Hava Durumu

#Şifre

Bursa Hayat Gazetesi - Şifre haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şifre haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şifre yenilemek yetmez! Kişisel bilgilerinizi hiçbir yerde paylaşmayın Haber

Şifre yenilemek yetmez! Kişisel bilgilerinizi hiçbir yerde paylaşmayın

Son yıllarda artan dolandırıcılık ve yasa dışı olaylar, kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Kimlik ve banka bilgileri, bireylerin en değerli ve korunması gereken verileri arasında yer alırken, vatandaşlar bu bilgilerin güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alıyor. Mobil bankacılık uygulamalarını kullanan birçok vatandaş, hesaplarının güvenliğini artırmak amacıyla şifrelerini sık sık güncelliyor. ŞİFRELER BELLİ ARALIKLARLA DEĞİŞTİRİLİYOR Emel Arseven, mobil bankacılık uygulamalarındaki şifresini belirli aralıklarla değiştirdiğini ve bu konuda dikkatli olduğunu ifade ederek, “Son dönemde banka bilgileriyle yapılan dolandırıcılık olayları arttı. Bu yüzden şifremi sık sık değiştiriyorum, güvenliği artırmak için çok önemli bir adım” dedi. SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT! Bazı vatandaşlar ise kimlik bilgilerini sosyal medya platformlarında paylaşmamayı tercih ediyor. Hacı Durgut, kişisel bilgilerinin güvenliğine oldukça özen gösterdiğini ve sosyal medyada kesinlikle kimlik bilgilerini paylaşmadığını belirtti. Durgut “Kimlik bilgilerimi sosyal medya hesaplarımda asla paylaşmam. Bu bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini biliyorum” şeklinde konuştu. "FOTOĞRAF PAYLAŞIRKEN DİKATTLİ DAVRANIYORUM" Sevcan Aycan, aynı şekilde sosyal medya hesaplarında paylaşılan kişisel bilgilerin kötüye kullanımına dikkat çekiyor. “Sosyal medyada herkesin görmesini istemediğim bilgilerimi asla paylaşmıyorum. En basitinden, ev adresimi bile paylaşmak istemem. Fotoğraf paylaşırken de çok dikkatli davranırım” dedi. "SANAL KREDİ KARTI TERCİH EDİYORUM" İbrahim Çarık ise, özellikle alışveriş sitelerinde kullandığı ödeme yöntemlerinin güvenliğini sağladığını ifade etti. “Alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini girmeden önce sitenin güvenli olduğundan emin oluyorum. Her zaman güvenli ödeme yöntemlerini kredi kartı ile alışveriş yapacaksam sanal kredi kartını tercih ediyorum” dedi. Bireylerin, kişisel bilgilerini güvenli tutmak için gösterdikleri bu çabalar, dolandırıcılık ve siber saldırıların artan tehlikesine karşı daha da önemli bir hal alıyor. Uzmanlar, vatandaşları dijital ortamda daha dikkatli olmaya ve bilgilerini koruma adına çeşitli güvenlik önlemleri almaya çağırıyor.

Şifreler kaç dakikada kırılıyor? Haber

Şifreler kaç dakikada kırılıyor?

Siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan bir araştırma, internette kullanılan şifrelerin neredeyse yarısının bir dakikadan kısa sürede kırılabileceğini ortaya koydu. Bu durum, siber saldırganlar için büyük bir fırsat sunarken, kullanıcıları da büyük bir tehlikeye atıyor. Araştırmada, 193 milyon İngilizce parolanın kaba kuvvet ve akıllı tahmin saldırılarına karşı direnci incelendi. Sonuçlar oldukça endişe verici: %45 (87 milyon) şifre bir dakikadan kısa sürede kırıldı. (27 milyon) şifre bir dakikayla bir saat arası sürede kırıldı .%8 (15 milyon) şifre bir saat ile bir gün arası sürede kırıldı. %6 (12 milyon) şifre bir günden bir aya kadar sürede kırıldı. %4 (8 milyon) şifre bir aydan bir yıla kadar sürede kırıldı. Araştırmada 193 milyon İngilizce parolanın kaba kuvvet ve akıllı tahmin saldırılarına karşı direnci incelendi. Sonuçlar oldukça ürkütücü: Sözlük Kelimeleri Tehlikede: İncelenen şifrelerin %57'si, "ahmed", "nguyen", "kumar", "kevin", "daniel" gibi isimler ve "forever", "love", "google", "hacker", "gamer" gibi popüler kelimeler de dahil olmak üzere sözlükte bulunan kelimeler içeriyordu. Bu kelimelerin tahmin edilmesi oldukça kolay olduğundan, bu tür şifreler siber saldırılara karşı oldukça savunmasız kalıyor. Standart Şifreler Hala Kullanılıyor: "password", "qwerty12345", "admin", "12345", "team" gibi standart şifrelerin de hala yaygın olarak kullanılıyor olması, siber güvenlik açısından büyük bir risk oluşturuyor. Bu şifreler, hem tahmin edilmesi kolay hem de birçok platformda kullanılıyor olması nedeniyle, siber saldırganlar için kolay bir hedef oluşturuyor. Uzmanlar, bu kadar çok şifrenin kolayca kırılmasının temel sebeplerini şu şekilde sıralıyor: Kolay tahmin edilebilir şifreler: Kullanıcılar, doğum tarihleri, isimleri, hayvan isimleri gibi kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmaya devam ediyor.Yetersiz şifre uzunluğu: Birçok şifre, yeterince uzun ve karmaşık değil.Tekrarlanan şifre kullanımı: Aynı şifreyi birden fazla platformda kullanmak, bir platformdaki şifrenin kırılması halinde diğer platformların da risk altına girmesine yol açıyor. PEKİ, NE YAPMALI? Siber saldırılara karşı korunmak için kullanıcılar, şifrelerini daha güvenli hale getirmeye özen göstermelidir. GÜVENLİ ŞİFRE OLUŞTURMAK İÇİN: En az 12 karakterden oluşan, karmaşık ve tahmin edilemez şifreler kullanın.Büyük ve küçük harfleri, rakamları ve sembolleri karıştırın.Her platform için farklı bir şifre belirleyin.Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin.Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.Güçlü bir parola yöneticisi kullanın.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.