#Sudan

Bursa Hayat Gazetesi - Sudan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sudan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DSÖ'den Sudan'daki insani krize ilişkin açıklama Haber

DSÖ'den Sudan'daki insani krize ilişkin açıklama

DSÖ Sudan Temsilcisi Shible Sahbani, düzenlediği basın toplantısında, acilen eyleme geçilmemesi halinde Sudan'da hızla kötüleşen durumun kontrolden çıkarak halk üzerinde kuşaklar arası etkilere yol açabilecek hastalıkların, yetersiz beslenmenin ve travmanın oluşabileceğini belirtti. Sahbani, Sudan'daki "felaket sağlık durumunun" önüne geçilebilmesi için bölgeye erişim sağlanmasının "çok önemli ve acilen gerekli" olduğunu kaydederek, "Ortaya çıkmakta olan insani felaketi kontrol altına almak için acil eylem ve ateşkes gerekiyor." diye konuştu. Geçen hafta Çad'da olduğunu aktaran Sahbani, "Çad'da gördüğüm ihtiyaçlar, Sudan'da yerinden edilmiş insanlar arasında tanık olduklarımı yansıtıyordu. Rahatsız ediciydi, hatta yürek parçalayıcıydı." ifadesini kullandı. Sahbani, bölgedeki kadın ve çocukların açlık, hastalık, şiddet ve kaybolmalar hakkında konuştuklarını ifade ederek, "Kadın ve çocukların çektikleri acılar yüzlerinden okunuyordu." dedi. Görüştüğü kişilerin hepsinin Sudan'dan kaçma sebebinin "açlık" olduğunu belirten Sahbani, "Sudan'da neredeyse 13 milyon insan yerinden edildi. 10 milyondan fazla kişi, Sudan'ın iç bölgelerine dağılırken 2 milyondan fazla kişi de komşu ülkelere sığındı." şeklinde konuştu. Sahbani, Darfur, Kordofan, El Cezire ve Hartum eyaletlerinin "devam eden çatışmalar" nedeniyle insani yardım ve sağlık yardımlarından mahrum kaldığını, Darfur'daki durumun "özellikle endişelendirici" olduğunu vurguladı. Darfur'daki El Faşir bölgesinde 800 binden fazla kişinin gıda, sağlık ve tıbbi malzemelere erişimlerinin olmadığını ve "kuşatma altında" olduklarını kaydeden Sahbani, yaralıların ihtiyaç duyduğu acil bakımı alamadıklarını, çocukların, hamile ve emziren kadınların ise "şiddetli açlık" nedeniyle zayıf düştüklerini ifade etti. Sahbani, ayrıca finansman açığına dikkati çekerek, Sudan için İnsani Müdahale Planının yalnızca yüzde 26, sağlık müdahale planının ise yüzde 36 oranında finanse edildiğini belirtti. Sahbani, bu boşluğun kapatılması için de acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞ Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazla süredir devam ediyor. Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nın batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Sudan'da koşullar hızla kötüleşiyor! Haber

Sudan'da koşullar hızla kötüleşiyor!

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptığı ortak yazılı açıklamada, Sudan’a yönelik yeni gıda güvenliği projeksiyonlarının endişe verici boyutta olduğu belirtilerek, "Söz konusu projeksiyonlar, Sudan’ın 2000’li yılların başındaki Darfur krizinden bu yana görülmemiş ölçekte yıkıcı bir açlık felaketiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, BM'nin ilgili ajanslarının, Sudan’da bir yıldan fazladır devam eden savaşın gıda güvenliğini tamamen bozduğu ve Sudan halkının, özellikle de çocukların koşullarının hızla kötüleştiği konusunda uyardığı kaydedildi. SUDAN'DA TOPLAM 25,6 MİLYON İNSAN YÜKSEK DÜZEYDE AÇLIK ÇEKİYOR Açıklamada, acil bir ateşkesin, engelsiz ve sürdürülebilir insani erişim ile insani yardım müdahalesinin genişletilmesi ve BM ajanslarının gereken yardımı hızlı şekilde ulaştırabilmesi için gerekli olduğu vurgulandı. Açıklamada yer verilen Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunun son verileri de Sudan'daki gıda güvenliğinin hızla kötüleşmesi nedeniyle 755 bin insanın "felaket/kıtlık" anlamına gelen IPC 5. Aşamada bulunduğunu ve 14 bölgede kıtlık riski olduğunu ortaya koydu. Söz konusu raporda aynı zamanda, Sudan'da toplam 25,6 milyon insanın "kriz" olarak tanımlanan IPC 3. Aşama ve üzerinde olduğu yani yüksek düzeyde açlık çektiği aktarıldı. 2004'ten beri tutulan IPC verilerinde Sudan'da ilk kez felaket koşullarının (IPC 5. Aşama) doğrulandığı belirtildi. Ortak açıklamada görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, "Yeni IPC analizi, Sudan'da milyonlarca insanın hayatının risk altında olduğunu, gıda güvenliği durumunun hızla derinleştiğini ve kötüleştiğini ortaya koydu. Şu anda ana ekim sezonu için hayat kurtarıcı tohumlar teslim ediyoruz. Sudan çiftçileri için zaman daralıyor. FAO, insanların özellikle de erişilemeyen bölgelerdekilerin, yerel olarak gıda üretebilmesini ve önümüzdeki altı ayda gıda kıtlığını önleyebilmesini sağlamak için Kıtlık Önleme Planı'nın finanse edilmeyen kısımlarını karşılamak için acilen 60 milyon dolara ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullandı. WFP İcra Direktörü Cindy McCain, WFP'nin Sudan'daki ekibinin hayat kurtaran yardımları ulaştırmak için tehlikeli koşullarda çalıştığını belirterek, acilen insani yardıma erişimine ve buna yönelik finansmanda artışa ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, şunları kaydetti: "Son durum özeti, Sudan'daki çatışmanın ülkenin çocukları üzerindeki yıkıcı etkisini gösteriyor. Açlık ve yetersiz beslenme endişe verici oranlarda yayılıyor ve uluslararası alanda ortak eylem ve finansman sağlanmazsa, durumun tamamen kontrolden çıkması son derece gerçek bir tehlike. Kaybedecek zaman yok."

Sudan'da istikrarı baltalayan 6 kişiye AB'den yaptırım Haber

Sudan'da istikrarı baltalayan 6 kişiye AB'den yaptırım

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve onlara bağlı milisler arasında çatışmaların sürdüğü "Sudan'ın istikrarını ve siyasi geçiş sürecini baltalayan" faaliyetlerden sorumlu 6 kişi hakkında kısıtlayıcı tedbirler benimsendiği belirtildi. Açıklamada, HDK tarafında "Batı Darfur komutanı olan ve zulüm ve diğer suistimallerden, etnik kökenli cinayetleri kışkırtmaktan, insan hakları aktivistlerine ve savunucularına yönelik hedefli saldırılardan ve çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddetten sorumlu olan Abdulrahman Cuma ile HDK'nin mali danışmanının yanı sıra Batı Darfur'da HDK'ye bağlı Mahamid klanının önde gelen bir kabile lideri"nin yer aldığı belirtildi. Ordu tarafında AB'nin halihazırda yaptırım uyguladığı Savunma Sanayisi Sistemi (DIS) Genel Müdürü ile "rastgele" hava saldırılarındaki sorumlulukları nedeniyle Sudan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Ömer el Beşir hükümetinin eski Dışişleri Bakanı Ali Muhammed'in bulunduğu bildirildi. AB'nin yaptırımları, listeye alınan kişilerin mal varlıklarının dondurulması, bu kişilere doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik kaynak sağlanmasının yasaklanması ve AB'ye seyahat yasağını içeriyor. AB, Sudan'da istikrar ve siyasi geçişi baltalayan faaliyetleri desteklemekten sorumlu tuttuğu kişilere ilk yaptırımları ocak ayında başlatmıştı. Sudan'daki iç savaş Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazladır sürüyor. Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

BM duyurdu: O ülkede dünyanın en büyük iç göç krizi yaşanıyor Haber

BM duyurdu: O ülkede dünyanın en büyük iç göç krizi yaşanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'da devam eden savaş nedeniyle dünyanın en büyük iç göç krizinin yaşandığını bildirdi. OCHA’nın X platformundaki paylaşımında, "Sudan, bir milyondan fazla mülteciye cömertçe ev sahipliği yapan bir ülkeydi. Şimdi, dünyanın en büyük iç göç krizini yaşıyor." ifadeleri kullanıldı. Paylaşımda, Sudan’da süren savaşın "sonu gelmeyen efsanevi boyutlarda bir insani felaketi körüklediği" belirtildi. SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞ Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 1 yılı aşkın süredir devam ediyor. Nisan 2023'te başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken, HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Sudan'da ordu ile HDK arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor Haber

Sudan'da ordu ile HDK arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Görgü tanıklarına göre ordu, Hartum'un kuzeyindeki Ceyli petrol rafinerisi çevresinde toplanan HDK güçlerine hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıların ardından bölgede yoğun dumanlar yükseldi. Ordu ayrıca Hartum'un güneyindeki bölgelere ve Beyaz Nil Eyaletindeki Kuteyna şehri çevresinde HDK'ye yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Direniş Komiteleri ise Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'nin batısındaki Bika köyünde, HDK mevzilerinin savaş uçaklarının hedefinde olduğunu ifade etti. Ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'de de ordu ve HDK arasında ağır silahların kullanıldığı çatışmaların arttığı belirtildi. GÜNEY SUDAN PETROL İHRAÇ EDEMİYOR Öte yandan Sudan'daki savaş nedeniyle Güney Sudan'ın petrol ihraç edemediği bildirildi. Sudan Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'a konu hakkında mektup gönderdi. Salva Kiir Mayardit'in danışmanı Tut Gulwak, mektubu iletmek için Burhan ile bir araya geldi. Gulwak, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın petrol konusunun ele alındığını dile getirerek, petrolün "iki kardeş ülke vatandaşları için can simidi" olduğunu vurguladı. Güney Sudan petrolünün taşındığı hattın Sudan'da yaşanan savaştan etkilendiğine ve hat üzerinde bulunan bölgelerde askeri operasyonların devam etmesi nedeniyle bu hattın çalışmadığına işaret eden Gulwak, Burhan'ın Güney Sudan petrolünün Sudan topraklarından akışına yardımcı olacak her şeyi sağlamaya hazır olduğunu kendilerine ilettiğini aktardı. Güney Sudan, 2011'deki referandumun ardından Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştı. Genç ülke, ekonomik krizler ve iç savaşlar nedeniyle henüz istikrara kavuşamadı. Sudan'daki savaş nedeniyle ülkenin ana kaynaklarından biri olan petrol ihracatı düşünce ülkedeki mevcut ekonomik krizi daha da derinleşti. SUDAN'DAKİ SAVAŞ Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazla süredir sürüyor. Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi de insani yardıma muhtaç durumda.

ABD yönetiminden Sudan'da iki komutana yaptırım kararı Haber

ABD yönetiminden Sudan'da iki komutana yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sudan'daki olayların yakından takip edildiği ve şiddet olayları nedeniyle ilgili kişilere yönelik yaptırımların sürdüğü kaydedildi. Açıklamada, Darfur'daki şiddet olaylarındaki rolleri sebebiyle HDK'nin komutanlarından Ali Yagoub Gibril ile Osman Mohamed Hamid Mohamed'in yaptırım listesine alındığı belirtildi. HDK'nin kuşattığı bölgelerdeki yüz binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğu belirtilen açıklamada, hem HDK'nin hem de Sudan Silahlı Kuvvetlerinin saldırılarını derhal durdurması çağrısı yapıldı. SUDAN'DAKİ SAVAŞ Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazla süredir sürüyor. Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor. Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Sudan’da açlıkla mücadele! Haber

Sudan’da açlıkla mücadele!

WFP'den yapılan yazılı açıklamada, "Sudan'da en az 25 milyon insan, yüksek oranda açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele ediyor. Şu anda ne yazık ki fonumuz bulunmuyor ve ihtiyaç sahibi insanlara gereken ölçekte ulaşma imkanımız yok." ifadesi kullanıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP Sözcüsü Annabel Symington, her hafta binlerce ailenin yerlerinden edildiğini, sınırları aşarak Çad ve Güney Sudan'a doğru geçmeye zorlandığını belirtti. Symington, şunları kaydetti: "Her iki ülkede de yağmur mevsimi yaklaşıyor ve bununla birlikte insanlara ulaşmak daha da zorlaşacak. Bir müdahaleyi sürdürebileceğimizden emin olmak için şu anda yardımı önceden hazırlamamız gerekiyor. Bunu yapamıyoruz ve üstelik Çad, Güney Sudan kendi açlık krizleriyle uğraşıyor. Yani bu gerçekten kriz üstüne inşa edilen bir kriz." WFP'ye göre, Sudan'da 5 yaşın altındaki yaklaşık 3,8 milyon Sudanlı çocuk da yetersiz besleniyor. Sudan, Güney Sudan ve Çad’da gıda ihtiyacının artmasıyla "yıkıcı açlık felaketinin yaklaştığı" uyarısında bulunan WFP'nin Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, "Güney Sudan veya Çad'a geçen çocuklar ve kadınlar açlık çekiyor. Dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin açlık felaketine dönüşmemesi için Sudan'daki ailelere destek verebilmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı. SUDAN'DA İÇ SAVAŞ Sudan, 2023 Nisan ayı ortasından bu yana Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. HDK ve ordu, Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip, yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti. Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında iç savaş patlak vermişti. BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi ülke içinde başka şehirlere, 1,7 milyon kişi çevre ülkelere kaçtı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.