Bursa Ulu Camii hangi ilçede? Ulu Camii'ye hangi otobüs gider? Ulu Camii'nin sırları
Bursa'nın en özel simgeleri arasında yer alan Ulu Camii, her gün yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Peki ihtişamıyla büyüleyen Bursa Ulu Camii hangi ilçede? Bursa Ulu Camii'ye nasıl gidilir?
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu için çok özel bir şehirdir. Ülkemizin her bir noktasında olduğu gibi Bursa'da da camilerin önemi çok büyüktür. Ulu Cami de Bursa'nın simgelerinden biridir. Söz konusu cami Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Bursa'nın Osmanlı idaresine girmesinden sonra şehirde birçok mimari eser inşa edilmiştir. Ulu Cami de bunlar arasında yerini alıyor. Söz konusu cami, ibadethane olmasının yanı sıra her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.
BURSA ULU CAMİİ NEREDE?
Bursa Ulu Cami, Bursa'nın Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Orhan Gazi Parkı'nda inşa edilmiştir. Caminin inşasına 1396 tarihinde başlanmış, 1400 yılında da ibadete açılmıştır. Bursa'nın en önemli tarihi yapıtı olarak karşımıza çıkan bu cami mimari özellikleri ile de dikkat çeker.
BURSA ULU CAMİİ'YE NASIL GİDİLİR?
Bursa Osmangazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan Ulu Camii’ye ulaşım oldukça kolay. Bursa merkezde konumlanan Ulu Camii’ye gelen bir çok otobüs ve taksi dolmuş bulunmaktadır. Metro ile Şehreküstü durağında inerek yürümeniz gerekmektedir.
Yıldırım ilçesinden Ulu Camii’ye gelmek istiyorsanız, Timurtaş Paşa, Heykel otobüslerine binebilirsiniz. Nilüfer ilçesinden gelecekseniz de yine Timurtaş Paşa, Heykel otobüslerine binebilirsiniz.
Bursa Otogar’dan kalkan 38 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Otogar’dan Kent Meydanı ve Heykel tarafına giden 38 numaralı otobüs, Ulu Cami’nin tam önünden geçmektedir. 38 numaralı otobüs her gün 06:15’de sefer yapmaya başlamakta ve ortalama 15 dakikada bir geçerek 23:40’a kadar otobüs bulunmaktadır. Konum bilgilerine Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.
BURSA ULU CAMİİ'NİN ÖZELLİKLERİ
Bursa Ulu Cami, muhteşem mimarisinin yanı sıra harika özellikleri ile de dikkat çeker. Söz konusu caminin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Cami, dönemin kudretli padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır.Cami, dönemin çok kubbeli anıtsal yapıları arasındadır.Cami ibadete açıldıktan sonra ilk namazı Somuncu Baba kıldırmıştır. İlk namazın cemaatinde Yıldırım Bayezid, Emir Sultan ve Molla Fenari vardır.Caminin ilk imamı Süleyman Çelebi'dir.Caminin içinde bulunan şadırvanda 16 köşeli havuza sahip 33 çanaklı fıskiye yer alır.Caminin minber kapısının üzerindeki kitabede caminin bitiş tarihi yazılıdır.Caminin minareleri farklı dönemlerde yapılmıştır.Cami 12 ayak üzerindeki 20 kubbe ile örtülmüştür.Caminin üzerinde bulunan kubbeler hava sirkülasyonu için açık bırakılmıştır.Caminin inşasında ağaç işlemeciliğinin harika özellikleri görülür.Minberin üzerindeki güneş sistemi kabartmaları gezegenlerin güneş sistemine olan uzaklıkları hesaplanarak çizilmiştir.
Ü
ULU CAMİ HAKKINDA EFSANELER
BURSA ULU CAMİİ HIZIR A.S. SIRRI
Bursa Ulu Cami’nde Hızır A.S. namaz kıldığına dair bir rivayet bulunmaktadır. Somuncu Baba, Ulu Cami’nin yapıldığı sırada buraya gelerek inşaatta çalışan işçilere somun dağıtırmış. Günlerden bir gün Somuncu Baba yine ekmek dağıtırken Hızır A.S. orada bulunduğunu fark etmiş. Hemen yanına giderek sen Hızırsın anladım demiş. Eğer camiye her gün gelip namaz kılacağına söz vermezsen, buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim demiş. Hızır A.S. geleceğine dair söz vermiş ama hangi vakit geleceğim bana kalsın diye şart koşmuş. O günden sonra Hızır A.S. her gün Ulu Cami’ye gelerek vav harfinin önünde namaz kaldığı rivayet edilmiş. Bu inanç, bugün de oldukça yaygındır ve camide namaz kılan insanlar vav harfinin orada namaz kılmaya özen göstermektedir.
SOMUNCU BABA EFSANESİ
Yazımızda da söylediğimiz Somuncu Baba bu caminin ilk hutbesini okuyan kişidir. Rivayete göre caminin 7 tane girişi bulunmaktadır. Somuncu Baba ise cami etrafında yaşamını sürdürmüş ve her gün düzenli olarak ibadetlerini burada yapmaya başlamıştır. Bir ibadetini gerçekleştirdikten sonra camiden çıkarken halk onun bütün kapılardan çıktığına şahit olmuştur. İnsanlar o kapıdan çıktı, bu kapıdan çıktı diye konuşurken aslında tüm kapılardan aynı anda çıktığı anlaşılmıştır. Bu efsane yayılmaya başladıktan sonra ise Somuncu Babayı bir daha camide gören olmamıştır.
CAMİ İÇERİSİNDEKİ ÇEŞME EFSANESİ
Bildiğiniz gibi normalde çeşmeler cami bahçesinde yapılır ve insanlar orada abdestlerini alırlar. Ulu Cami çeşmesi ise caminin tam merkezinde bulunmaktadır. Rivayete göre cami inşaatı sırasında o çeşme toprağının sahibi olan kişi yerini vermeyi ret etmiştir. Ancak emir padişahtan geldiği için bir çözüm yolu aranmış ve rızasız verilen kişinin mülkünde namaz kılınamayacağı, ancak orada bir çeşme yapılırsa hem o kişi sevap kazanacağı, hem de o çeşme de bu şekilde camiye katılabileceği konuşulmuştur. Cami mimarı tarafından da bu durumun onaylanması akabinde çalışmalar başlatılmış ve caminin tam ortasında bir çeşme yapılarak sorun çözüme kavuşturulmuştur.
VAV HARFİNİN SIRRI
Somuncu baba cami yapımında çalışan işçilere her gün somun ekmek dağıtırmış. Bir gün camiye geldiğinde görmüş ki orada bir kişi namaz kılıyor, onun kolundan tutmuş ve sen Hızır’sın (a.s), seni tanıdım. Eğer buraya gelip her gün namaz kılacağını söylemezsen herkese de söylerim demiş. Karşılığında Hızır (a.s) bunu kabul etmiş ancak hangi vakit geleceğini söylememiş. Rivayete göre ise buradaki Vav harfinin önünde Hızır (a.s.) her gün gelip namaz kılarmış.
BURSA ULU CAMİ MİNBERİ
Hacı Abdülaziz oğlu Mehmed tarafından yapılan minber, taşıdığı ve yansıttığı bilgiler açısından gerçekten görülmeye değerdir. Minberin en dikkat çeken yanı ise o zamanlarda bu kadar bilime nereden geldiği anlaşılamayan dünya ve güneş sisteminin olduğu kabartmalardır. İşin enteresan yanı ise bu gezegenlerin her birisinin güneşe olan mesafesinin doğru olarak işlenmiş olmasıdır. Her birisi doğru konumda ve doğru yerde olarak karşımıza çıkıyor. Yapımcısı hakkında ise tarihi kaynaklarda detaylı bir bilgi bulunmamaktadır.