#Yaprak Kavurma

Bursa Hayat Gazetesi - Yaprak Kavurma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaprak Kavurma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin en lezzetli kavurmalarından: Yaprak Kavurma Haber

Türkiye'nin en lezzetli kavurmalarından: Yaprak Kavurma

Burdur yaprak kavurması, dana bonfile veya antrikot etinin ince yapraklar halinde kesilerek soğan ve baharatlarla birlikte pişirilmesiyle yapılır. Yaprak kavurmanın en önemli özelliği, etin çok fazla pişirilmeden yumuşak ve lezzetli olmasıdır. Burdur'da yaprak kavurma genellikle ekmek veya pilav ile servis edilir. Ayrıca, yaprak kavurma dürüm yapmak için de kullanılabilir. Burdur'a yolunuz düşerse, mutlaka yaprak kavurmayı denemelisiniz. BURDUR YAPRAK KAVURMASININ LEZZETİNİN SIRRI Burdur'da yetişen hayvanların etinin lezzetli olması Yaprak kavurmanın usta eller tarafından yapılması Kullanılan baharatların taze ve kaliteli olması BURDUR'DA YAPRAK KAVURMA NEREDE YENİR Burdur'da yaprak kavurma yapan birçok restoran ve lokanta bulunmaktadır. En lezzetli yaprak kavurmayı genellikle Bucak ilçesinde bulabilirsiniz. Burdur'a gittiğinizde, yerel halka en iyi yaprak kavurmayı nerede yiyebileceğinizi sorabilirsiniz. YAPRAK KAVURMA TARİFİ Malzemeler: 500 gr dana bonfile veya antrikot eti 2 adet soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber 1/4 çay kaşığı kekik Hazırlanışı: Eti ince yapraklar halinde kesin. Soğanları ince ince doğrayın. Tereyağı ve sıvı yağı tavada ısıtın. Soğanları tavada yumuşayana kadar kavurun. Eti tavaya ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kekik ekleyin ve karıştırın. Eti yumuşayana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. YAPRAK KAVURMA PÜF NOKTALARI Eti çok fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi takdirde sertleşir. Eti pişirmeden önce oda sıcaklığında bekletin. Soğanları kavururken rengi dönene kadar pişirmeyin, aksi takdirde yemeğin tadını acıtır. Dilerseniz yemeğe domates, biber veya mantar da ekleyebilirsiniz. Yaprak kavurmayı pilav veya ekmek ile servis edebilirsiniz. DANA ETİNİN EN LEZZETLİ İKİ BÖLÜMÜ Bonfile ve antrikot, dana etinin en lezzetli ve değerli iki bölümüdür. Her ikisi de yumuşak ve lezzetli olmakla birlikte, bazı önemli farkları da vardır. Bonfile: Dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas grubudur. Yağsız ve yumuşak bir ettir. Genellikle ızgara veya fırında pişirilir. Biftek, rosto ve medallions gibi lezzetli yemekler yapmak için kullanılır. Antrikot: Dananın göğüs omurları üzerinden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfileye göre daha yağlı ve lezzetli bir ettir. Genellikle ızgara veya fırında pişirilir. Biftek, antrikot steak ve T-bone steak gibi lezzetli yemekler yapmak için kullanılır.

Yöresel lezzet! Ülkenin dört bir yanından kente geliyorlar Haber

Yöresel lezzet! Ülkenin dört bir yanından kente geliyorlar

Burdur’un Gölhisar ilçesinde yarım asrı aşkın süredir pişirilen yaprak kavurma 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde 1309 numarası ile 28 Nisan 2021 tarihinden itibaren korunmak üzere, 9 Ocak 2023 tarihinde 'Coğrafi İşaret tescili' aldı. Tescilden sonra ülke genelinde bilinirliği artan yöresel lezzete talep de gün geçtikçe çoğaldı. Gölhisar Kavurması ülke genelinde ün kazansa da ilçede bu yemeği yapan son 2 iş yerinin kalması nedeniyle kavurmanın değeri daha da arttı. Kızgın sac tava üzerinde 7 saniyede pişmesiyle bilinen Gölhisar kavurmasının her zaman taze ve sıcak olması da insanlar üzerinde merak uyandırmasının en büyük nedeni olarak görünmekte. İlçede yaklaşık 36 senedir kavurmacılık mesleğini icra eden Osman Kaya (54) 1 yıl önce coğrafi işaret alan Gölhisar Kavurması hakkındaki gururu ve mutluluğunu paylaşırken; “Gölhisar Kavurmamız tescilleneli 1 yıl oldu. Yaklaşık 36 yıldır bu işi yapmaktayım. Kavurmanın tescillenmesinden sonra işlerimiz ciddi oranda arttı. Sürekli gelenlerin yanına yeni gelenler eklendi. Kavurmanın tadına bakan herkes memnun kaldı. Böyle bir lezzeti görenler kavurmanın 7 saniyede piştiğini de gördükten sonra çok şaşırıyorlar. Bir de sıcak servis edildiğinden her tadanın memnuniyeti daha da artıyor” dedi. Sumaklı soğan, domates ve manda yoğurdu veya keçi yoğurdu ile servis edilen Gölhisar kavurmasının yapım sürecinden de bahseden Osman Kaya, “Eskiden keçi etinden yapılan Gölhisar kavurması şimdi ise dana etinden yapılıyor. Yaprak şeklinde doğranan etler üzerinde kızgın yağ bulunan sac tava üzerine atılarak 7 saniyede pişirilir ve sıcak bir şekilde servis edilir. Gölhisar kavurmasının güncel fiyatı ise 120 Türk Lirası olarak sunulmaktadır” şeklinde konuştu. Finike’den ticaret amacıyla Gölhisar’a gelen ve çevresinin tavsiyesi sonucu merak ettiği Gölhisar kavurmasını tatmak isteyen Hasan Özarslan, “Buraya Finike’den geliyorum. Tavsiye ettiler buraya geldim. Gerçekten eşsiz bir lezzet. Ustamın ellerine sağlık, teşekkür ederim” dedi. Muğlalı pazarcı Nurettin Karagöz ise “Muğla’dan geliyorum. Allah izin verirde Gölhisar’a yolum düşerse geldiğimde kavurma yemeden geri dönmem. Hatta bugün tam gidiyordum sırf bu kavurmayı yemek için geri döndüm, on numara beş yıldız bir lezzet ustamın ellerine sağlık” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.