Atasözleri ve anlamları - Ne Verirsen Elinle, O Gider Seninle atasözünün anlamı ne demek?

"Ne verirsen elinle, o gider seninle" atasözü, iyilik yapmanın ve yardımsever olmanın karşılığını bu dünyada da ahirette de alacağımızı ifade eder. Bu atasözü, cömertlik, fedakarlık ve yardımseverlik gibi erdemlerin önemini vurgular.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 04:00
Kaynak: Haber Merkezi
Atasözleri ve anlamları - Ne Verirsen Elinle, O Gider Seninle atasözünün anlamı ne demek?

"Ne verirsen elinle, o gider seninle" atasözü, iyilik yapmanın ve yardımsever olmanın erdemini vurgulayan bir sözdür.

Bu atasözünün iki temel anlamı vardır:

1. DÜNYADA YAPTIĞIMIZ İYİLİKLER BİZE DÖNER

Bu anlamda atasözü, iyilik yapmanın karşılığını bu dünyada da alacağımızı savunur. Cömert davranan, ihtiyaç sahiplerine yardım eden ve başkalarına iyilik yapan kişilerin, bu iyiliklerinin karşılığını er ya da geç bulacağına inanılır. Bu iyilikler maddi kazançlar şeklinde olabileceği gibi, manevi tatmin ve mutluluk şeklinde de olabilir.

2. AHİRETTE HESAP VERİLECEK

Atasözünün diğer anlamı ise ahirette yapıp ettiklerimizden hesap vereceğimizi hatırlatır. Bu dünyada yaptığımız her şeyin, ölümden sonra ahirette tartılacağına ve yaptığımız iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını göreceğimize inanılır. Bu inanışa göre, cömert davranan ve yardımsever olan kişiler, ahirette Allah'ın katında mükâfat görecek, cimri ve bencil olan kişiler ise cezalandırılacaktır.

Özetle: "Ne verirsen elinle, o gider seninle" atasözü, iyilik yapmanın ve yardımsever olmanın önemini vurgulayan bir sözdür. Bu atasözü bize, iyiliklerimizin karşılığını bu dünyada da ahirette de alacağımızı hatırlatır.

ATASÖZÜNÜN GÜNÜMÜZDEKİ ÖNEMİ

Bu atasözü günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. İyilik yapmak ve yardımsever olmak, her zaman ve her yerde takdir edilen bir davranıştır. Cömert davranan ve ihtiyaç sahiplerine yardım eden kişiler, toplumda saygı görür ve sevilen kişiler olurlar. Aynı zamanda iyilik yapmak, yapan kişiye de mutluluk ve tatmin verir.

ATASÖZÜ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Fakir fukaraya yardım eden adam, malını da mürüvvetini de beraber götürür.İyilik et, iyilik bul.Elin açık olsun, gönlün ferah olsun.Cömertlik yap, cennetlik ol.

Sonuç olarak: "Ne verirsen elinle, o gider seninle" atasözü, bize iyilik yapmanın ve yardımsever olmanın önemini hatırlatan anlamlı bir sözdür. Bu atasözü doğrultusunda hareket ederek, hem bu dünyada hem de ahirette mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmemiz mümkündür.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.