Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Salep

Bursa Hayat Gazetesi - Salep haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salep haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa’da tarihi atmosferde unutulmaz lezzet Haber

Bursa’da tarihi atmosferde unutulmaz lezzet

1442 yılında İpek Yolu üzerine yapılan dünyanın ilk çarşılı köprüsü olarak bilinen tarihi Irgandı Köprüsü’nün üzerine, altında yer alan iki mahzende dillendirilen ipeklerin ticareti yapılsın diye inşa edilen dükkanlar şimdi ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatıyor. KIŞIN SOĞUK YÜZÜNÜ UNUTTURACAK Kış aylarının vazgeçilmezi olan salep, Irgandı Kafe’de başka bir lezzet olarak sunuluyor. Salep ve manda sütü birleştiğinde, bir kış klasiği olmaktan çok daha fazlasına dönüşüyor. Irgandı Kafe’nin işletmecisi Keriman Yıldız’ın kendi elleriyle hazırladığı ‘Manda Sütü’yle yaptığı salep, sadece vücudunuza değil, aynı zamanda zihninize de iyi gelecek, tarihin kalbinde kışın soğuk yüzünü unutturacak. KEŞFEDENLERİN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ Tarihi Irgandı Köprüsü üzerinde içinizi ısıtacak eşsiz bir lezzet Manda Sütü ile salep, burayı keşfedenlerin vazgeçilmez alışkanlıklarından biri haline geldi. Üniversite öğrencilerinin, annesi ve ablası olan Keriman Yıldız, 12 yıl önce devraldığı Irgandı Kafe’de 5-6 yıldır salebi manda sütüyle yapmaya başladı. ‘SALEBİMİZ ÇOK SEVİLİYOR’ Lezzetten hiçbir zaman taviz vermediklerini belirten Yıldız, “ Her zaman salep yapıyorduk. Daha sonra eşim ‘inek sütü yerine sanda sütüyle yapalım daha güzel olur’ dedi. Biz de Balıkesir ve Mustafa Kemal Paşa’nın Karaoğlan Köyü’nden aldığımız manda sütüyle salebimizi yapıyoruz. Karaoğlan Köyü manda sütü ile biliniyor.  Bizim de salebimiz çok seviliyor. Lezzette asla taviz vermiyoruz. En çok önemsediğimiz şey ürünlerimizin lezzeti. Irgandı Köprüsü’nün yanı sıra Doyuran Kebap Salonu ve Döner Salonumuz var. Lezzetimiz yıllandı. Daimi müşterilerimiz var.  Güzel bir hizmet sağlayınca, güzel karşılıklar da alıyoruz.  Manda sütümüzün yanı sıra doğal erik suyu, ev yapımı limonata, portakal suyu gibi doğal içecekler hazırlıyorum. Manda sütüyle salebin yanı sıra mantım da çok talep ediliyor. Burada sunduğumuz tüm ürünlerimizi kendi ellerim ile yapıyorum. Buraya öğrenciler geliyor. Onlar da çok seviyor.  Buraya ders çalışmaya geliyorlar. Burası yoğun olmadığı günlerde sessiz sakin bir yer oluyor. Birlikte güzel sohbet ediyoruz. Samimi bir ortam oluyor.” şeklinde konuştu. ŞEHRİN MERKEZİNDE ŞEHİRDEN UZAK Tarihi Irgandı Köprüsü’nün yeteri kadar turizm açısından gelişmemiş olduğunu ifade eden Yıldız, “Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almasına rağmen yoğun bir turist ağırlamıyor. Tur firmaları burada yeteri kadar zaman ayıramıyor. Otopark sorunu olduğu için yalnızca bir durak olarak görülüyor. Bursalılar da maalesef yeteri kadar buraya ilgi duymuyor. Yabancı ve yerli turistlerden daha fazla talep görüyoruz. Dünyada olan dört köprüden biri aslında, şehrin merkezinde şehirden uzak bir mola yeri, ulaşımı kolay ve araç gürültüsünün olmadığı bir yer. Akan su sesiyle insanın içini rahatlatan bir mekan. Herkesin burayı mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.” dedi.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Salep Haber

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği: Salep

Kış aylarının tercih edilen içeceklerinden olan salep tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Vatandaşları hem soğuktan hem hastalıktan koruyan salep görüntüsüyle ilgi çekiyor. Orkide bitkisinin kök tozlarıyla yapılan aroma kıvamında hazırlanan salep, sıcak sütle karıştırıldıktan sonra üzerine tarçın dökülerek tüketilmeye hazır hale getiriliyor. Eskişehir’de bir pastanede çalışan Gani Karakaş, dondurma zamanının bitip salep satışlarına başladıklarını belirterek, salebin fincanla sunulduğu zaman tüketilmesinin daha keyifli olduğunu ifade etti. “İNSANLARIN SAĞLIĞI İÇİN DOĞAL BİR İÇECEK” Salebi, özellikle yaşlı ve solunum zorluğu çeken vatandaşların tercih ettiğini dile getiren Gani Karakaş, beyaz içeceği milli bir içecek olarak nitelendirdi. Vatandaşların oturup salep içtiği zaman geçmişe dönük anılarının canlandığını söyleyen Karakaş, “Dondurma mevsimi bitti, şimdi salep mevsimi başladı. Salep Eskişehir’in vazgeçilmez bir içeceği. Bilhassa yaşlılar, solunum zorluğu çekenlerin tercih ettiği bir içecek. İnşallah salep sezonu güzel geçer. Salep kış mevsimine ait sıcak bir ürün. İnsanların sağlığı için doğal bir içecek. Sıcak sütten yapılıp, saleple karıştırılarak içilir. Milli bir içecek diyebiliriz. Salep orkide çiçeğinin un haline getirilerek yapılır. Sonra biz onu şekerle karıştırıp belli bir kıvama getirdikten sonra sıcak olarak hizmete sunuyoruz. Salep fincanıyla sunduğumuz zaman daha zevkli, güzel oluyor. İlerleyen zamanlarda salebe rağbet fazla olur. Oturup nostalji yaşıyorlar. Vatandaşlarımızın sağlığı yerinde olsun, bol bol salep içsinler” dedi. “HAZIR SALEBİ TAVSİYE ETMİYORUM” Piyasada yer alan hazır salep ile doğal salebi kıyaslayan esnaf Karakaş, hazır olarak nitelendirilen salebin içinde kimyasal maddelerin olduğunu savunarak, kaynak su ve sütten yapılan doğal salebin herhangi bir sakıncasının olmadığından bahsetti. Salebin yapılışı ile ilgili bilgiler veren Karakaş, şunları anlattı: “Hazır salebi tavsiye etmiyorum. Çünkü içinde kimyasal var. Oralet gibi, çayın içine şeker koyulup karıştırılan bir şey. Salep ise kaynak su içinde yüzde 100 süt olan bir ürün. Bunda herhangi bir sakınca yok. Günlük taze yapılan bir ürün. Salebin özü, doğal salep ve süttür. Bu ikisinin kıvamını güzel tutturduktan sonra fincanlar ısıtılıp sonra salep doldurulur. Üzerine vazgeçilmez baharat tarçını koyduktan sonra yavaş yavaş içersiniz. Fincanı salep koyulmadan önce çalkalanır. Fincanın soğukluğu salebe yansımaz ve içmesi daha uzun sürer.”

Topraktan 'altın' çıkıyor! Haber

Topraktan 'altın' çıkıyor!

Hasadına başlanan salebin kurusunun kilosu 2 bin TL'ye alıcı buluyor. Metrekareye düşen gelir bazında oldukça karlı olan ve üreticinin yüzünü güldüren salebin hasadına başlandı. Son yıllarda Türkiye'de bitkisel üretime oldukça önem veriliyor. Bu çerçevede Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 2016 yılında izinle salep ekimine başlayan çiftçilerin sayısı geçen sürede 7 kişiden 150'ye çıktı. Son yıllarda oldukça artan salep üreticisi sayısına rağmen, kuru salebin kilosu 2 bin TL'ye satılabiliyor. “7 OLAN SALEP ÜRETİCİSİNİN SAYISI 150'YE ÇIKTI” Salep üretimine olan ilginin artığını ifade eden 19 Mayıs İlçesi Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, “2016 yılında bakanlıktan alınan izinle 19 Mayıs'ta salep üretimine başladık. Doğadan alınan salepleri tarlalarımıza diktik. O dönem 7 çiftçiyle birlikte başladığımız salep üretimini şu anda 150 çiftçiyle birlikte yapıyoruz. Samsun'da 60 dönüm alanda salep üretiliyor. Bunun çoğu çoğaltma amacıyla yapıldığından 6-7 yıldır salep üretenler sadece salep satımına geçebildiler. Çiftçilerimiz son 2-3 yıldır para kazanmaya başladılar. Düzgün koşullar sağlandığında dekarda 200 bin adet fideniz olabiliyor. Salep çiçeklenme başlangıcından çiçeklenmenin kozaya dönüşe kadar hasat edilebiliyor. Hasatta çoğalan yumruları alıp, anaç fideyi yumrusuyla birlikte tekrar geri dikiyoruz. Böylece aynı alandan seneye daha fazla yumru elde ederiz” dedi. YAŞI 250, KURUSU 2 BİN TL Kurutulmuş salebin toz halinde yaşına göre daha pahalıya alıcı bulduğunu dile getiren Hakkı Karaman, “Düzgün ekim yapıldığında dönümden 800 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabiliyor. İklim değişikliğine göre bu verim 500-600 kiloya kadar düşebiliyor. Dönümünde yaş fideyi üreticiden kilosu 250 TL'ye alıyoruz. Çiftçimiz bunu kendi kurutursa kilosunu 2 bin TL'den alıyoruz. Salep, dönüm alandan alınan verim ve kar oranı bakımından diğer ürünlerden oldukça kazançlıdır. Karadeniz Bölgesi salep üretimi için oldukça uygun. Salep topraktan gıda almıyor. Tamamen nemden oluşan bakterilerle, mikoriza mantarlarla yetiştiği kanıtlandı. Bu bölgelerde verim yüksekliği yaşıyoruz. Daha çok küçük alanda üretim yapan çiftçileri yönlendirmek amaçlı bunu biz tavsiye ediyoruz” diye konuştu. “ÜRETİLEN SALEP TÜRKİYE'DEKİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR” Türkiye'nin salep ihtiyacının karşılanması ve ihraç edilebilmesi için daha çok salep üretilmesi gerektiğinin de altını çizen Karaman, “Son yıllarda salep yetiştirmek isteyen çiftçiler, yönetmeliğe takılıyor. Bu yılın sonunda yönetmelik düzenlemesi yapılacağı bizlere söylendi. Bu yönetmelikle birlikte vatandaşların salep yetiştirmesi de daha kolaylaşacak. Şu anda ülkede yapılan üretim, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamıyor. Bizim üretimimiz birkaç dondurma firmasının ihtiyacını bile karşılamıyor. Şu anda 40 ton bir üretim yapsak çoğaltma nedeniyle bunun sadece 15 tonu pazara satılıyor. Bu üretimin en az bin tona kadar çıkması gerekiyor. Şu anda Samsun'da 150 çiftçi yılda tamamı hasat edilse 30 ton salep üretebiliyor. Çoğaltma nedeniyle en fazla 10 tonu pazara inebilir. Türkiye piyasasını düşünürsek hem sıcak salep içiminde hem dondurmada kullanacak olursak yaklaşık yaş olarak 500 veya bin ton arasında üretim olması lazım” şeklinde konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.