Hava Durumu

#Yozgat

Bursa Hayat Gazetesi - Yozgat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yozgat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Akdağmadeni ilçesinin adı nereden geliyor? Akdağmadeni hangi ile bağlı? Haber

Akdağmadeni ilçesinin adı nereden geliyor? Akdağmadeni hangi ile bağlı?

Yozgat’ın 103 kilometre doğusunda yer alan Akdağmadeni, 1815 yılında yerleşim yeri olarak kurulmuş ve 1862 yılında belediye teşkilatını kurarak Türkiye'nin ikinci belediyesi olma unvanını kazanmıştır. 1871 yılında ilçe statüsü kazanan Akdağmadeni, Yozgat’ın en eski ilçeleri arasında yer almaktadır. Doğal Zenginlikler Akdağmadeni, İç Anadolu Bölgesi'nin gözde ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Akdağ sıradağlarındaki ormanlar, sarı çam, meşe ve ardıç ağaçları ile doludur. Sarı çam, maden ocaklarında direk olarak kullanılması ve göçükleri önceden çatırdamasıyla uyarı verme özelliği ile dikkat çekmektedir. Ayrıca, ilçede yetişen salep, kalitesi ile ön plana çıkmakta; göbelek mantarı ise ilaç sanayisinde önemli bir yer tutmaktadır. NÜFUS ARTIŞI 2011 yılı sonundaki resmi rakamlara göre, Yozgat merkezi de dahil olmak üzere nüfusu artan tek ilçe Akdağmadeni'dir. Geçmişte önemli bir misyon üstlenen bu ilçe, sürekli gelişim göstermekte ve İç Anadolu Bölgesi’nin değerli ilçeleri arasında yer almayı hedeflemektedir. AKDAĞMADENİ İLÇESİNİN ADI NEREDEN GELİYOR? Akdağmadeni, ismini bölgedeki yeraltı madenlerinden almaktadır. Yöre, sahip olduğu zengin maden kaynaklarıyla dikkat çekmekte ve bu kaynakların işletilmesi, ilçenin adının belirlenmesinde büyük bir rol oynamıştır. Maden Kaynaklarının Etkisi Akdağ eteklerinde kurulan çinko ve kurşun madeni işletmeleri, bu yerleşim yerinin isminin şekillenmesinde etkili olmuştur. Başlangıçta, bölge "Maden" adıyla anılmaktaydı. Maden işçilerinin buraya yoğun bir ilgi göstermesi, yerleşik bir köy düzenine geçişi hızlandırmıştır. Adın Anlamı Zamanla, "Maden" kelimesi, Akdağların eteklerinde bulunan maden kaynaklarını belirtmek amacıyla "Akdağlar'dan çıkan maden" anlamında "Akdağmadeni" olarak evrilmiştir. Bu isimlendirme, hem bölgenin coğrafi özelliklerini hem de ekonomik değerini yansıtmaktadır. Sonuç olarak, Akdağmadeni'nin ismi, madenlerin varlığına ve Akdağ eteklerindeki zengin kaynaklara duyulan referansla ortaya çıkmıştır. Bu durum, ilçenin tarihi ve kültürel kimliğinin bir parçasını oluşturmaktadır.

Dünyada iki örneği var, biri Türkiye'de! Haber

Dünyada iki örneği var, biri Türkiye'de!

Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve dünyada sadece iki örneği olan, biri İngiltere’nin Baht şehrinde diğeri de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan Basilica Therma Roma Hamamı'nın turizme açılması için başlatılan çevre düzenleme çalışması tamamlandı. Tarihi yapı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve "Kral Kızı" adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamı'nın ülke turizmine ve ziyarete açılması amacıyla 2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce başlatılan çevre düzenlemesi çalışmaları sona erdi. Günümüze kadar mimari özelliğini kaybetmeden görselliğini koruyan ve 50 derece sıcaklıktaki termal suyuyla öne çıkan Basilica Therma Roma Hamamında çalışmalar çerçevesinde turist karşılama merkezi, kafeterya, gezinti yolları, fotoğraf çekim alanları yapıldı. Ayrıca son 2 yıldır suları çekilmiş olan antik havuzlardaki kayıp kaçak sorunu da çözümlendi ve Roma Hamamı yeniden termal su ile buluşturularak eski ihtişamına kavuşturuldu. Dünyanın en eski termal tedavi merkezi olarak bilimsel çevrelerce kabul edilen Basilica Therma Roma Hamamı, çevre düzenlemesi sonrası yerli ve yabancı turistlere kapılarını açtı. Tarihi Roma Hamamı’nın doğal güzelliklerini görmek için ilçeye gelen vatandaşlar aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirip, tarihi yapıyı gezme fırsatı buldu. “TARİHİ YAPI KENTİN ÖNEMLİ KÜLTÜREL DOKULARINDAN BİRİSİ” Sarıkaya Roma Hamamı’nın Yozgat için önemli kültürel dokulardan birisi olduğunu söyleyen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Yıl içerisinde Roma Hamamı’nın çevre düzenlemesi, aydınlatması yapıldı, en önemlisi de havuza su verilmesiydi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda arkadaşlarımızın da çalışmalarıyla orada hem restorasyon çalışmalarını hem de saha düzenleme ve havuza su verme işlemini yapmış bulunuyoruz. Hali hazırda gelen ziyaretçilerimiz orayı ziyaret edebiliyorlar, oradaki tarihi yapıyı hem gündüz hem de gece görme imkanı bulabiliyorlar” dedi. “YAPI ÇOK GÜZEL BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARILMIŞ” Fransa’dan Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine ailesinin yanına tatil için geldiğini belirten Gökhan Gökalp ise, “Yurtdışından Fransa’dan buraya ailemin yanına geldim. Burası birkaç yıl öncesine kadar böyle değildi, çok güzel çalışmalar yapmışlar. Yürüyüş alanları, oturma alanları yapılmış, çok güzel bir yapı ortaya çıkmış. Burada daha birçok çalışma yapılacağını duydum. Arkadaşlarımla buraya gezmeye geldik, onlara da tanıtımını yapıyorum. Onlar da memleketlerine gittiklerinde eşine dostuna burayı anlatacaktır” şeklinde konuştu. “TARİHİ YAPIYI GÖRMEK İÇİN ALMANYA’DAN GELDİM” Almanya’dan gelen Ertuğrul Yalçın ise, “Boğazlıyan ilçesinde kalıyorum, Sarıkaya’ya da Roma Hamamını bu tarihi yapıyı görmek için ailemle geldim. Geçen sene de gelmiştim ama henüz açılmamıştı. Bu sene buraya girip görmemiz de nasip oldu. Çok güzel bir yer burası” ifadelerine yer verdi.

58 köye GES kurulunca enerji maliyetleri düştü! Haber

58 köye GES kurulunca enerji maliyetleri düştü!

Yozgat İl Özel İdaresi, köylerin su depolarındaki elektrik maliyetinin artması üzerine 2 yıl önce güneş paneli kurmak için çalışmalara başladı. Bu çerçevede il genelinde 58 köye kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde köylerde enerji maliyetlerinde ciddi oranda düşüş yaşandı. Yozgat il genelinde diğer köylerinde su ihtiyacının (GES) ile karşılanması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Güneş Enerji Sistemi projesi ile ayrıca bazı kurumlarda enerji maliyetinin azaltılması için de kullanılıyor. “TÜM İHTİYAÇLARIMIZI GES İLE KARŞILIYORUZ” Dayılı Köyünden Belizar Açıkyürek, GES sayesinde her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyerek, “Köyümüzün suyu artık güneş paneli sayesinde akıyor, daha önce maliyetler yüksekti elektrikle çalışıyordu. Su faturamız güneş enerjisi sayesinde yarı yarıya düştü, suyumuzda kesintisiz akıyor. Her türlü ihtiyacımızı bu sistemle karşılıyoruz” dedi. “SADECE KAMUNUN DEĞİL ÖZEL SEKTÖRÜN DE GES YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR” Güneşin milli bir sermaye olduğuna değinen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise “Bu noktada üretim maliyetlerimizi düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sunmak üzere güneş enerjisinden azami derecede istifade etmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu ana kadar arkadaşlarımızın gayret ve çalışmalarıyla 58 köyümüzde içme suyu tesislerimizde güneş enerjisi kullanıyoruz. Bunun yanı sıra kamu binalarımız ve il özel idaremiz içerisinde olan binalardaki elektrik harcamalarımız da vardı. Bunları da karşılamak üzere 1 Megawattlık bir tesisi de il özel idaremize kazandırmış olduk. GES yatırımlarımız özellikle köylerdeki içme suları için yatırımlarımız devam edecek. Bunları zaman zaman hayata geçirmeye devam edeceğiz. Yozgat önemli bir güneş kenti. Sadece bizlerin değil, özel sektöründe GES yatırımları devam ediyor. Çok ciddi yatırımlar yapan firmalar da var. Diğer firmaları da buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Yozgat güneşin hissedildiği, enerjiye dönüştüğü coğrafyalardan da birisi" şeklinde konuştu. “KURUMLARDA YÜZDE 60, KÖYLERDE TAMAMI GES’TEN KARŞILANIYOR” Yozgat’ın bütün köylerinde GES’lerin kurulması için çalışmalara devam ettiklerini belirten Vali Özkan, “Geçen yıl il özel idaremize kazandırdığımız 1 Megawattlık santralle genel binalarımızın yüzde 60’ında elektrik gideri doğrudan GES ile karşılandı. Köylere kurduğumuz tesislerde ise yaz aylarında tamamını içme suyunun güneş panellerinden karşılayabiliyoruz. Kısmen kış aylarında iletim hatlarında elektrik kullanıyor olabiliriz. Köylerde içme suyu için kullandığımız GES’lerde 10 aylık süreçte bütün enerji ihtiyacımızı GES’lerden karşılıyoruz. Bu ve benzeri yatırımlarımız köylerde devam edecek.” ifadelerine yer verdi.

Kerkenes Harabeleri ile Uşaklıhöyük kazı alanlarında çalışmalar sürüyor Haber

Kerkenes Harabeleri ile Uşaklıhöyük kazı alanlarında çalışmalar sürüyor

Vali Özkan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yılmaz ve beraberindeki heyetle ilk olarak tarihi M.Ö. 600 yıllarına dayanan, Anadolu platosunun en geniş yerleşim yerlerinden biri olan Antik Pteria Kenti olarak da bilinen Kerkenes Harabeleri'ni ziyaret etti. Vali Özkan, Kazı Başkanı ABD'li Prof. Dr. Scott Branting'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Döneminin en gelişmiş kentlerinden biri olarak kabul edilen Antik Pteria Kenti'nin 7 kilometre surla çevrili olup, 8 metre genişliği, 7 metre yüksekliği ile döneminin en geniş ve gelişmiş sur sistemine sahip olduğu belirtildi. İçerisinde yaklaşık 20 bin yapı ve 60-70 bin nüfusu barındırdığı tahmin edilen Antik Pteria Kenti'nde kazılar sonucunda gergedan boynuzu ve fildişi süs eşyaları bulunduğu öğrenildi. “ÇALIŞMALARIMIZA HIZ VERECEĞİZ” Vali Özkan, kazı çalışmalarının 1993 yılında başladığını belirterek, “Kazı çalışmalarımız hocalarımızın tahminlerine göre M.Ö. 700 ve 600'lü yıllar arasında kurulmuş bir şehir kalıntısında devam ediyor. 1993 yılında başlayan bir çalışma ve uzun zamandır da devam ediyor. Benim gördüğüm en eski tarihi şehir ve en büyük kalıntılardan birisi burası. Üstelik 7 kilometre alana yayılmış tarihi alandan birisi. Çalışmalar mutlaka zaman alacaktır ama biz burada zamanı kısaltmak ve ortaya çıkan insani ve tarihi değerleri, insanımız ve insanlıkla daha çabuk ve kısa sürede buluşturmak üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi. Kerkenes Harabeleri'nin ardından Sorgun'a bağlı Büyüktaşlık köyünde bulunan Uşaklıhöyük kazı alanında da incelemede bulunan Vali Özkan, Kazı Başkanı Anacleto D'Agostino'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Özkan, Uşaklıhöyük'te keşfedilen farklı büyüklük ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan, 3 metreye 7 metrelik bir alana döşenmiş olan geometrik desenli 3 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın bilinen en eski mozaiğini yerinde inceledi. “İĞNE İLE KUYU KAZARAK DA OLSA GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ” Kerkenes Harabeleri'nde kazı çalışmalarına 2008 yılında başlanıldığını hatırlatan Vali Özkan, “Arkeolojik çalışmalar sabır ve dikkat gerektiren çalışmalar, o yüzden de zaman alıyor. Burada kazı 2008 yıllarında başta yüzey araştırmasıyla başladı. Biz de bugün çalışmaları yerinde görmek hem de kazı çalışmalarını nasıl kolaylaştırabiliriz ve hocalarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye geldik. İnşallah Anadolu mirasını, insanlık tarihini hocalarımızın emeği ile söz yerinde ise iğne ile kuyu kazarak da olsa çıkarmaya devam edeceğiz. Ben bu vesile ile ilimize her türlü desteği sunan Kültür ve Turizm Bakanımıza ve bakanlık temsilcisi arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah Yozgat kadim coğrafyasıyla bir gün gün yüzüne çıkacak. Yozgat yolların kesiştiği bir coğrafya, hep söylüyorum inşallah Yozgat gönüllerin kesiştiği bir coğrafya olarak tarihte yerini alacaktır” şeklinde konuştu.

Kentin gözde mekanı haline geldi! Ziyaretçilerine kapılarını açtı Haber

Kentin gözde mekanı haline geldi! Ziyaretçilerine kapılarını açtı

Çekerek ilçesinde 5 yıl önce Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yerelden kalkınma modeli çerçevesinde, Orman Genel Müdürlüğünce Çekerek Barajındaki yarımadada oluşturulan ve kentin gözde mekanlarından birisi haline gelen lavanta bahçesi, vatandaşların ziyaretine açıldı. Salıncakların, fotoğraf çekim alanlarının bulunduğu Çekerek Lavanta Bahçesi ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Baraj manzaralı lavanta bahçesine gelenler hem stres atıyor hem de unutulmaz bir gün yaşıyor. Ziyaretçiler lavanta bahçesinde oluşturulan dekorlar önünde en güzel fotoğraf karesini yakalamaya çalışıyor. Sezon boyunca çok sayıda vatandaş doğal stüdyo olarak kullanılan mor renkli lavanta bahçesinde tabiatla iç içe zaman geçiriyor. Lavanta bahçesi evlilik teklifi yapanlardan, nişan veya düğün fotoğrafı çektirmek isteyen çiftlere, amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılardan her kesimden vatandaşın, yerli-yabancı turistlerin en önemli uğrak noktası oluyor. “LAVANTA BAHÇESİ TURİZME KAZANDIRILMALI” Lavanta bahçesinin muhteşem bir güzelliğe sahip olduğunu belirten Azmi Şahin, “Burası turizme kazandırılması gereken bir yer, gezilip görülmesi ve herkesin görmesi gereken bir yer. Lavanta bahçesi doğa harikası bir yer ve herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Lavanta bahçesinin tanıtılması ve daha iyi yerlere taşınmasını istiyorum” dedi. “BURASI TAM TATİL YERİ” Tokat'tan gelen Esma Şafak, lavanta bahçesinin bulunduğu bölgenin tatil yeri olduğunu ifade ederek, “Burayı internetten araştırdım ve çok güzel bir yer olduğunu gördüm ve gelmek istedim. Lavantaların uyku sorunlarına çok iyi geldiğini duydum, buradan alıp götürüp deneyeceğim. Burası çok güzel tam tatil yeri. Ben buraya Tokat'tan geldim, tatilim de çok güzel geçiyor. Herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim” şeklinde konuştu. “HERKESİN BURAYI GÖRMESİNİ TAVSİYE EDERİM” Herkesin görmesi gereken bir yer olduğunu söyleyen Bekir Şafak ise, “İstanbul'dan Tokat'ın Zile ilçesine geldim. Oradan da Çekerek ilçesinin lavanta bahçesine geldim. Burası çok güzel bir yer, herkesin gelmesini tavsiye ederim. Buranın manzarası çok güzel, bu lavantalardan sabun ve kolonya yapıldığını duydum, çok memnun oldum. Burası gibi bir yerin Tokat'ta da yapılmasını isterim. Burayı duydum ve ailecek geldik, çok beğendik” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.