Hava Durumu

#Yaptırım

Bursa Hayat Gazetesi - Yaptırım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaptırım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sudan'da istikrarı baltalayan 6 kişiye AB'den yaptırım Haber

Sudan'da istikrarı baltalayan 6 kişiye AB'den yaptırım

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve onlara bağlı milisler arasında çatışmaların sürdüğü "Sudan'ın istikrarını ve siyasi geçiş sürecini baltalayan" faaliyetlerden sorumlu 6 kişi hakkında kısıtlayıcı tedbirler benimsendiği belirtildi. Açıklamada, HDK tarafında "Batı Darfur komutanı olan ve zulüm ve diğer suistimallerden, etnik kökenli cinayetleri kışkırtmaktan, insan hakları aktivistlerine ve savunucularına yönelik hedefli saldırılardan ve çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddetten sorumlu olan Abdulrahman Cuma ile HDK'nin mali danışmanının yanı sıra Batı Darfur'da HDK'ye bağlı Mahamid klanının önde gelen bir kabile lideri"nin yer aldığı belirtildi. Ordu tarafında AB'nin halihazırda yaptırım uyguladığı Savunma Sanayisi Sistemi (DIS) Genel Müdürü ile "rastgele" hava saldırılarındaki sorumlulukları nedeniyle Sudan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Ömer el Beşir hükümetinin eski Dışişleri Bakanı Ali Muhammed'in bulunduğu bildirildi. AB'nin yaptırımları, listeye alınan kişilerin mal varlıklarının dondurulması, bu kişilere doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik kaynak sağlanmasının yasaklanması ve AB'ye seyahat yasağını içeriyor. AB, Sudan'da istikrar ve siyasi geçişi baltalayan faaliyetleri desteklemekten sorumlu tuttuğu kişilere ilk yaptırımları ocak ayında başlatmıştı. Sudan'daki iç savaş Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazladır sürüyor. Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Rusya'ya Kuzey Kore yaptırımı Haber

Rusya'ya Kuzey Kore yaptırımı

ABD hükümeti, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah transferlerini önlemek için yeni bir adım attı. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Pyongyang ile silah ticaretini yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 2 Rusya vatandaşı ve 3 Rusya merkezli şirkete yaptırım uygulama kararı alındığını açıkladı. Rusya vatandaşlarının Aleksey Budnev ve Rafael Anatolyevich Gazaryan olduğu belirtilirken, şirketlerin ise “Trans Kapital Limited Liability Company”, “Rafort Limited Liability Company” ve “Tekhnologiya OOO” olduğu kaydedildi. Yaptırım kararının ABD'nin Pyongyang ve Moskova'ya "hukuk dışı" faaliyetleri nedeniyle karşılık verme konusundaki kararlılığının göstergesi olduğu belirtildi. ABD Hazine Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son adımımız, Kuzey Kore'nin Rusya ile derinleşen askeri iş birliğini sekteye uğratma konusundaki kararlılığımızı yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı. “RUSYA, UKRAYNA'YA KARŞI KUZEY KORE SİLAHLARINI KULLANIYOR” ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, yaptırım kararının Pyongyang ile Moskova arasında derinleşen savunma işbirliğine karşı alındığını belirterek, "Rusya şimdiye kadar Ukrayna'ya karşı 40'tan fazla Kuzey Kore yapımı balistik füze ve askeri mühimmat kullandı” dedi. Söz konusu askeri mühimmatın BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olarak Rusya’ya gönderildiğine dikkat çeken Miller, Pyongyang-Moskova arasındaki derinleşen bağların küresel güvenlik ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabaları açısından geniş kapsamlı bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. “Rusya ve Kuzey Kore'nin istikrar bozucu ortaklığına karşı koymak için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz” diyen Miller, uluslararası toplumu ABD ile birlikte hareket etmeye çağırdı. KUZEY KORE’DEN YALANLAMA Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo Jong ise yazılı bir açıklama yaparak, Rusya’ya silah sağladıkları yönündeki iddiaları yalanladı. "Kuzey Kore ile Rusya arasında silah ticareti yapıldığı söylentisi, hakkında değerlendirme ve yorum yapmaya değmeyecek kadar saçmadır” diyen Kim, geliştirdikleri silah teknolojilerinin gizli olması nedeniyle ihraç edilmesinin de mümkün olmadığını savundu. Kuzey Kore'nin yalnızca ülkenin savunma kabiliyetlerini arttırmak amacıyla kendi silahlarını ürettiğini vurgulayan Kim, “Bizim önceliğimiz, bir şeylerin reklamını yapmak ya da bir şeyleri ihraç etmek değil, ordumuzu nitelik ve nicelik olarak savaşa hazır ve mükemmel hale getirmektir” ifadelerini kullandı.

İran’a daha fazla yaptırım kararına onay Haber

İran’a daha fazla yaptırım kararına onay

İran’ın İsrail’e yönelik 13 Nisan’da düzenlediği füzeli ve insansız hava araçlı (İHA) saldırısı dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) bugün İran’ın gerçekleştirdiği saldırıyı kınayarak, daha faza yaptırım uygulanmasını içeren bir kararı oyladı. Parlamentoda bugün yapılan oylamada, karar 20 üyeye karşı 357 üyenin lehte oyuyla kabul edilirken, 58 üye de çekimser kaldı. Oylamanın ardından AP tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, “İran’ın 13 ve 14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği saldırıları kınayan Parlamento, bölgesel güvenliği tehdit eden bu saldırılardan duyduğu ciddi endişeyi dile getirir. İsrail ve vatandaşlarının güvenliğine tam desteklerini yineleyen üyeler, İran saldırısı öncesinde ve sırasında İran’ın Lübnan’daki vekillleri Hizbullah ve Yemen’deki Husi isyancılar tarafından Galon Tepeleri ve İsrail topraklarına eş zamanlı olarak gerçekleştirilen roket atışlarını kınadı” denildi. Ayrıca 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail’e atfedilen saldırıdan dolayı üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, “Karar, uluslararası hukuk çerçevesinde her durumda saygı gösterilmesi gereken diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesinin önemini hatırlatır” ifadeleri kullanıldı. İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI’NIN TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE DAHİL EDİLMESİ ÇAĞRISI Bölgedeki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulunulan açıklamada, “Parlamento, İran rejiminin ve devlet dışı aktörlerden oluşan ağının Orta Doğu’da oynadığı istikrarsızlaştırıcı rolden duyduğu derin endişeyi ifade eder. AP üyeleri, AB’nin İran’a yönelik mevcut yaptırım planını bu ülkenin Rusya’ya ve daha geniş anlamda Orta Doğu’ya İHA ve füzeler tedarik etmesi ve üretmesine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere genişletme kararını memnuniyetle karşılar. Bu yaptırımların acilen uygulanmasını talep eden üyeler, daha fazla kişi ve kuruluşun hedef alınması çağrısında bulunuyor” ifadeleri yer aldı. Karar açıklamasında, İran Devrim Muhafızları’nın AB terör örgütleri listesine dahil edilmesi yönündeki çağrılar tekrarlanırken, İran nükleer anlaşması olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) çerçevesindeki yükümlülüklere uyulması çağrısında bulunuldu. Yemen açıklarında İran tarafından el konulan gemideki mürettebatın da serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde geri dönmelerinin sağlanması istendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.