19 Eylül ne günü olarak kutlanır?

Gaziler Günü'ne ilişkin araştırmalar arama motorları üzerinden devam ediyor. Yapılan araştırmanın ardından, 'Gaziler Günü'ne ilişkin bilgiye ulaşıldı. Peki, 19 Eylül ne günü olarak kutlanır?

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
19 Eylül ne günü olarak kutlanır?

13 Eylül 1921'de elde edilen Sakarya Zaferi'nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği'ne bir telgraf gönderdi. Telgrafta, Başkumandan Mustafa Kemal Paşa'nın muharebe meydanındaki liderliği ve başarısına atıfta bulunularak, kendisine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı verilmesi talep edildi.

19 Eylül 1921 tarihinde, Sakarya Meydan Muhaberesi'nin zaferle sonuçlanmasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e "Mareşal" rütbesi ve "Gazi" ünvanı verildi. Bu önemli gün, günümüzde "Gaziler Günü" olarak anılmakta ve her yıl coşkulu törenlerle kutlanmaktadır.

Gaziler Günü’nde gerçekleştirilecek törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği doğrultusunda düzenlenir. Bu yönetmelik, törenlerin planlanması ve uygulanmasıyla ilgili ayrıntıları belirler ve gazilerimize olan minnettarlığımızı göstermek amacıyla çeşitli etkinliklerin yapılmasını sağlar.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.