#Ramazan

Bursa Hayat Gazetesi - Ramazan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ramazan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ramazan ayında 104 bine yakın denetim! Haber

Ramazan ayında 104 bine yakın denetim!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen bin 22 ürün için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi. Yumaklı, yaptığı açıklamada, bakanlık olarak sorumluluk alanlarından birisinin de vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması olduğunu hatırlattı. Bu konuya büyük bir hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Yumaklı, “Tarladan çatala kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmanın, güvenilir gıdayı vatandaşımıza sunmanın gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Piyasada haksız rekabetin etkin biçimde önlenmesi için de gayretli bir biçimde çalışıyoruz. Bakanlık olarak 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü gerçekleştirdik. Bu kontrollerde 18 bin 948 işletme hakkında idari para cezası uyguladık.” ifadelerini kullandı. Gıda güvenilirliğini temin etmek amacıyla yürüttükleri bu faaliyetleri Ramazan ayı boyunca aksatmadan, titizlikle ve aralıksız yürütmeye devam ettiklerini vurgulayan Yumaklı, 7 bin 500’den fazla gıda kontrol görevlisi ile Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde gıda denetimlerini yoğunlaştırdıklarını belirtti. RAMAZAN KOLİLERİNE YÖNELİK KONTROLLER Bakan Yumaklı, Ramazanla birlikte halkın tüketim alışkanlıklarında oluşacak muhtemel değişiklikleri göz önünde bulundurarak özellikle tüketimi artması muhtemel un-unlu mamuller, pastacılık-tatlı ürünleri, ekmek, şeker-şekerli mamuller, et-et ürünleri, süt-süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin resmi kontrollerine ağırlık verdiklerine dikkati çekerek şu bilgileri verdi: “Özellikle iftar yapılan toplu tüketim yerlerinde başta hijyen kontrolleri olmak üzere gerekli resmi kontroller yürüttük. Ramazan paketi/kolisi adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik resmi kontrollerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgilerini kontrol ederek gerek görülmesi halinde bu ürünlerden numune aldık. Bu kapsamda, Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde 104 bine yakın denetim gerçekleştirdik. Söz konusu denetimler sonucunda 1022 adet işlem için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uyguladık, 13 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu cezalar ağırlıklı olarak bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş gıdalar, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırılık ve Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluktan dolayı verildi.” BAYRAM DENETİMLERİ Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte denetimlerin artırıldığına dikkati çeken Yumaklı, ekiplerin şeker ve şekerli mamuller, pastacılık ürünleri, unlu mamuller, tatlı üretim ve satış yerleri başta olmak üzere tüm gıda işletmelerine yönelik resmi kontrollere hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. Yumaklı, tüketicilerin gıda ile ilgili herhangi bir ihbar ve şikâyetini Türkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı'na ya da "0501 174 0 174" numaralı Whatsapp Gıda İhbar Hattı'na bildirebileceklerini kaydederek, “Hiç şüphesiz en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerimiz bu sürece ne kadar dâhil olursa o kadar hızlı ve kolay sonuç alabiliyoruz. Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? İşte 10 altın kural... Haber

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? İşte 10 altın kural...

Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gereken altın kurallara dikkati çekti. Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, oruç tutan bireylerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin önem taşıdığını belirterek “Beslenme planımız su, tahıl, sağlıklı proteinler, sebze, meyve ve sağlıklı yağları içermelidir. Süt ürünleri günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Şekerli içeceklerden uzak kalınmalıdır. Sebze tüketimi de önemlidir, ancak patates ve patates kızartmasından uzak durmak sağlık açısından daha uygun olacaktır. Trans yağ yerine zeytinyağı tercih edilmelidir. Yemeklerin pişirilme yöntemleri de önemlidir. Ayrıca yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, iyice çiğneyerek tüketilmelidir. Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için bu sefer de kilo alma riski artar” diye konuştu. TOKLUK SİNYALİ BEYİNE 20 DAKİKADA GİDER İftardan 1 saat sonra kısa yürüyüşlere çıkılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, şöyle devam etti: İftardan sonra sindirimlerin kolaylaşması için egzersiz ve kısa yürüyüşlere çıkılmalıdır. Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmanız, gece oluşabilecek hazımsızlıklara, mide yanmalarına ve kilo problemlerine karşı bizi koruyacaktır. Ramazan’da beslenmenin 10 altın kuralı şu şekildedir; 1. Ramazanda 2 ana öğün, 2 ara öğün kuralına dikkat edilmeli. Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve iki ara öğün şeklinde düzenleyebiliriz. Ara öğünlerde meyve, yoğurt ve ölçülü miktarda kuruyemiş tercih edilebilir. 2. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durulmalıdır. 3. Tokluk sinyali beyine 20 dakikada gider. Yemekleri hızlı tüketmekten kaçınmalı, yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir. 4. İftar öğünü de en az sahur kadar önemlidir, miktar ve gıda çeşitliliği açısından aşırıya kaçılması da yanlıştır. Geleneksel olarak orucu su, hurma ya da zeytin ile açtıktan sonra çorba içmek ve yaklaşık 15 dakika sonra ana yemeğe geçmek doğru tercihtir. 5. Sahura mutlaka kalkmak gereklidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Böylece gün içinde almanız gereken besinleri tek bir öğüne yüklememiş olunur. 6. Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Oruç tutan kişilerin mutlaka iftarla sahur arasında ortalama 10 bardak su tüketmelidir. Suyun kolay tüketimi için her saat başına 1-2 bardak su tüketilmesi denenebilir. Suyun içine limon, nane yaprağı, tarçın kabuğu ve karanfil ile aromalandırarak içimi kolaylaştırılabilir. Gün içerisinde oluşan mineral ve elektrolit kayıplarını karşılamak için de iftardan sonra 1 şişe sade maden suyu tüketilebilir. 7. Ramazan ayında tüketilen çay ve kahve miktarı çok abartılmamalı, çay ve kahve iftardan bir saat sonra tüketilmelidir. İftarda yemekle birlikte tüketilen çay ve kahve demir emilimini azalttığı için iftardan 1 saat sonra açık çay ya da kahve içilebilir. 8. İftardan sonra yükselen kan şekerimiz biz de tatlı yeme isteği uyandırabilir. Tam bu esnada şerbetli, unlu, çikolatalı tatlılar yerine meyveli, sütlü ara öğünleri tercih etmek uygun olacaktır. 9. Ramazanda kabızlık problemine dikkat edelim. Beslenme düzenindeki değişiklikler ve harekette azalmaya bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze kabuklu meyve ve kuru meyveler, kuru yemişler tercih edilmelidir. 10. Uzun süre aç kalmak bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler almaya özen göstermeliyiz. Ramazan ayında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, c vitamini içeren besinler, omega 3, probiyotikler, d vitamini içeren besinler ve zencefil zerdeçal gibi baharatları tüketmeliyiz. Oruç tutarken, bağışıklık sisteminizi güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

Başkan Dündar, Bal-Göç temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi Haber

Başkan Dündar, Bal-Göç temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) temsilcileri ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Meydanı’nda düzenlediği iftar programları ile her akşam toplumun farklı kesiminden vatandaşlar ile aynı sofrada buluşuyor. Başkan Dündar, son olarak Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) temsilcileri için iftar yemeği verdi. Bursa’da son dönemde inşa edilen en önemli eser olan Osmangazi Meydanı’nda Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcilerini ağırlayan Başkan Dündar, iftar saati öncesinde masaları teker teker dolaşarak konuklarının her biriyle ayrı ayrı selamlaştı. Ramazan ayının birleştiriciliğinin en güzel şekilde gözler önüne serildiği iftar yemeğine Bal-Göç temsilcilerinin yanı sıra AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş da katıldı. Akşam ezanının okunmasıyla hep birlikte dualar edilerek oruçlar açıldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, “Bizleri Bursa’nın bu yeni merkezinde ağırladıkları için Mustafa Başkanımız ve ekibine çok teşekkür ederiz. Bu meydana ilk defa geliyoruz. Yolun kenarından geçiyoruz ama sadece meydanın buraya yapıldığını biliyorduk. Bizim de ilk ziyaretimiz oldu. Bursa’mıza Osmangazi’mize böyle güzel mekanı kazandırdığı için Mustafa Başkanıma teşekkür ediyorum. Biz kültür ve dayanışma derken kültürel faaliyetlerimizi Osmangazi Belediyesi’nin çok büyük desteklerini aldık. Bu güzel hizmetlerinin devamını diliyoruz.” dedi. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, “Tabi ki bu akşam bizleri ve sizleri buraya toplamaya, bizleri davet eden çok kıymetli belediye başkanımız Mustafa Dündar Başkanımız uzun yıllardan beri tanıştığımız dostumuz, yakın arkadaşımız daha önce birlikte dernekçilik yaptığımız bir arkadaşımız. Umarım Mustafa Başkanımız 31 Mart’ta tekrar göreve seçilir ve hep birlikte camiamıza hizmet etmeye devam ederiz.” diye konuştu. "30 BİN KİŞİ CİVARINDA ERZAK YARDIMLARIMIZ OLUYOR" Balkan camiasının temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, “Güzel bir Ramazan ayı geçiriyoruz. Bizler Osmangazi Belediyesi olarak Ramazan ayında ilçemizin 6 farklı noktasında günlük üç bin kişiye iftar veriyoruz. 30 bin kişi civarında erzak yardımlarımız oluyor. Akşam üzeri iftara beş kala dediğimiz metro civarlarında yetişemeyecek kişilere iftariyelik veriyoruz. Bulgaristan'da son iki yıldır özellikle çok iyi programlar yaptık orada. İnşallah önümüzdeki yıl o programda yeniden devam ederiz.” dedi. Osmangazi Meydanı’nın Bursa’nın vizyon eseri olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Burası bizim 2009’da göreve geldiğimizde düşünerek, proje safhasına getirerek kamulaştırdığımız ve tabii onun neticesinde yıkımlar, proje gelişmesi, inşaatın başlaması çok uzun soluklu bir iş. Büyük bütçeli bir iş. Burası aynı zamanda Bursa'nın merkezi, en kıymetli yeri, en değerli yeri. 37 bin metrekarelik bir alan burası. Hakikaten Bursa'nın merkezi hareketli bir noktası. Aynı zaman tam anlamıyla bir kentsel dönüşüm projesi oldu.” dedi.

TESK'ten 'merdiven altı üretim' uyarısı! Haber

TESK'ten 'merdiven altı üretim' uyarısı!

TESK Başkanı Bendevi Palandöken Ramazan ayında artan merdiven altı üretime karşı vatandaşlara uyarıda bulunduğu bir basın açıklaması yaptı. Palandöken, vatandaşın ucuz olduğu için sağlıksız ürünler alarak, sağlıklarının kötü etkilenmesinin önüne geçmesi gerektiğini dile getirdi. Enflasyona bağlı olarak gıda fiyatlarının artışı ile birlikte merdiven altına yönelimin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Özellikle alışverişlerin arttığı Ramazan ayında ve bayram arifesinde enflasyona da bağlı olarak merdiven altı ucuz ve kalitesiz üretim yaparak insan sağlığını hiçe sayanların sayısı ne yazık ki artıyor. Gözü dönmüşlerin bu hususta maharetli satış teknikleri ile gıda maddeleri de dahil olmak üzere tüm giysi ve konfeksiyon ürünlerinde de aynı şeyleri yapması mümkün. Bildiğiniz üzere et ve et mamulleri son derece tehlikeli. Bunlarda her türlü gıda nizamnamesine uyulmadan akşam saatlerinde kalabalık caddelerde korsan satıcılar tezgâh açıyor ya da arabaların arkasında baklava satıyor” ifadelerini kullandı. “MERDİVEN ALTI ÜRÜNLER NORMALİN 3’TE BİRİ YA DA 4’TE BİRİ FİYATINA SATILIYOR” Palandöken, merdiven altı üreticilerinin ve haksız fiyat artışları yaparak Ramazan’dan rant sağlayan fırsatçıların Ramazan ayında artan gıda alışverişlerini fırsat olarak gördüğünü belirterek, “Bildiğiniz üzere cevizin, fıstığın, yağın ve unun kilogram fiyatı belli. Dolayısıyla her şeyin açıkta satıldığı gıda maddelerinin özellikle biz yerinden getiriyoruz diyerek zeytin, peynir, tereyağı, bal ve reçel gibi ürünleri arkasında satıyorlar. Fiyat artışlarını bahane edip gerçek zeytinyağı deyip ne olduğu belli olmayan yağlar, glikoz şurubu ile üretilmiş birçok unlu mamul bu şekilde satılıyor. Fiyatlar cazip oluyor ancak vatandaş otokontrolünü yapacak. Kıymanın kilosunun 400 lira olduğu bir yerde gidip de 250 liraya pastırma, sucuk alınırsa sağlımızı tehlikeye atmış oluruz. Kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimler gerekli takibi yapsa da vatandaşın bunlara pirim vermemesi lazım” şeklinde konuştu. “VATANDAŞ SIRF UCUZ DİYE ALDIKLARI ÜRÜNLERLE SAĞLIKLARINI KÖTÜ ETKİLENMESİNE MÜSAADE ETMESİN” Öte yandan Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala piyasada bayram hareketliliğinin şimdiden başladığını söyleyen Palandöken, “Malum önümüz bayram. Lokum, şekerleme, çikolata gibi insanların ikram edeceği her şeyin üzerinde oyun var. Çocuklara aldığınız giysi ve ayakkabılar kimyasallar ile çocuklarınızın cildini tahriş edebilir. Ne yazık ki insan sağlığına direkt zararlı ürünleri satmaktan imtina etmiyorlar. Vatandaşımız elbette cebini ve bütçesini düşünmek zorunda. Ancak sırf ucuz diye alınan ürünlerin sağlığımızı etkilemesine müsaade etmeyelim. Neticede sağlığından olan vatandaşın, kısa ve uzun vadede tedavi masrafları çok daha külfetli olacaktır. Sırf görüntüye aldanıp da bilmediğiniz yerden alışveriş yapmayın. Çünkü merdiven altı üretimde muhatabınız da yok. Vatandaşın alabileceği en önemli tedbir, bildiği güvenilir esnaftan alışveriş yapması olacaktır. Bu güzel ramazan ayının bereketinden yoksun kalmayın” diye konuştu.

İşte gün boyu susatmayan yiyecekler... Haber

İşte gün boyu susatmayan yiyecekler...

Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar için sahur, günün en önemli öğünlerinden biridir. Sahurda tüketilen besinlerin hem tok tutucu hem de susatıcı özelliklere sahip olması gerekir. Deniz Berksoy'un önerdiği susatmayan yiyecekler, bu ihtiyacı karşılamak için ideal seçenekler sunuyor. Sahur sofralarınızı zenginleştirecek ve gün boyu susuzluğa veda ettirecek bu besinlerle daha sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. GÜN BOYU SUSATMAYAN YİYECEKLERİN LİSTESİ  Ramazan ayında iftar kadar sahur da oldukça önemlidir. Sahurda tüketilen besinlerin tok tutmasının yanı sıra susatmaması da önemlidir. Diyetisyen Deniz Berksoy, gün boyu susatmayan yiyecekleri sıraladı. İşte sahurda tüketebileceğiniz susatmayan besinlerin listesi: Salatalık: Yüksek lif içeriğiyle ve %95'i sudan oluşmasıyla susuzluğu engeller. Ayrıca potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum bakımından zengindir. Tansiyonu düşürür, idrar söktürücüdür ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ceviz: Omega-3 yağ asitleri ve A vitamini bakımından zengindir. UV ışınlarına karşı cildi korur ve kırışıklığı önler. Sodyum oranı düşüktür, bu nedenle susatmayan bir besindir. Kivi: Yüksek C vitamini içeriği ve düşük sodyum oranıyla susama hissini azaltır. Ayrıca magnezyum ve potasyum bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, yara iyileşmesine yardımcı olur ve demir emilimini artırır. Turunçgiller: Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi turunçgiller yüksek su içeriğiyle susama isteğini azaltır. Bağışıklığı güçlendirirler ve antioksidan özellikleriyle dikkat çekerler. Yulaf ezmesi ve süt: Glisemik indeksi düşük olan yulaf, kan şekerini dengeleyerek tok tutar. Süt ile birlikte tüketildiğinde susama ihtiyacını azaltır ve protein içeriğiyle tokluk hissini korur. Yumurta: Kaliteli protein içerir ve iştah seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Kan şekeri kontrolünü sağlar ve susatmayan bir besindir. Elma: Kabuk ve yakın kısımlarında C vitamini bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, idrar söktürücüdür ve lif bakımından zengindir. Potasyum içeriği sayesinde kas ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Avokado: Diğer meyvelere göre yüksek protein içeriğine sahiptir ve tok tutma özelliği vardır. Lif bakımından zengindir ve susatmayan bir besindir. Ayrıca, hipertansiyon ve diyabet gibi durumlara karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Domates: Likopen bakımından zengin olan domates, su içeriği yüksek olduğu için susama isteğini azaltır. Ayrıca cilt sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu besinlerin sahurda bol bol tüketilmesi, gün boyu susuzluğu önlemeye yardımcı olacaktır.

Malatya iftar vakti | Malatya'da akşam ezanı saat kaçta okunacak? Haber

Malatya iftar vakti | Malatya'da akşam ezanı saat kaçta okunacak?

Malatya'da yaşayan vatandaşlar, iftar vaktini merak ederek arama motorları üzerinden kısa bir araştırma yapmaya başladı. Diyanet İşleri'nin yayınladığı Malatya namaz vakitlerinde, Malatya iftar vakti| Malatya'da akşam ezanı saat kaçta okunacak? sorusuna yanıt bulundu. İşte Malatya iftar vakti| Malatya'da akşam ezanı saat kaçta okunacak? sorusunun yanıtı.. Malatya'da 19 Mart Salı günü akşam ezanı saat 18:44'te okunacak. Miladi Tarih Hicri Tarih İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı 19 Mart 2024 Salı 9 Ramazan 1445 05:03 06:25 12:40 16:04 18:44 20:01 20 Mart 2024 Çarşamba 10 Ramazan 1445 05:02 06:23 12:39 16:04 18:45 20:02 21 Mart 2024 Perşembe 11 Ramazan 1445 05:00 06:22 12:39 16:05 18:46 20:03 22 Mart 2024 Cuma 12 Ramazan 1445 04:58 06:20 12:39 16:05 18:47 20:04 23 Mart 2024 Cumartesi 13 Ramazan 1445 04:57 06:18 12:38 16:06 18:48 20:05 24 Mart 2024 Pazar 14 Ramazan 1445 04:55 06:17 12:38 16:06 18:49 20:06 25 Mart 2024 Pazartesi 15 Ramazan 1445 04:53 06:15 12:38 16:06 18:50 20:07 Bu tablo, verilen tarih aralığında her gün için Miladi tarih, Hicri tarih ve namaz vakitlerini içermektedir. RAMAZAN NE ZAMAN BİTİYOR 2024? Bu yıl Ramazan ayı, 11 Mart Pazartesi günü tutulacak ilk oruçla başlayacak ve 9 Nisan Salı günü sona erecek. AKŞAM NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR? Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, İmam Ebû Hanîfe’ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur.” (Tirmizî, Salât, 2 [151]) buyurmuştur. Bir rivâyette de Hz. Peygamber (s.a.s.), yatsı namazını şafağın kaybolmasından sonra kılmıştır (Dârekutnî, es-Sünen, 1/495-496 [1037]. Rivâyetlerdeki ‘şafak’ veya ‘ufuk’ kelimeleri İmam Ebû Hanîfe’ye göre, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır. Ayrıca İmam Ebû Hanîfe bu konuda delil olarak, “…Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir.” (bkz. Müslim, Mesâcid, 174 [612]) hadisine dayanmıştır. İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’le birlikte diğer mezheplere göre ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye kadar devam eder. Zira hadisteki şafak güneşin batışından sonraki kızıllıktır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şafak kızıllıktır. O kaybolunca namaz vacip olur.” (Dârekutnî, es-Sünen, 1/506 [1056]) buyurmuştur.

Balıkesir iftar vakti |19 Mart Salı | Balıkesir'de akşam ezanı kaçta okunacak? Haber

Balıkesir iftar vakti |19 Mart Salı | Balıkesir'de akşam ezanı kaçta okunacak?

Balıkesir iftar vakti| 19 Mart 2024 Salı| Balıkesir'de akşam ezanı saat kaçta okunacak? sorusuna yanıt aranıyor. Diyanet Işleri'nin yayınladığı namaz vakitlerinde, Balıkesir iftar vakti| Balıkesir'de akşam ezanı saat kaçta okunacak? sorusuna yanıt bulundu. Peki, Balıkesir iftar vakti| Balıkesir'de akşam ezanı saat kaçta okunacak? İşte detaylar... Balıkesir'de akşam ezanı saat 19:26'da okunacak. Tarih Ramazan Günü İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı 19 Mart 2024 Salı 9 Ramazan 05:43 07:06 13:21 16:45 19:26 20:44 20 Mart 2024 Çarşamba 10 Ramazan 05:42 07:05 13:21 16:46 19:27 20:45 21 Mart 2024 Perşembe 11 Ramazan 05:40 07:03 13:21 16:46 19:28 20:46 22 Mart 2024 Cuma 12 Ramazan 05:38 07:02 13:20 16:47 19:29 20:47 23 Mart 2024 Cumartesi 13 Ramazan 05:36 07:00 13:20 16:47 19:30 20:48 24 Mart 2024 Pazar 14 Ramazan 05:35 06:58 13:20 16:48 19:31 20:50 25 Mart 2024 Pazartesi 15 Ramazan 05:33 06:57 13:19 16:48 19:32 20:51 Bu tabloda, belirtilen tarihler için Ramazan günü, imsak (sahur bitiş), güneşin doğuşu, öğle, ikindi, akşam (iftar vakti) ve yatsı namazı vakti saatleri yer almaktadır. RAMAZAN NE ZAMAN BİTİYOR 2024? Bu yıl Ramazan ayı, 11 Mart Pazartesi günü tutulacak ilk oruçla başlayacak ve 9 Nisan Salı günü sona erecek. AKŞAM NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR? Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, İmam Ebû Hanîfe’ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur.” (Tirmizî, Salât, 2 [151]) buyurmuştur. Bir rivâyette de Hz. Peygamber (s.a.s.), yatsı namazını şafağın kaybolmasından sonra kılmıştır (Dârekutnî, es-Sünen, 1/495-496 [1037]. Rivâyetlerdeki ‘şafak’ veya ‘ufuk’ kelimeleri İmam Ebû Hanîfe’ye göre, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır. Ayrıca İmam Ebû Hanîfe bu konuda delil olarak, “…Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir.” (bkz. Müslim, Mesâcid, 174 [612]) hadisine dayanmıştır. İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’le birlikte diğer mezheplere göre ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye kadar devam eder. Zira hadisteki şafak güneşin batışından sonraki kızıllıktır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şafak kızıllıktır. O kaybolunca namaz vacip olur.” (Dârekutnî, es-Sünen, 1/506 [1056]) buyurmuştur.

En hafif sütlü Ramazan tatlısı: Muhallebi Haber

En hafif sütlü Ramazan tatlısı: Muhallebi

Muhallebi Çeşitleri: Sütlü muhallebi: Klasik muhallebi çeşididir. Süt, pirinç unu ve şeker ile yapılır. Kakao muhallebi: Sütlü muhallebinin kakao ile tatlandırılmış halidir. Vanilyalı muhallebi: Sütlü muhallebinin vanilya ile tatlandırılmış halidir. Meyveli muhallebi: Çilek, muz, kivi gibi meyvelerle tatlandırılmış muhallebi çeşididir. Nişastalı muhallebi: Pirinç unu yerine nişasta ile yapılan muhallebi çeşididir. Sakızlı muhallebi: Sakız Adası'na özgü sakızla tatlandırılmış muhallebi çeşididir. Bunlara ek olarak: Tavuk göğsü muhallebi: Tavuk göğsü ve sütle yapılan bir muhallebi çeşididir. Kazandibi muhallebi: Fırında pişirilerek karamelize bir taban oluşturulan muhallebi çeşididir. Dondurmalı muhallebi: Dondurma ile servis edilen muhallebi çeşididir. Muhallebi, farklı yörelerde farklı şekillerde de yapılmaktadır. Örneğin, Ege Bölgesi'nde keçi sütü ile yapılan muhallebi yaygındır. MUHALLEBİ FAYDALARI Muhallebi, süt, pirinç unu ve şeker ile yapılan geleneksel bir tatlıdır. Lezzetinin yanı sıra besleyiciliği ile de bilinir. Muhallebinin bazı faydaları şunlardır: Hafif ve Sindirimi Kolay: Muhallebi, sindirimi kolay bir tatlıdır. Bu nedenle, sindirim problemi yaşayanlar için ideal bir besindir. Besleyici: Muhallebi, süt ve pirinç unu içerdiği için protein, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından zengindir. Bu besin ögeleri, kas ve kemik gelişimine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve enerji seviyesinin artmasına katkıda bulunur. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Muhallebi, A vitamini, B vitamini ve D vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler içerir. Enerji Verir: Muhallebi, karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. Karbonhidratlar, vücudun enerji kaynağıdır. Muhallebi tüketmek, enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olabilir. Kas ve Kemik Gelişimine Katkıda Bulunur: Muhallebi, protein ve kalsiyum bakımından zengin bir besindir. Protein ve kalsiyum, kas ve kemiklerin gelişmesi için gereklidir. Diğer Faydaları: Muhallebi, cildin ve saçların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Muhallebi, stresi azaltmaya yardımcı olur. Muhallebi, uykuya dalmayı kolaylaştırır. MUHALLEBİNİN ZARARLARI Muhallebi, şekerli bir tatlıdır. Fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Şeker hastaları için uygun olmayabilir. MUHALLEBİ TARİFİ Malzemeler: 1 litre süt 3 yemek kaşığı pirinç unu 3-4 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya 1 yemek kaşığı tereyağı Hazırlanışı: Süt ve pirinç unu bir tencerede çırpıcı ile karıştırılır. Şeker eklenir ve sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve 10-15 dakika pişirilir. Vanilya ve tereyağı eklenir ve karıştırılır. Muhallebi kıvam alana kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır ve soğuk servis edilir. MUHALLEBİ PÜF NOKTALARI Muhallebinin topaklanmaması için pirinç unu iyice eritilir. Muhallebi çok koyu olmaması için kıvamı kontrol edilir. Muhallebi soğuk servis edilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.