#Spacex

Bursa Hayat Gazetesi - Spacex haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Spacex haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Starlink uyduları nerede? Starlink uyduları ne işe yarıyor ve nasıl çalışıyor? Haber

Starlink uyduları nerede? Starlink uyduları ne işe yarıyor ve nasıl çalışıyor?

Starlink, SpaceX tarafından geliştirilen ve dünya genelinde internet erişimini genişletmeyi amaçlayan büyük bir uydu takımyıldızıdır. Binlerce küçük uydudan oluşan bu ağ, özellikle dünya üzerinde internet erişiminin sınırlı olduğu bölgelerde yüksek hızlı internet hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Starlink Nasıl Çalışır? Starlink uyduları, Dünya yörüngesinde alçak bir seviyede konumlandırılmış binlerce küçük uydudan oluşur. Bu uydular, yer istasyonları ile iletişim kurarak dünya üzerindeki kullanıcılara internet bağlantısı sağlar. Uyduların düşük yörüngede olması, gecikmeyi azaltarak daha hızlı ve daha stabil bir internet bağlantısı sunulmasını sağlar. Starlink Uyduları Nerede? Starlink uyduları, geleneksel TV sinyali gönderen uyduların bulunduğu 35.000 kilometre yüksekliğindeki jeostatik yörüngelerin aksine, yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki alçak yörüngede hareket etmektedir. Starlink Uydularının Sayısı ve Gelecek Hedefleri Günümüzde, Starlink uyduları dünya yörüngesinde yaklaşık 5.400 operasyonel uzay aracından oluşmaktadır ve bu sayı artmaya devam etmektedir. SpaceX, 2024 yılına kadar 144 yeni fırlatma gerçekleştirmeyi planlıyor. Enerji ve Teknoloji Her biri 260 kg ağırlığında olan Starlink uyduları, güçlü dört anten ve bir güneş paneli ile donatılmıştır. İyon itki motorları, kripton gazını yakıt olarak kullanarak manevra yapmalarına olanak tanır. Uydular, çarpışmaları önlemek için otonom bir sistemle hareket eder. Sistem Çalışma Prensibi Starlink, evlerdeki diğer modemler gibi çalışan bir internet modemi kullanır; ancak bu modem, uydu sinyalleri üzerinden veri alıp gönderir. Kullanıcılar, modemi ev ağlarına veya Wi-Fi yönlendiricilerine bağlayarak internet erişimlerini paylaşabilir. Uzak bölgelerde yaşayanlar için Starlink, önemli avantajlar sunmaktadır. Hız ve Sinyal Bağlantısı Starlink uyduları, saatte 27.000 kilometre hızla hareket ettiğinden, bir sinyal alıcı terminalinin görüş açısında maksimum dört dakika kalabilmektedir. Bu nedenle, kullanıcıların sinyal alıcıları, arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanmak zorundadır. Starlink, küresel internet erişimini artırarak özellikle uzak bölgelerde yaşayanlar için önemli bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Starship, ilk kez yörüngeye çıkmayı başardı Haber

Starship, ilk kez yörüngeye çıkmayı başardı

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in geliştirdiği dünyanın en büyük ve en güçlü uzay roketi unvanına sahip olan Starship, 3. test uçuşu için ABD’nin Texas eyaletindeki Starbase alanından TSİ 16.35’te başarılı şekilde fırlatıldı. Uçuştan yaklaşık 3 dakika sonra, Super Heavy olarak bilinen birinci kademe güçlendirici, üst kademe Starship'ten başarılı şekilde ayrıldı. Starship, ilk kez yörüngeye çıkmayı başardı. Entegre Uçuş Testi-3 olarak adlandırılan bugünkü uçuşta, Starship, Starlink uydularını yörüngeye yerleştirmek için kullanılacak bir yük bölmesi kapağını açmayı ve uzay ortamında bir motoru yeniden çalıştırılmasına yönelik testleri geçti. STARSHİP'İN ATMOSFERE YENİDEN GİRİŞİ SIRASINDA İLETİŞİM KOPTU Birinci kademe güçlendirici Super Heavy ayrılmanın ardından Meksika Körfezi'nde suya çakıldı. Hint Okyanusu'na inmesi beklenen Starship ile ise atmosfere yeniden girişi sırasında iletişim koptu. SpaceX, Starship’in atmosfere girişi sırasında infilak ettiğini değerlendirdiklerini açıkladı. İLK 2 DENEME HÜSRANLA SONUÇLANMIŞTI Starship, geçtiğimiz sene kasım ayında yapılan ikinci test uçuşunda fırlatmadan yaklaşık 2,5 dakika sonra havada infilak etmiş, nisan ayındaki ilk test uçuşunda ise fırlatmadan yaklaşık 4 dakika sonra motorlarda gerçekleşen arıza nedeniyle patlayarak Meksika Körfezi’ne düşmüştü. Starship, 30 metre genişliğinde ve yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahip. SpaceX roketi insanları Mars'a ve aya götürme hedefiyle tasarladı.

Alper Gezaravcı’nın dönüşü 1 gün daha ertelendi Haber

Alper Gezaravcı’nın dönüşü 1 gün daha ertelendi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya yolculuğu yine ertelendi. Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibinin uzaydan Dünya’ya dönüş yolculuğunun, inişin gerçekleşeceği Florida kıyılarındaki olumsuz hava şartlarının devam etmesi nedeniyle ertelendiği belirtildi. Açıklamada, Ax-3 ekibinin en erken 6 Şubat Salı günü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS’ten) ayrılacağı aktarıldı. DÜN DE ERTELENDİ Gezeravcı ve ekip arkadaşlarının Dünya’ya dönüş yolculuğu dün de ertelenmiş, SpaceX tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ax-3 ekibinin en erken 5 Şubat Pazartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS’ten) ayrılacağı bildirilmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı karşılamak için biraz daha bekleyeceğiz. Mürettebatı güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirmek için iniş bölgesinin hava şartlarının uygun olmadığı değerlendirildi. Bir sonraki ayrılma tahmini 5 Şubat saat 17.00, Dünya’ya dönüş 6 Şubat 17.50” ifadelerini kullanmıştı. 19 OCAK'TA FIRLATILMIŞTI Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu, 19 Ocak'ta resmen başlamıştı. Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotu SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kaldığı 14 gün boyunca programına uygun şekilde 13 deneye imza attı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.