Hava Durumu

#Teknofest

Bursa Hayat Gazetesi - Teknofest haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Teknofest haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da TEKNOFEST kuşağı ile teknoloji buluşması Haber

Bursa'da TEKNOFEST kuşağı ile teknoloji buluşması

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde “Bursa Teknoloji Kulüpleri Tanıtım Programı”nı, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geniş bir katılımla düzenledi. Etkinlik, Bursa’nın 17 ilçesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi ve genç mühendisler, bilim insanları ve girişimciler yetiştirme amacını taşıdı. Programa, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ile birçok eğitimci ve öğrenci katıldı. REKOR KATILIM SAĞLANDI Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, yaptığı konuşmada, teknoloji kulüplerinin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlamak için kurulduğunu belirtti. Alireisoğlu, geçtiğimiz yıl TEKNOFEST’e 85 bin başvuru ile rekor katılım sağlandığını ve bu yıl kulüplerin desteğiyle bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, her okulda bir kulüp öğretmeni görevlendirildiğini ve kulüplerin yıllık bir çalışma takvimine sahip olacağını ifade etti. ÖZGÜN DÜŞÜNMEYİ TEŞVİK EDİYOR TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz ise, etkinliğin önemine değinerek, "Belki de aradığımız büyük mucitler bu kulüplerden çıkacak. Kulüplerimiz, öğrencilere özgün düşünmeyi teşvik ederek yerli projeler geliştirmelerini sağlıyor" dedi. Saymaz, gençlerin potansiyelini ortaya çıkarmanın ülkenin teknoloji alanında ilerlemesine katkı sağlayacağını ekledi. Etkinlik, “TEKNOFEST Bursa Rüzgarı” isimli sinevizyon gösterisi ile sona erdi. Gösterimde, TEKNOFEST’te derece alan takımların projeleri tanıtıldı ve ardından katılımcılara hediyeler verildi. Etkinlik, gençlerin teknolojik gelişmelere olan ilgisini artırmayı ve yerli üretimi teşvik etmeyi amaçladı.

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları başladı! Haber

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları başladı!

Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliklerinden biri olan TEKNOFEST Akdeniz, Antalya'da kapılarını açtı. Bu yılki festivalde, 49 ana kategori ve 127 alt kategoride düzenlenen yarışmalara toplam 1 milyon 650 bin başvuru alındı. Özellikle Antalya'da gerçekleştirilecek 25 teknoloji yarışması için ise 1 milyon 500 binin üzerinde başvuru yapıldı. Yapay zekâ, haberleşme, biyoteknoloji ve tarım teknolojileri gibi çeşitli alanlarda gençler projeleri ile kıyasıya yarışacak. Etkinlik boyunca Türkiye'nin önde gelen teknoloji firmaları tarafından sunulacak eğitimler, paneller ve sunumlar, katılımcılara ve ziyaretçilere unutulmaz bir TEKNOFEST deneyimi yaşatacak. TEKNOFEST Akdeniz, ayrıca Türkiye’nin Büyük Dil Modeli T3 AI’ın lansmanına da ev sahipliği yapacak. Etkinlikte T3 AI Hackathon Yarışması'nın final sunumları, Yapay Zekâ Okuryazarlığı ve Prompt Yazma Eğitimi gibi etkinliklerle yapay zekâ alanının derinliklerine inilecek. Ayrıca, TUAC 2024 Lisans Öğrencileri Akademik Konferansı ile yapay zekâ temalı keyifli bir öğrenme deneyimi sunulacak. İklim değişikliği konusuna da odaklanacak festivalde, Girişimci Yetiştirme Programı Fikir Maratonu düzenlenecek. Bunun yanı sıra, nükleer enerji, uzay ve havacılık, patent ve tasarım, İHA/SİHA pilotluğu gibi çeşitli alanlarda uzmanlar ziyaretçilerle buluşacak. TEKNOFEST AKDENİZ TEKNOLOJİ YARIŞMALARINA ZİYARETÇİ KAYDI NASIL OLUŞTURULUR?  Teknoloji yarışmalarını yakından takip etmek isteyen ziyaretçiler, etkinlik alanına www.teknofest.org web sitesi üzerinden online kayıt yaptırarak hızlı giriş yapabilirler.

Bursa’da yeni elektrikli araçlar üretiliyor Haber

Bursa’da yeni elektrikli araçlar üretiliyor

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda temsil edilecek öğrencileri için yoğun bir çalışma süreci geçiriyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, gece gündüz demeden çalışan öğrencileri desteklemek amacıyla atölyeleri ziyaret ederek, yarışa hazırlanan araçlar hakkında bilgi aldı. "HER ZAMAN YANINIZDAYIZ, YETER Kİ ÜRETİN" TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen yarışmalara Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) büyük bir başarı ile katılıyor. Üniversite, 10 farklı kategoride 15 takım ile finale kalmayı başardı. Finalist takımlar, bu yıl da derece elde edebilmek için üniversitenin atölyelerinde 7/24 çalışma temposu ile hazırlıklarını sürdürüyor. Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'na en iyi elektrikli araçlarla katılmak isteyen öğrencileri desteklemek amacıyla BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz, Yıldırım Bayezid Yerleşkesi'ndeki atölyeleri ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi. Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Çağlar, “TEKNOFEST yarışmalarındaki çalışmalarınız ve emeklerinizle bizlere her yıl gurur yaşattınız. Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü’müzün desteğiyle daha verimli ilerleyeceğinize inanıyoruz. Bu yıl da yaratıcı ve etkili araçlarınızla başarıya ulaşacağınıza eminim. Her zaman yanınızdayız, yeter ki üretin” dedi.  Elektrikli Araçlar ve Otonomi Topluluğu Başkanı Melis Sultan Erdoğan, Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde yarışlara katılacakları otomobiller hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “Topluluk bünyemizdeki Sancar ve Atak takımlarımız iki farklı araç hazırlıyor. Sancar Takımı’nın yapımını üstlendiği elektrikli otomobillin, motor sürücüsünü yerli bir şekilde gerçekleştirdik. Atak Takımımız ise bu sene bir ilk olarak Hidromobil Yarışlarına katılacak. Bunun için de hidromobil ile çalışacak araç yapıyoruz. Bu aracımız hidrojen gazından elektrik üretecek. Her sene olduğu gibi bu sene de oldukça iddialıyız. Üniversitemizi en güzel şekilde temsil ederek dereceyle döneceğimize eminiz” şeklinde konuştu. Alternatif Enerjili Taşıtlar Topluluğu bünyesindeki Hacıwatt Takımı Kaptanı Hilal Bukre Doğu, bu yıl takım olarak Elektromobil ve Robotaksi Binek Otonom Araç yarışlarında yer alacaklarını söyleyerek, “Bu sene elektromobil aracımıza, mekanik olarak süspansiyon sistemleri ekliyoruz. Amacımız verimlilik olduğu için daha hafif araç üretiyoruz. Daha yenilenebilir olmasını sağlamak amacıyla ise kabuğumuzda revizyona gidiyoruz. ‘Tamamen yerli ve öğrenci işi’ sloganımızla tasarımları ve yazımları yüzde 100 ekibimizin emeğiyle oluşan yerli motor sürücüsü de yapıyoruz. Otonom aracımızda ise kendi kendine sürüş yönetebilen ve belli kurallara uyan bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Burada da oluşturduğumuz yazılım ve program sayesinde daha verimli ve efektif bir araç hedefliyoruz” dedi.

BUÜ'nün TEKNOFEST hazırlıklarına Kaplanlar desteği Haber

BUÜ'nün TEKNOFEST hazırlıklarına Kaplanlar desteği

Önceki yıllarda Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında bilimsel projelerde ortak çalışmalar yürüten BUÜ ve Kaplanlar Soğutma, TEKNOFEST yarışlarına hazırlanan gençler için de birlikte hareket edecek. Hazırlanan işbirliği protokolü ile sektörün öncü firmalarından olan Kaplanlar Soğutma, Sema İHA Takıma maddi desteğin yanı sıra danışmanlık da yapacak. Protokole Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ile firma Genel Müdürü Nazlı Kaplan imza attı. İŞ DÜNYASININ DESTEĞİ CESARETLENDİRİYOR Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, yer aldıkları araştırma üniversiteleri liginde daha üst sıralara çıkabilmek adına akademik ve bilimsel anlamda yoğun bir çaba içerisinde bulunduklarını söyledi. Yer aldıkları bu ligde tatlı sert bir rekabetin bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Üniversite olarak tüm planlamalarımızı ve çalışmalarımızı araştırma üniversiteleri arasında kalabilmek ve burada daha üst sıralara tırmanabilmek için yürütüyoruz. Bilimsel faaliyetlerimiz ve projelerimize de hep bu gözle bakıyoruz. Bu noktada üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesine ve bu işbirliğinden elle tutulur projelerin çıkmasına çok ihtiyacımız var. TEKNOFEST’e katılan öğrencilerimizin yaptığı projelerin niteliğini gördükçe heyecanımız daha da artıyor. Son derece özel çalışmalar görüyoruz. Onlara bu süreçte elimizden gelen desteği veriyoruz. Ancak bizim de bir yere kadar gücümüz yetiyor. İş dünyasından gelen destekler elimizi kuvvetlendiriyor. Öğrencilerimizin çalışma şevkini yükseltiyor. Kaplanlar Soğutma, bize her zaman ve her konuda destek veren son derece kıymetli firmalarımız arasında yer alıyor. TEKNOFEST yarışlarında mücadele edecek Sema İHA takımımıza da maddi destek vermeyi ve danışmanlık yapmayı taahhüt ettiler. Firmanın yöneticilerine duyarlılıklarından ötürü teşekkür ediyoruz. İşbirliğimizin daha da genişleyerek devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu. İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK Kaplanlar Soğutma Genel Müdürü Nazlı Kaplan da Bursa Uludağ Üniversitesi ile uzun yıllardır ortak çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek; “Üniversitemiz ile çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Bugüne kadar birlikte özel çalışmalara imza attık. Bugünden sonra da aynı anlayış içerisinde, birlikte çalışarak daha nice projeler yürüteceğimize inanıyoruz. Gençlerimizin TEKNOFEST’e en iyi şekilde hazırlanmaları ve başarılı sonuçlar almaları için bizler de katkı vermek istedik. Şimdiden hepsine başarılar diliyoruz. Yolları açık olsun” dedi. İşbirliği protokolünün ardından Kaplanlar Soğutma yöneticileri, BUÜ heyetine fabrikayı gezdirerek yürütülen çalışmalara dair bilgi aktarımında bulundu.

BUÜ'de TEKNOFEST hazırlıkları sürüyor Haber

BUÜ'de TEKNOFEST hazırlıkları sürüyor

BUÜ Teknofest Topluluğu’nun organize ettiği Proje Sergisi programında yarışlarda yer alacak eserlerin tanıtımının yanı sıra, farklı sektörlerden önemli konuklar da öğrencilerle bir araya geldi. 21-22 Mayıs tarihleri arasında Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Bursa İl Sorumlusu Nurkan Karabulut ile farkı sektörlerden yöneticiler katıldı. “ÖĞRENCİLERİMİZ VE PROJELERİYLE GURUR DUYUYORUZ” Öğrencilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, TEKNOFEST organizasyonlarının her zaman kendilerini heyecanlandırdığını vurguladı. Öğrenci projelerini incelediğini ve yapılan tüm çalışmalarla gurur duyduğunu belirten Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Üniversite olarak ilk defa bir proje sergisi düzenliyoruz. Geçmiş yıllarda öğrencilerimizle bir araya geliyor ve kısmı konuşmalar yapıyorduk. Ancak bu defa çok daha kapsamlı bir organizasyon yapalım ve projelerin ne aşamada olduğunu görelim istedik. Sergilenen eserleri inceledik, takım üyeleriyle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Eksikler veya talepleri dinledik. Gördüklerimiz bizi çok mutlu etti. Yer aldığımız araştırma üniversiteleri liginde ciddi bir rekabet var. Yarış daha çok fen, mühendislik ve tıp alanlarında geçiyor. Bizim de bu alanlarda rakiplerimizden aşağı kalır yanımız yok. Akademik ve bilimsel çalışmalarımız ciddi bir ivme ile yükseliyor. Öğrencilerimizin ürettiği projeler de bizlere ayrıca kazanım olarak geri dönecektir. Bu anlamda her bir çalışma ve proje ile gurur duyuyoruz. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi. ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ AĞI GENİŞLİYOR Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan ise şirket hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. 20 üniversiteyle işbirliği protokolü yaptıklarını aktaran Prof. Dr. İbrahim Uslan, 8 üniversitede Ar-Ge ofisi açıklarını, 101 üniversiteyle de stajyer mühendis çalışmasını yürüttüklerini belirtti. Uslan, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde ise hem Ar-Ge ofisi açtıklarını hem de işbirliği protokolleri imzaladıklarını vurguladı. “İNANMIŞLIK, AZİM VE SAMİMİYET BAŞARIYI GETİRİR” Konuşmasında Kaan’ın ilk uçuş deneyiminde yaşadıklarından bahseden Prof. Dr. İbrahim Uslan; “Havacılık sektöründe ilk uçuşların yüzde 50’si başarısızlıkla sonuçlanır diye konuşulur. Kaan’ın ilk uçuşu öncesi hepimizde büyük bir heyecan vardı. Evden çıkarken eşime bile bugün Kaan uçacak diye bilgi vermedim. Ne ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Sizin gördüğünüz, medyaya yansıyanlar işin çok ufak bir kısmıdır. İlk uçuş anında orada çalışan 2 bin mühendisin yaşadığı heyecanı ve gururu görmek benim tüylerimi diken diken etmişti. Hepimiz çok duygulanmıştık. Uçuştan bir gün önce pilotumuz Barbaros Albay bize bir şey olursa iki gün sonra değil, ertesi gün hemen çalışmalara kaldığınız yerden devam edin demişti. Bu sözler inanmışlığın, niyetin ve azmin en güzel göstergesidir. Ondan sonra zaten başarı gelir. Gelmese bile bizim bu inanmışlığa ihtiyacımız vardı ve hep birlikte azimle çalışarak başardık” şeklinde konuştu. Program, öğrenci stantlarının gezilmesi ve konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

BUÜ’lü gençlere Teknofest desteği Haber

BUÜ’lü gençlere Teknofest desteği

Teknofest 2024 için tüm hazırlıklarını tamamlayan BUÜ, yarışmaya katılacak öğrenci topluluklarının motivasyonunu üst seviyede tutmak için girişimde bulunmaya devam ediyor. Teknolojik projelerle yarışlarda iyi dereceler almak için yoğun bir şekilde çalışmalarını yürüten öğrencilere akademik desteğin yanı sıra maddi konuda da kaynak bulmak için girişimleri yürüten üniversite, iş dünyası temsilcileriyle temaslarda bulunuyor. Otonom araç konusunda proje üreten ve bu yıl yarışlara iddialı bir şekilde hazırlanan BUÜ Otonom Sistemler Geliştirme Topluluğu’na A.I.T Bilgisayar Sistemleri firmasından 20 bin Euro’luk destek geldi. Üniversite, firma ile aynı zamanda Ar-Ge çalışmaları da yürütecek. Hazırlanan işbirliği protokolüne BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve A.I.T Bilgisayar Sistemleri Makine San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Hakan Özgür imza attı. ÖNCELİKLİ HEDEF: GENÇLERİN BİLİME İLGİSİNİ ARTIRMAK Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, üniversite olarak Teknofest yarışlarına büyük bir önem atfettiklerini belirtti. Araştırma üniversiteleri kategorisi içerisinde yer aldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Orada en çok önem verilen konuların başında bilimsel proje üretilmesi ve bu projelerin nitelikli çıktıya dönüştürülmesi geliyor. Diğer başlıklar ise Üniversite-Sanayi işbirliği ve toplumsal katkı olarak önümüze geliyor. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak bu 3 başlıkta çok sayıda faaliyetimiz bulunuyor. Her zaman çok daha iyisini yapabilmek için gayret ediyoruz. Burada işin içerisine akademisyenlerimizin yanı sıra öğrencilerimizi de katmak istiyoruz. Teknofest yarışları bu anlamda gençlerin bilime ilgi duymaları ve proje üretmeleri noktasında son derece kıymetli katkılar sağlıyor. Özel sektörden gelen destek elimizi güçlendiriyor.  Gençlerimizin çok daha nitelikli ve donanımlı projeler üretmesine vesile oluyor. Katkılarından ötürü A.I.T. firmasına teşekkür ediyoruz. Verecekleri maddi manevi destekler ile gençlerimiz yarışlara güçlü bir şekilde hazırlanacak. İnşallah başarıya da ulaşacaklar. Firma ile aynı zamanda ortak Ar-Ge projeleri yürüteceğiz. Protokolümüzün yeni işbirliklerine de vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi. ARAŞTIRAN VE ÜRETEN GENÇLİK A.I.T Bilgisayar Sistemleri Makine San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Hakan Özgür ise konuşmasında 1994 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduğunu açıkladı. Üniversiteye geldiği her seferde o günleri hatırladığını aktaran Hakan Özgür; “Aynı sıralardan ve aynı koşullardan geçtik. Gençlerimize destek vermemiz gerekiyor. 30 yıl önce onların yerinde bizler vardık. Şimdi gençlere destek verebiliyor olmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Farklı yardımlarımız da oluyor fakat bizim için en anlamlısı öğrencilere yaptığımız yardımlar oluyor. Şirketimizde bir Ar-Ge ekibimiz var. Orada aynı ders çalışır gibi çalışmaya devam ediyoruz. Gerçek anlamda araştıran ve üreten gençleri görmek bizi çok mutlu ediyor. Üniversite gerçek anlamda da zaten bunun için var olan bir yer. Hocalarımızla da konuştuk ve heyecanları bizleri umutlandırdı. İşbirliğimizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. İşbirliği töreninde BUÜ Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Esra Karaca, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ile Otonom Sistemler Geliştirme Topluluğu üyesi öğrenciler de hazır bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.