor. Karada toplam uzunluğu 40 kilometre

İnegöl Fay Zonu: İnegöl Havzasını güney ve kuzey kenarından sınırlayan faylar havzanın genel geometrisi ile uyumlu KB-GD doğrultusunda uzanıyor. Uzunluğu ise 30 kilometreden fazla.

Oylat Fayı: İnegöl havzasını güneyden sınırlayan ve Uludağ-Domaniç Dağlarının kuzey kenarı boyunca zon oluşturan faylar, Oylat Fayı olarak tanımlanıyor. İnegöl Havzasının güneybatısı ile güneydoğusu arasında yer alan bu faylar bir birine paralel ancak kesintili parçalardan meydana gelen 2 ana kırıktan oluşuyor.

Bursa Fayı: Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovasını sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ'ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.

Uluabat Fayı: Mustafakemalpaşa ile doğuda Hasanağa arasında olan fay yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda. Sağ yanal doğrultu atımlı olan Uluabat fayı Uluabat gölünün güneydoğusundan kıyıya paralel olarak uzanıyor ve doğu yönünde Hasanağa köyünden geçerek kuzeye doğru devam ediyor.

Mustafakemalpaşa Fayı: Fay, Bursa sınırları içerisinde Mustafakemalpaşa İlçe merkezi ve bu ilçeye bağlı Çaltıbükü beldesi arasında uzanıyor. Türkiye diri fay haritasında Manyas fayı zonu içerisin de değerlendiriliyor.

Orhaneli Fayı: Batıda Karıncalı Köyü kuzeybatısı ile doğuda Ağaçhisar Köyü doğusu arasında uzanan fay yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda.

Uludağ Fayı: Uludağ'ı güneyden sınırlayan fay yaklaşık 22 kilometre uzunluğunda. Fay iki parçadan oluşuyor. Süleymaniye köyü ile Bağlı köyü kuzeydoğusu arasında kalan kuzeydeki parçası yaklaşık 7 kilometreye ulaşıyor. Bağlı köyünün kuzeydoğusunda başlayıp Uludağ'ın güney etekleri boyunca uzanan diğer bölümü ise yaklaşık 15 kilometreyi buluyor.

Barakfaki Fayı: Bursa Ovasının kuzey kenarı boyunca batıda Kazıklı kuzeyi ile doğuda Barakfaki köyleri arasında uzanıyor. Fayın haritalanabilen kesimi yaklaşık 13 kilometre.

Kaymakoba Fayı: Bursa-Gönen çöküntü alanını kuzeyden sınırlayan fay yaklaşık 9 kilometre uzunluğunda ve doğu-batı doğrultusunda uzanıyor.

Karacabey Fayı: Marmara Denizi ile Karacabey arasında uzanan fayın toplam uzunluğu 29 kilometre.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.