El değmemiş doğal güzelliği ile mest ediyor: Mudurnu
Mudurnu, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ünlü bir ilçedir. İlçede, Abant Gölü, Yedigöller Tabiat Parkı, Gölcük Tabiat Parkı, Göynük Kanyonu, Akşemseddin Türbesi, Göynük Tarihi Evleri ve Mudurnu Kalesi gibi turistik yerler bulunmaktadır.
TURİZM ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI
Mudurnu'nun ekonomisi, ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede, meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık ve ormancılık yapılmaktadır. Mudurnu'da, aynı zamanda, turizm de önemli bir gelir kaynağıdır.
Mudurnu, tarihi, doğal güzellikleri ve yöresel mutfağı ile önemli bir turizm destinasyonudur.
MUDURNU'NUN TARİHİ
Mudurnu, tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan bir ilçedir. İlçe, Bitinyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir.
Mudurnu, Osmanlı döneminde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. İlçe, İstanbul-Ankara karayolu üzerinde yer aldığı için, önemli bir transit güzergah olmuştur.
Mudurnu, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte Bolu iline bağlanmıştır.
MUDURNU'NUN DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Mudurnu, doğal güzellikleri ile ünlü bir ilçedir. İlçede, Abant Gölü, Yedigöller Tabiat Parkı, Gölcük Tabiat Parkı, Göynük Kanyonu gibi önemli doğal güzellikler bulunmaktadır.
Abant Gölü, Mudurnu'nun en önemli doğal güzelliğidir. Gölün çevresi, çam, kayın, meşe, gürgen ve kestane gibi ağaçlarla kaplıdır. Gölün çevresinde yaban tavuğu, karaca, kurt, tilki, sansar, sincap ve yarasa gibi hayvanlar yaşamaktadır.
Yedigöller Tabiat Parkı, Mudurnu'ya 15 kilometre uzaklıktadır. Yedigöller, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 metre mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur.
Gölcük Tabiat Parkı, Mudurnu'ya 35 kilometre uzaklıktadır. Gölcük, çam, kayın, meşe, gürgen ve kestane gibi ağaçlarla kaplıdır. Gölün çevresinde yaban tavuğu, karaca, kurt, tilki, sansar, sincap ve yarasa gibi hayvanlar yaşamaktadır.
Göynük Kanyonu, Mudurnu'ya 25 kilometre uzaklıktadır. Kanyon, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve 100 metre derinliğindedir. Kanyonun içinden akarsu geçmektedir.
MUDURNU'NUN TARİHİ YAPILARI
Mudurnu, tarihi yapılarıyla da ünlü bir ilçedir. İlçede, Akşemseddin Türbesi, Göynük Tarihi Evleri ve Mudurnu Kalesi gibi önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.
Akşemseddin Türbesi, Mudurnu'nun en önemli tarihi yapısıdır. Türbe, Osmanlı döneminde yaşamış önemli bir din adamı olan Akşemseddin'in türbesidir.
Göynük Tarihi Evleri, Mudurnu'nun simgesi haline gelmiş tarihi yapılardır. Evler, ahşap ve taştan yapılmış geleneksel Türk evleridir.
Mudurnu Kalesi, Mudurnu'nun merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Bizans döneminde inşa edilmiştir.
MUDURNU'NUN YÖRESEL MUTFAĞI
Mudurnu, yöresel mutfağı ile de ünlü bir ilçedir. İlçede, yöreye özgü birçok lezzet bulunmaktadır.
Mudurnu'nun yöresel lezzetlerinden bazıları şunlardır:
Mudurnu helvası
Mudurnu mantısı
Mudurnu tarhana çorbası
Mudurnu pidesi
Mudurnu köfte
Mudurnu yaprak dolması
Mudurnu kuru fasulye
Mudurnu, tarihi, doğal güzellikleri, yöresel mutfağı ve sıcakkanlı insanları ile önemli bir turizm destinasyonudur.