Hava Durumu

#Marmarabirlik

Bursa Hayat Gazetesi - Marmarabirlik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Marmarabirlik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Marmarabirlik’in yeni Genel Müdürü Mehmet Ertaş oldu Haber

Marmarabirlik’in yeni Genel Müdürü Mehmet Ertaş oldu

Dünyanın lider zeytin üreticisi Marmarabirlik'te önemli bir üst düzey atama gerçekleşti. Genel Müdürün emekliye ayrılmasıyla, şirketin Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdüren Mehmet Ertaş, Marmarabirlik’in yeni Genel Müdürü olarak atandı. 2007 yılında Marmarabirlik’te müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan ve uzun yıllar çeşitli kademelerde başarıyla görev yapan Mehmet Ertaş, 1 Kasım 2024 itibarıyla Genel Müdürlük görevine başladı. Ertaş, yeni görevine başlarken ilk tebrik mesajını Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’dan aldı. Başkan Asa, Ertaş’a yeni görevinde başarılar dileyerek, "Yeni dönemde birlikte daha da güçlü adımlar atmak en büyük arzumuzdur. Uzun yıllardır kurumumuzda uyum içinde çalıştığımız Mehmet Ertaş’ın Genel Müdürlük görevinde de başarılı olacağından kuşkumuz yoktur. Marmarabirlik’i tanıyan ve kuruma önemli katkılar sağlayacağına inandığımız Ertaş, yeni dönemde de kurumumuz için değerli bir lider olacaktır" dedi. Marmarabirlik'te gerçekleşen bu bayrak değişimi, şirketin geleceği için büyük bir önem taşıyor ve yeni Genel Müdür Ertaş’ın, zeytin üretimi ve sektöründeki tecrübesiyle başarılı bir dönem geçirmesi bekleniyor. MEHMET ERTAŞ KİMDİR? 2004 yılında Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Mehmet Ertaş, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim dalında Yüksek Lisans derecesi almıştır. Ertaş, 2007 yılında Marmarabirlik’te Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlamış, 2010 yılında Müfettiş unvanını almıştır. 2014 yılından itibaren Muhasebe ve Finans Müdürü olarak çalışan Ertaş, Marmarabirlik’te 2017 yılından bu yana Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta, aynı zamanda Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin de 12 yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Mehmet Ertaş, merkezi İspanya’da bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi’nde üretici temsilcisi sıfatıyla (UZK) 2010 yılından bu yana ülkemizi temsilen Danışma Komitesi Üyeliği de yapmaktadır.

Bursa’da zeytin üreticisine ortak fayda sağlayacak konular görüşüldü Haber

Bursa’da zeytin üreticisine ortak fayda sağlayacak konular görüşüldü

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, 72 sayılı Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’ni ziyaret ederek zeytin üreticileriyle buluştu. Ziyarette, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bostancı ve Kooperatif Başkanı İbrahim Demir ev sahipliği yaptı. Toplantıda, zeytin üreticileri ve Marmarabirlik için ortak fayda sağlayacak konular ele alındı. ZOR GEÇEN HASAT DÖNEMİ Başkan Asa, Türkiye genelindeki zeytin üretim rakamlarını paylaşarak, 470 bin ton zeytinyağı ve 750-800 bin ton sofralık zeytin rekoltesi olduğunu açıkladı. Üretim sürecinde, iri dane zeytin alımında yaşanan rekabetin artığına dikkat çeken Asa, bu yıl zor bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti. Üreticinin sıkıntılarını hafifletmek adına 60 bin ton ürün alım kapasitesini aşarak alım gerçekleştirdiklerini ifade etti. ÜRETİCİLERE DESTEK ÇAĞRISI Piyasada yağlık zeytin fiyatlarının 30 lira olmasına rağmen 45 liradan alım yaptıklarını vurgulayan Asa, bu zor yılda üreticilere destek çağrısında bulundu. Önceki belediye başkanının döneminde zeytin üreticilerine destek sağlamak için Gemtar A.Ş. aracılığıyla zeytin alımı yapıldığını hatırlatan Asa, bu yıl da benzer bir yol izlenebileceğini belirtti. ÜCRETSİZ SIKIM İŞLEMİ Başkan Asa, Gemlik Belediyesi'nin 500 ton zeytin alması durumunda Marmarabirlik olarak bedelsiz üretim yapacaklarını, ayrıca bin ton yağlık zeytin alımında 200 ton zeytinyağı üreteceklerini ve sıkım işlemini ücretsiz gerçekleştireceklerini ifade etti. Hedeflerinin üreticilere destek olmak olduğunu belirten Asa, Gemlik Belediyesi’nin bu zeytinleri Gemtar A.Ş. internet portalında satışa sunabileceğini söyledi. Başkan Deviren, zeytin üreticilerine yönelik desteklerin sürdürülmesi ve iş birliği yapılması konusundaki kararlılığını dile getirerek, bu tür projelerin bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Ziyaret, üreticilerin karşılaştığı zorlukları ve çözüm yollarını tartışmak için önemli bir fırsat sundu.

60 bin ton ürün alınacak! Fiyatlar açıklandı Haber

60 bin ton ürün alınacak! Fiyatlar açıklandı

Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı için ürün alım kampanyasının avans fiyatlarını belirledi. Sofralık zeytin için tavan fiyatlar 180 dane için 125 TL, 200 dane için 105 TL; taban fiyat ise 380 dane için 47 TL olarak açıklandı. Yağlık zeytin fiyatı ise 45 TL olarak belirlendi. BU YIL 60 BİN TON ÜRÜN ALINACAK Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin katılımıyla yapılan bir toplantıda, avans fiyatlarla ürün alımına karar verildi. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu yıl 60 bin ton ürün almayı hedeflediklerini ifade etti. Ödemelerin on beş günlük periyotlarla, ürün bedelinin yüzde 50'sinin peşin, kalanının ise ürün alımları sona erdikten sonra ödeneceğini belirtti. Asa, bu süreçte üreticilerin destek olacağına inandığını vurguladı. GEÇEN YILIN FİYATLARI AVANS FİYAT OLARAK BELİRLENDİ Bu yıl tarihi bir rekolte artışı yaşandığını dile getiren Asa, üreticileri piyasa dalgalanmalarından korumak amacıyla geçen yılın fiyatlarının avans fiyat olarak belirlendiğini söyledi. 2023’teki ikinci fiyat artışının, yüksek arz ve alım sıkıntıları nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Ayrıca, Marmarabirlik'in 35 bin ton ürün alması gerektiğini ve geçtiğimiz yıl bu miktarın sağlandığını belirterek, bu yıl tüm kooperatif bölgelerinde en yüksek rekoltelerin yaşandığını ifade etti. ZEYTİN ÜRETİM MALİYETİ 34,20 TL Zeytin üretim maliyetinin kilogram başına 34,20 TL olarak belirlendiğini belirten Asa, bu yıl verimliliğin yüksek olduğu için üreticilere destek olacaklarını vurguladı. Son iki yılda ürün alım fiyatlarının arttığını aktaran Asa, 2021’den 2023’e kadar fiyat artışlarının büyük bir destek sağladığını söyledi. “ÜRETİCİ KAZANMALI Kİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANSIN” Asa, hasadın zamana yayılmasının önemli olduğunu belirterek, arz fazlalığı oluşmaması için üreticilerin acele etmemeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, üreticinin korunmasının sürdürülebilirlik için kritik olduğunu vurguladı. “Üretici kazanmalı ki sürdürülebilirlik sağlansın” diyen Asa, Marmarabirlik’in kapasitesini zorlayarak 60 bin ton ürün almayı planladıklarını belirtti. Son olarak, Marmarabirlik’in her zaman üreticilerin yanında olduğunu hatırlatan Asa, ortakların bu zor dönemde bir arada durarak güçleneceklerine inandığını ifade etti.

1 kilo zeytinin üretim maliyeti belli oldu Haber

1 kilo zeytinin üretim maliyeti belli oldu

Marmarabirlik, 2024-2025 yılı ürün alım kampanyası kapsamında zeytinin 1 kilogramlık üretim maliyetini 34,20 lira olarak duyurdu.  Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, fiyatın uzman ekipler tarafından üretici ortaklardan alınan saha verileri doğrultusunda yapılan hesaplamalara göre belirlendiğini açıkladı. Zeytin hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, Marmarabirlik yoğun bir saha çalışması gerçekleştirdi. 10 dönüm zeytinlik alan üzerinden yapılan maliyet hesaplamasında, gübreleme, budama, ilaçlama, sulama ve hasat gibi kalemlerin yanı sıra akaryakıt ve amortisman masrafları da dikkate alındı. Tüm masrafların toplamı 273 bin 600 TL olarak belirlenirken, 1 kilogram zeytinin maliyeti 34,20 TL olarak hesaplandı. VERİMLİLİK ARTIŞI Geçen yıla göre ağaç başına verimlilikte yüzde 100 artış kaydettiklerini belirten Başkan Asa, İznik ve Orhangazi bölgelerinde bu artışın yüzde 200'e kadar ulaştığını vurguladı. Üreticilere destek olmak amacıyla, 2022-2023 yıllarında ürün alım fiyatlarını toplamda yüzde 305 oranında artırdıklarını ifade etti. Bu yıl dönüm başına ortalama verimi 800 kg olarak değerlendirdiklerini de ekledi. MALİYET HESAPLARI ÜZERİNE UYARILAR Asa, zeytin üreticilerini piyasa spekülasyonlarına karşı uyararak, zeytinin kilogram maliyetinin yanıltıcı şekilde sunulabileceğini söyledi. Maliyetlerin doğru hesaplanabilmesi için ağaç başına alınacak verimin ve hesaplama yöntemlerinin net bir şekilde belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Marmarabirlik’in teknik ekipleri, sahadan elde edilen verilerle doğru bir maliyet hesabı yaparak üreticiyi mağdur etmeyecek politikalar izlediklerini belirtti. ÜRETİCİNİN GÜVENCESİ Bu yıl en yüksek rekolteyi beklediklerini hatırlatan Asa, "Marmarabirlik, zeytin üreticisinin sigortasıdır" dedi. Üreticilere bol kazançlı bir hasat dönemi dilerken, rekolte beyan alımlarının 16 Eylül'de başladığını ve 16 Ekim’de sona ereceğini de sözlerine ekledi.

Marmarabirlik'te rekolte beyanlarında artış Haber

Marmarabirlik'te rekolte beyanlarında artış

2024-2025 ürün alım kampanyası için hazırlıkların sürdüğü Marmarabirlik'te, 16 Eylül ile 16 Ekim tarihleri arasında alınan rekolte beyanları, önceki yıllara göre önemli ölçüde artış göstererek rekor seviyelere ulaştı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu durumun memnuniyet verici olduğunu belirtti. ‘16 GÜNDE GELEN REKOLTE BEYANI 63 BİN TON CİVARINDA’ Başkan Asa, ‘Daha önce yaptığımız açıklamalarda son yılların en yüksek rekoltesinin gerçekleşeceğini öngörmüştük. Kooperatiflerimizden gelen rakamlara baktığımızda, Marmarabirlik tarihinin en yüksek rekolte beyanına ulaşacağımız görülüyor. Geçtiğimiz yılda ortaklarımızdan toplam 44 bin 864 kg rekolte beyanı gelmişti. Bu yıl ise henüz 16 günde gelen rekolte beyanı 63 bin ton civarında. 2024-2025 ürün alım kampanyası öncesi toplamda 100 bin ton seviyesinde rekolte beyanı geleceğini tahmin ediyoruz. Bu bir rekor. Ortaklarımızın ana taahhüt toplamı 130 bin tondur. ‘ÜRETİCİLERİMİZ DİKKATLİ OLSUN’ Piyasada zeytin fiyatları düşecek, fiyatlar geri gelecek, zeytin almayın’ gibi söylentiler yayılmak isteniyor. Bu algıya karşı üreticilerimiz dikkatli olsun, Marmarabirlik’ten gelecek açıklamaları takip etsin. Üreticinin sigortası olan Marmarabirlik, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ortaklarının emeğini gözetip, koruyacaktır. Üreticimiz panik yapmasın. Yaklaşık 4 aydır ülke genelinde neredeyse tüm bayilerimizi ve o bölgede bulunan marketleri ziyaret ettik. Üreticimizden 1 kg daha fazla ürün alabilmek için sahada gerekli çalışmaları yaptık, piyasanın nabzını tuttuk. ‘ÜRETİCİLERİMİZ HASAT KONUSUNDA ACELE ETMESİN’ Üreticilerimiz hasat konusunda acele etmesin, hasadın zamana yayılması onların menfaatine olacaktır. Stoklarımızda orta ve ince tane zeytin olmaması bizim için büyük bir avantaj. Geçtiğimiz yıla göre iri dane zeytin daha az olacak. 2025 yılında iri danede oluşacak açığı stoklarımızla kapatmayı hedefliyoruz. ‘HEDEFİMİZ, BİR ÖNCEKİ YILIN FİYATLARINI MUHAFAZA ETMEK’ Piyasada geçtiğimiz yılın ham zeytin fiyatlarına zeytin satıldığını görüyoruz. Tarım ürün fiyatlarının neredeyse tamamının geri geldiği bir dönemde Marmarabirlik olarak hedefimiz, bir önceki yılın fiyatlarını muhafaza etmek. Marmarabirlik her yıl olduğu gibi geçen yıl da üreticisine yüksek kazanç sağladı. Bu sene de üreticimizin yanında olacağız.’ açıklamasında bulundu.

Marmarabirlik rekolte beyan alımlarına ne zaman başlıyor? Haber

Marmarabirlik rekolte beyan alımlarına ne zaman başlıyor?

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 ürün alım kampanyası kapsamında rekolte beyan alımlarına 16 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. Rekolte beyanları 16 Ekim 2024 Çarşamba günü mesai saati sonunda sona erecek. Anasözleşme gereği rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan ürün alınamayacak. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu yıl zeytin rekoltesinin yüksek olmasını beklediklerini belirtti. Asa, “Önceliğimiz geçtiğimiz yılın fiyatlarını korumaktır. Zeytin üreticimizin panik yapmasına gerek yok, çünkü onların yanlarında Marmarabirlik gibi güçlü bir kurum var” dedi. Başkan Asa, uzun yıllar boyunca gerçekçi rekolte beyanları almak için büyük çaba gösterdiklerini vurguladı. Kooperatiflerin toplam 130 bin ton ana taahhüt miktarına sahip olduğunu ancak bu miktarın tamamının alınmasının hem fiziki hem de mali açıdan mümkün olmadığını belirtti. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler, pandemi, savaşlar ve enflasyon gibi olumsuzlukların Marmarabirlik’i etkilediğini ifade eden Asa, “Stoktaki ürünü satıyoruz ancak yerine koymakta zorluk yaşıyoruz. Ham zeytin fiyatlarındaki artış da rekabet gücümüzü azaltıyor,” diye konuştu. 2024-2025 dönemi için zeytin kalibresinin ağırlıklı olarak orta ve ince dane olacağını, iri dane zeytinlerin ise az olacağını belirten Asa, “Geçtiğimiz yılki ürün alım fiyatlarını korumayı amaçlıyoruz. Zeytinyağı fiyatlarının düşmesi, ürün alım fiyatlarını etkileyen bir faktör,” dedi. Asa, tüm tarım ürünlerinin fiyatlarının gerilediğini ve zeytin üreticilerinin panik yapacak bir durum olmadığını vurguladı. Ayrıca, kuraklık nedeniyle İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’taki rekolte kayıplarının bu yıl arz fazlalığı yaratmayacağını belirtti. Asa sözlerini şu şekilde sonlandırdı: Özellikle son 3 yıldır zeytin üreticilerimize büyük fiyat desteği verilmiştir. 2021/22 ürün alım kampanyasında baş barem 20,10 TL, Taban fiyat 7.40 TL, Yağlık 7 TL’iken, 2022/23 kampanyasında baş barem 54 TL, Taban fiyat 18,50 TL, ve yağlık 16,50 TL olmuş, 2023/24 ürün alım kampanyasında ise baş barem 125 TL, Taban fiyat 47 TL ve yağlık 45 TL olarak belirlenmiştir. Yani son iki yılda alım fiyatlarında % 300’lük artış yaşanmıştır. Rekoltenin çok yüksek olacağı böyle bir zor yılı Marmarabirlik Yönetim Kurulu, kooperatiflerimiz ve üretici ortaklarımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Bu hasat dönemini Marmarabirlik’e sahip çıkılacak bir yıl olarak görüyoruz.”

Marmarabirlik'ten bakan yardımcısına ziyaret! Haber

Marmarabirlik'ten bakan yardımcısına ziyaret!

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşan 2024-2025 ürün alım kampanyası öncesi önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Bursa Tarım İl Müdürü İbrahim Acar ile birlikte Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı’yı ziyaret eden Asa, hasat dönemi öncesi sektördeki gelişmeleri değerlendirdi ve zeytin üreticilerinin beklentilerini aktardı. Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Marmarabirlik’in zeytin üreticileri için ne denli önemli olduğunu vurgulayarak, “Üreticimizin sıkıntı yaşamaması için gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Başkan Asa, ziyaretten verimli sonuçlar aldıklarını belirterek, “Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı’nın Marmarabirlik’e gösterdiği ilgi ve zeytin üreticisinin yanında olduğunu ifade etmesi, tarıma ve tarımsal üretime verdiği önemin bir göstergesidir. Ayrıca Tarım İl Müdürü İbrahim Acar’ın zeytin üreticisinin beklentileri konusundaki ilgisi bizleri mutlu etmiştir” şeklinde konuştu. Hidamet Asa, Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2023’ten bu yana uyguladığı dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağının kaldırıldığını ve 1 Kasım 2024 tarihine kadar 100 bin ton kota verildiğini hatırlattı. Asa, zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların tamamen kaldırılmasının sektöre büyük katkı sağlayacağını ve sektörün rahat bir nefes alacağını ifade etti. Başkan Asa, yağlık zeytin rekoltesinin geçen yıla göre yüksek olacağını belirterek, “Hasat öncesi zeytinyağı ihracat yasağının kalkması gerektiğini Sayın Bakanımıza ilettik. Piyasaların tansiyonunun düşmesi ve üreticinin emeğinin karşılığını alması için zeytinyağında ihracat kısıtlamalarının kaldırılması sektöre büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca ambalajlı zeytin ihracatına teşvik verilmesi halinde zeytinyağı ihracatımız daha da artacaktır” dedi. Son yılların en yüksek rekoltesinin beklendiğini belirten Asa, “Sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz. Tarım ve Ticaret Bakanlıklarımızla koordineli bir şekilde çalışarak, bu hasat yılını sıkıntısız bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Üreticimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. Arz fazlalığının önlenmesi için üreticilere de uyarılarda bulunan Asa, “Üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemesi, hasadın zamana yayılması onların menfaatine olacaktır. Aksi takdirde fırsatçılar devreye girebilir” şeklinde uyardı.

Marmarabirlik, bir ilke daha imza attı Haber

Marmarabirlik, bir ilke daha imza attı

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile TS 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri olan Marmarabirlik, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazandı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet ASA, AB Uyum ve Yeşil Mutabakat politikaları ve yönetmelikleri çerçevesinde; tarım ve zeytincilik sektörüne getirilecek standartlara uyumun sağlanmasının, tarladan, sofraya kadar sürdürülebilirlik karbon ve su ayak izleri öncelikli olmak üzere çevre konularını da içeren tüm faaliyetler için zorunluluk olduğunu söyledi. Küresel piyasalarda rekabet gücünü artırabilmenin yüksek kalite ve düşük maliyetle mümkün olacağını vurgulayan ASA, “Marmarabirlik olarak, inovatif yaklaşımla yüksek standartlara ulaşmanın, yenilenme ve gelişmenin sürdürülebilir olmasından geçmektedir. Uyguladığımız kalite sistemleri, ulusal ve uluslararası mevzuata, kanun ve yönetmeliklere uyumu, uluslararası düzeyde tanınan yönetim sistemleri olması nedeniyle ihracat kolaylığı, pazarda rekabet avantajı ile müşterilerimizin güvenini ve memnuniyetini sağlamaktadır” dedi. TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile birlikte; iklim değişikliğine olumlu yönde katkı koyduğu ve aynı zamanda günümüz şartlarında en büyük gider kalemi olan enerjiden optimum verim, minimum maliyet prensibinin takip, kontrol ve izlenmesi çerçevesinde belgelendiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Hidamet Asa, “Aynı anda 5 Kalite Belgesi ile Birliğimiz maliyet kontrolünü geliştiriyor, verimliliği, karlılığı arttırıyor, aynı zamanda kaynakları koruyor. Bu durum, güvenli gıda üretimi yaptığımızın da en büyük göstergesidir. Muhtemel tehlikeleri önceden bildiriyor. Deprem, yangın, sel gibi acil durumlara hazırlıklı olunmasını sağlıyor. Çevreye karşı duyarlı, hassas ve temiz üretim yaptığımızı gösteriyor. İş ve iş gücü kayıplarını azaltıyor, iş veriminde artış sağlıyor ve çalışanların rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlıyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.