Hava Durumu

#Nasil Gi̇di̇li̇r?

Bursa Hayat Gazetesi - Nasil Gi̇di̇li̇r? haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nasil Gi̇di̇li̇r? haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eymir Gölü nerede? Eymir Gölü girişi ücretli mi? Haber

Eymir Gölü nerede? Eymir Gölü girişi ücretli mi?

Ankara il sınırları içinde yer alan Eymir Gölü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisi üzerinde konumlanmıştır. ODTÜ Spor Kulübü'nün kürek ve yelken takımlarının çalışma alanı olarak kullanılan göl, kendine özgü bir flora ve fauna barındırmaktadır. "Eymir" adı, ODTÜ ile özdeşleşmiş olup, 1986 yılında mezunlar tarafından kurulan "Eymir Kültür Vakfı" da adını buradan almıştır. Eymir Gölü, Gölbaşı ilçesi ile Ankara-Konya kara yolunun ikiye böldüğü Mogan Gölü ile birbirine bağlıdır. Mogan Gölü, Eymir'in ana besin kaynağını oluştururken, gölün beslenmesi Mogan çıkışındaki regülatör ve kanal aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu bağlantı, Eymir Gölü'nün su seviyesinin Mogan Gölü’nden yaklaşık 3 metre daha düşük olmasına yol açmaktadır. Ayrıca, iki göl arasındaki alüvyal tabakalar, yağışlarla kabaran Kepekliboğazı Deresi ve diğer derelerin sularını bünyesine çekerek Eymir Gölü'nün beslenmesine katkı sağlamaktadır. Eymir Gölü’nün yüzey alanı 108.8 hektar (1.09 km²) olup, ortalama derinliği 3.80 metre ve su yüzey kotu 969 metredir. Göl çevresi 9 kilometre uzunluğunda, uzunluğu 4.2 kilometre ve ortalama genişliği 0.25 kilometredir. Kurak dönemlerde en derin yeri 5.5 metreye ulaşırken, su seviyesinin en yüksek olduğu dönemlerde ortalama derinliği 5 metre civarındadır. Mogan Gölü ise daha büyük bir alan kaplamaktadır; yüzey alanı 561.2 hektar (5.61 km²), ortalama derinliği 2.80 metre ve su yüzey kotu 972 metredir. Mogan Gölü'nün çevresi 14 kilometre uzunluğunda olup, uzunluğu 11 kilometre ve ortalama genişliği 0.5 kilometredir. Kurak zamanda en derin yeri 4.5 metreye kadar inebilirken, suyun en yüksek olduğu dönemde ortalama derinliği 5 metre civarındadır. Eymir Gölü, doğal güzellikleri ve ekosistemi ile hem Ankara'nın hem de ODTÜ'nün önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. EYMİR GÖLÜ GİRİŞİ ÜCRETLİ Mİ?  Eymir Gölü, ziyaretçilere ücretsiz olarak açıktır. Ancak, göl yerleşkesine saat 22.00'dan sonra giriş yapılmamaktadır. Göl çevresindeki işletmeler, saat 23.00’e kadar hizmet vermeye devam ederken, ziyaretçilerin saat 23.30 itibarıyla gölden ayrılması gerekmektedir. Araçla giriş yapacak olanlar için Göl giriş kartı almak zorunludur. Bu kart, kişiye özel olarak düzenlendiğinden başkasına devredilemez veya verilemez. Kart sahibi kartını kaybettiği takdirde, yeni bir kart çıkartmak için ücret ödemesi gerekecektir. Eymir Gölü, hem doğal güzellikleri hem de sunduğu imkanlarla Ankara'nın önemli dinlenme alanlarından biri olarak dikkat çekmektedir.

Saltanat Kapısı ne amaçla yapıldı? Saltanat Kapısı nerede ve nasıl gidilir? Haber

Saltanat Kapısı ne amaçla yapıldı? Saltanat Kapısı nerede ve nasıl gidilir?

Bursa’da gezilecek yerleri araştıran vatandaşlar, ‘Saltanat Kapısı’na ilişkin soruların yanıtlarını merak etmeye başladı. Arama motorları üzerinden ‘Saltanat Kapısı ne amaçla yapıldı?  Saltanat Kapısı nerede ve nasıl gidilir?” sorularına yanıt bulundu. Yapılan araştırmanın ardından, “Saltanat Kapısı ne amaçla yapıldı? ​​​​​​​ Saltanat Kapısı nerede ve nasıl gidilir?” soruları cevabı ortaya çıktı. Peki, ‘Saltanat Kapısı ne amaçla yapıldı?  Saltanat Kapısı nerede ve nasıl gidilir?” işte detaylar… BURSA SALTANAT KAPISI  Bursa surlarının en önemli ve görkemli ana kapısı, doğu yönünden doğrudan kente giriş sağlayan ve Hisar'ın doğusuna, aynı zamanda ipek ve baharat yollarına açılan ana geçitti. Tekfurların ve devlet yöneticilerinin kullandığı, ayrıca gösterişli törenler ve resmi geçitler için de kullanılan başlıca kapıydı. Osmanlı döneminde ise "Kale Kapısı" ve "Hisar Kapısı" olarak da bilinirdi. Bey Sarayı'na giden yolun başında bulunduğu için "Saltanat Kapı" adını almış, ayrıca Balıkpazarı ve Darphane'ye yakınlığı dolayısıyla "Balıkpazarı Kapısı" ve "Darphane Kapısı" olarak da anılmıştır. Bitinyalılar tarafından yapılmıştır. Bu surların ilk onarımı Orhan Bey döneminde gerçekleştirilmiştir. Toplam uzunluğu 3.38 kilometreyi bulan surlar, Saltanat Kapısı (Hisar Kapı), Yer Kapı (Bab-ı Zemin), Fetih Kapısı (Su Kapısı), Zindan Kapısı ve Kaplıca Kapısı olmak üzere toplam 5 kapı ve 14 burçtan oluşmaktadır. Bu kapılardan en büyüğü ve şehir kapısı niteliğindeki Saltanat Kapısı, Tophane'ye çıkan yolun başlangıcında, Ortapazar Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Saltanat Kapı, 2005 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan rekonstrüksiyon ve restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden restore edilmiştir. Kapı üzerinde, 1418 yılında Çelebi Mehmed döneminde yapılan onarımı gösteren orijinal kitabe de, Bursa Türk-İslam Eserleri Müzesi'nden alınarak kapının üzerine yerleştirilmiştir. SALTANAT KAPISI NEREDE? Bursa Saltanat Kapısı’nın tam adresi şu şekilde: Osmangazi Mahallesi Osmangazi Caddesi ile Orta Pazar Caddesinin keşistiği yerde Osmangazi/Bursa BURSA SALTANAT KAPISI’NA NASIL GİDİLİR? Saltanat Kapısı, Bursa şehir merkezinde Balibey Han'ın tam karşısında yer almaktadır ve Tophane Parkı'na sadece iki dakikalık yürüme mesafesindedir. Ulu Cami'den yürüyerek 5-7 dakika içinde Saltanat Kapısı'na ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla, şehir merkezindeyseniz kaleye ulaşmak için herhangi bir araca ihtiyacınız olmayacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.