Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tophane

Bursa Hayat Gazetesi - Tophane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tophane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tophane Meydanı: Bursa'nın kalbindeki tarihi miras Haber

Tophane Meydanı: Bursa'nın kalbindeki tarihi miras

Bursa'nın en köklü ve tarihi mekanlarından biri olan Tophane Meydanı, şehre hakim tepesi, zengin tarihi ve sunduğu eşsiz manzaralarla ziyaretçilerini büyülemektedir. Adını, geçmişte Ramazan aylarında iftar ve sahur vakitlerini bildirmek için atılan toplardan alan meydan, asırlık çınar ağaçları, tarihi türbeler, bir saat kulesi ve seyir teraslarıyla adeta bir açık hava müzesi gibidir. TARİHİ BİR YOLCULUK Tophane Meydanı, sadece bir meydan değil, aynı zamanda Bursa'nın tarihine ışık tutan bir müze niteliğindedir. Tarihi kaynaklara göre, Bursa'nın kurulduğu ilk yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yıllarından itibaren önemli bir merkez olmuştur. 1855 yılındaki büyük depreme kadar Bursa Sarayı'na da ev sahipliği yapan meydan, Osmanlı döneminde siyasi, sosyal ve kültürel hayatın merkezi olmuştur. Osmanlı Dönemi'nde Tophane Meydanı: Askeri Üs: Meydan, adını aldığı tophane sayesinde Osmanlı ordusunun önemli bir üssü olmuştur. Burada üretilen toplarla düşmanlara karşı savunma yapılmış ve zaferler kazanılmıştır. İdari Merkez: Bursa'nın idari merkezi olan meydanda, önemli devlet işleri görüşülmüş ve kararlar alınmıştır. Toplumun Buluşma Noktası: Ramazan aylarında iftar ve sahur vakitlerinin top sesleriyle duyurulması, meydanın halkın buluşma noktası haline gelmesini sağlamıştır. MEYDANDA BULUNAN ÖNEMLİ YAPILAR Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri: Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi ve ikinci padişahı Orhan Gazi'nin türbeleri, meydanın en önemli yapılarındandır. Bu türbeler, Türk-İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Saat Kulesi: 19. yüzyılda inşa edilen saat kulesi, meydana ayrı bir güzellik katmaktadır. Seyir Terası: Meydandaki seyir terasından Bursa Ovası, Uludağ ve Hanlar Bölgesi'nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Kurtuluş Savaşı Şehitliği: Kurtuluş Savaşı'nda şehit olanların anısına yapılan şehitlik, meydanın saygı duyulan bir köşesidir.Günümüzde Tophane Meydanı Günümüzde Tophane Meydanı, hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir. Meydanda düzenlenen çeşitli etkinlikler, konserler ve festivaller sayesinde canlılık her zaman korunmaktadır. Özellikle bahar ve yaz aylarında meydan, vatandaşların dinlenme ve eğlenme noktası haline gelir. Tophane Meydanı'nı Ziyaret Ederken Neler Yapılabilir? Tarihi Yapıları Ziyaret Edin: Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait tarihi yapıları gezebilir, bu yapıların mimari özelliklerini inceleyebilirsiniz. Manzaranın Keyfini Çıkarın: Seyir terasından Bursa'nın eşsiz manzarasını izleyebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Çay Bahçelerinde Dinlenin: Meydandaki çay bahçelerinde dinlenerek şehrin kalabalığından uzaklaşabilirsiniz. Etkinliklere Katılın: Meydanda düzenlenen etkinliklere katılarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bursa'ya gelen her turist için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Tophane Meydanı, hem tarihi dokusu hem de sunduğu eşsiz manzaralarla unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır.

Bursa'da dükkan içerisinde yer alan mezar şaşırtıyor Haber

Bursa'da dükkan içerisinde yer alan mezar şaşırtıyor

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi'nin türbelerinin bulunduğu tarihi Osmangazi Mahallesi'nde, 4 katlı apartmanın altındaki dükkanın içerisinde yer alan mezar görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Dükkanın yanında camekan içerisinde korunan kabri görenle önce şaşkınlık yaşarken daha sonra dua ediyor. Mezarda yatan Takkeci Sinan Dede'nin Osmanlı zamanında Tophane'de mektep yaptırarak burada yıllarca talebe yetiştirdiği ve 1800'lü yıllarda yaşadığı tahmin ediliyor. 1903 yılına kadar öğrenci yetiştirilen mektebin bir kısmı, dönemin Valisi Reşit Mümtaz Paşa tarafından Tophane Meydanı'nın genişletilmesi için yıkıldı. 1920 yılında da kalan kısmının ev yapılmak için satıldığı biliniyor. Satın alan vatandaşın 1960 yılında kabre zarar vermeden üzerine 4 katlı bir bina inşa etmesinin ardından binanın giriş katındaki dükkanın içerisinde yer alan mezar görüntüsü ile dikkat çekiyor. “MAHALLEDE BİRÇOK EVİN ATINDA MEZAR VAR” Kabrin üzerindeki binayı kayınpederi tarafından yaptırıldığını aktaran Ayhan Akarsu, “Burası benim kayınpederimin 1960 yılında yapmış olduğu bir bina. Binayı yapmadan önce izin alıyor. Temelleri kazarken orada kemik bulunuyor ve kemikleri talan etmiyor, bir araya topluyor. Belediyeden izinleri alıyor, encümen toplanıyor ve binanın altına mezarlık yapmasına izin veriliyor. Mezarlık hakkında resmi evrakların hepsi var. 1970'e kadar Hisar'da, yani eski Bursa denilen yerde bir sürü mezar vardır. Çoğu yerde evin altında böyle mezar vardır. Kayınpederim 1997'de vefat etti. Bize söylediği mezarda yatan kişinin bu bölgede kuran kursu hocasıymış. İsmi Takkeci Sinan Dede diye geçiyor, biz öyle biliyoruz. Bu bölgede 3-4 tane Kuran kursu dergahı varmış. Osmangazi ve Orhangazi türbesinin önünü açmak için evleri yıkmak zorunda kalmışlar. Bir tane dergahı kalmış. Vefat edince dergahı şu anki apartmanda olunca orada defnediyorlar, bizim bildiğimiz bu. Kayınpederin dediğine göre araştırılmış, kayıtlarda da var. Oraya defnedildiği söyleniyor. Kemikleri orada topluyorlar. O şekilde oraya izin alınıp mezarlık yapılıyor” şeklinde konuştu. TOPRAĞI HAVA ALSIN DİYE DELİK AÇILDI Mezardaki toprağın hava alması ve rutubet yapmaması için cama delik açılırken, ziyaretçiler tarafından beklenmedik bir tepki ile karşılaştıklarını aktaran Akarsu, “Ben çocukken orada top onuyorduk. Bir gün bir kadın dua ediyordu. ‘Teyze sen neden burada dua ediyorsun' dedim, ‘benim rüyama girdi' dedi. Cama delik açıldı toprak havalansın, rutubet bağlanmasın diye. Ama bizim insanlarımız para atıp dilek tutuyor. O amaçla yapılan bir şey değil, sadece hava alsın diye yapıldı” ifadelerini kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.