Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeki Demirkubuz

Bursa Hayat Gazetesi - Zeki Demirkubuz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeki Demirkubuz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hayatı sorgulatacak filmlerin yönetmeni: Zeki Demirkubuz Haber

Hayatı sorgulatacak filmlerin yönetmeni: Zeki Demirkubuz

Zeki Demirkubuz, Türk sinemasının en önemli ve saygın yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Evli ve bir çocuk babasıdır. YAŞAM ÖYKÜSÜ Ortaokulu Isparta'da bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseyi İstanbul'da başladı fakat ilk sömestrdan sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra 17 yaşındayken komünist faaliyetler gerekçesiyle yargılanmadan üç yıl hapis yattı ve işkence gördü. 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak sinemaya adım attı. İlk uzun metrajlı filmi C Blok'u 1994 yılında çekti. C Blok'tan sonra kendi senaryolarını yazan bağımsız bir yönetmen olarak çalışmaya devam etti. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler tarafından Venedik Film Festivali'nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet ile tanındı. FİLMOGRAFİ C Blok (1994) Masumiyet (1997) Üçüncü Sayfa (1999) Kader (2005) Yazı Tura (2006) Issa (2008) Pandora'nın Kutusu (2009) Bulantı (2015) Koridor (2015) Muhsin Bey (2021) ZEKİ DEMİRKUBUZ FİLMLERİMİN KONULARI Zeki Demirkubuz filmleri, genellikle minimalist tarzı, karamsar atmosferi ve varoluşçu temalarıyla bilinir. Filmlerinde sıklıkla kendi hayatından deneyimler ve gözlemler kullanır. C Blok (1994): Bir apartmanda yaşayan insanların hayatlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu alır. Masumiyet (1997): Yusuf adında bir taksicinin, Bekir adında bir yazarla aynı kadına aşık olmasının ardından yaşananları anlatır. Üçüncü Sayfa (1999): Bir gazetecinin, bir cinayet haberinin peşinde koşarken yaşadıklarını ve bu süreçte tanık olduğu insanlık dramalarını konu alır. Yazgı (2001): Musa adında bir gümrük memurunun, hayatındaki monotonluktan kurtulmak için giriştiği çabaları ve bu çabaların onu nasıl bir sona sürüklediğini anlatır. İtiraf (2001): Harun adında bir yazarın, geçmişini ve yaşadığı travmaları anlatan bir itiraf niteliğindedir. Bekleme Odası (2003): Farklı hayatlardan gelen insanların bir hastane bekleme odasında bir araya gelmelerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu alır. Kader (2006): Bir taksicinin, bir gece boyunca yaşadıklarını ve bu süreçte tanık olduğu insanlık durumlarını konu alır. Kıskanmak (2009): Bir yazarın, karısına olan güvenini kaybetmesi ve bunun sonucunda yaşadığı kıskançlık duygusunu konu alır. Yeraltı (2012): Bir apartmanda yaşayan insanların hayatlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu alır. Bulantı (2015): Bir yazarın, yaşadığı bunalım ve varoluşsal sorgulamaları konu alır. Koridor (2015): Bir cezaevindeki mahkumların ve gardiyanların hayatlarını konu alır. Muhsin Bey (2021): Muhsin Bey adında bir emeklinin, hayatındaki yalnızlık ve boşluk duygusuyla mücadelesini konu alır. ÖDÜLLERİ Altın Portakal Ulusal Film Yarışması En İyi Senaryo Ödülü (Masumiyet, 1997) Altın Portakal Ulusal Film Yarışması En İyi Yönetmen Ödülü (Kader, 2005) Altın Koza Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü (Yazı Tura, 2006)

Zeki Demirkubuz'a Bursa'da yoğun ilgi Haber

Zeki Demirkubuz'a Bursa'da yoğun ilgi

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz uzun bir aradan sonra “Hayat” adlı filmiyle yeniden beyazperdede boy gösterdi. Senaryosu da Demirkubuz’a ait olan filmin başrollerini Miray Daner, Burak Dakak, Doğu Demirkol ve Cem Davran paylaşıyor.  Kendisine dayatılan hayatı kabul etmeyip evinden kaçan genç bir kızın hikayesini konu eden film, Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde izleyenlerle buluştu. Üç saati aşkın süren filme sinema tutkunları ve Demirkubuz’un hayranları büyük ilgi gösterdi. Film sonunda ise yönetmen ve senaristi Zeki Demirkubuz izleyicilerle buluştu. Uzun bir aradan sonra Bursalı izleyenlerle kendisini buluşturan Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür eden Zeki Demirkubuz, yeni projesine gösterilen ilgiden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayan Demirkubuz, uzun bir aradan sonra film çekmenin heyecanını yaşadığını belirtti. Geçen zamanın insanın ruhunu ve düşüncelerini değiştirdiğini kaydeden Demirkubuz, "Yaşam insanı yumuşatıyor, Hayat'ın eski filmlerimdeki kadar karanlık olmadığını düşünüyorum. Bence bu iyi bir şey, sürekli aynı adam olarak kendini tekrarladığında sıkılıyorsun. Yaşamın değişimine inanmak lazım. Geceleri yazıyorum ve her şeye kulaklarımı tıkıyorum. Ülkemizde her şey polemiğe çekiliyor. O yüzde filmlerimde sembolik karşıtlıklar kullanmıyorum” dedi. Sinemanın büyük bir nimet olduğu ve olumlu şekilde kullanılması gerektiğine değinen Zeki Demirkubuz, “Ahlaki olarak hiçbir filmimden zerre kadar kuşkum yok. Eğer film yapmak bir imkansa bunu namuslu şekilde kullanmak tavırsa, sinema büyük bir nimettir. Benim kafamda toplumsal gerçekçilik diye bir şey asla olmadı. Angajmanlı insan olmak büyük bir yük. Ben sinemayı davranış şekli olarak tanımlıyorum. Gündelik yaşamda nasıl bir insansam davranışlarımı da projelerime yansıtmalıyım. Konu ve hikayeleri ele alırken yönelimlerde değişkenlik gösterebilir. 35 sene önce Hayat filminin hikayesi aklıma geldi. O günkü düşüncelerimle bugünkü senaryoya baktığımda çok fark var” diye konuştu. Hayranlarının merak ettiği tüm soruları içtenlikle yanıtlayan Demirkubuz’a söyleşi sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Tuğçe Savaş günün anısına hediye vererek teşekkür etti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.