Hava Durumu

#Mağara

Bursa Hayat Gazetesi - Mağara haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mağara haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

50 milyon yıllık sıralı mağaralar görenleri şaşırtıyor Haber

50 milyon yıllık sıralı mağaralar görenleri şaşırtıyor

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 65 milyon yıllık bir jeolojik oluşum sonucu ortaya çıktığı belirtilen doğa harikası Levent Vadisi, jeolojik özelliklerinin yanı sıra kültürel varlıklarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Akçadağ ilçe merkezine 15 kilometre uzaktaki doğası ve coğrafi güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin son yıllarda sıkça ziyaret ettiği vadide Hititler, Roma medeniyetlerinin de izleri bulunuyor. Vadi içerisinde kalan Küçükkürne Mahallesi bölgesinde bulunan çok sayıda kaya mezarları ile sıralı mağaralar ise görenleri şaşırtıyor. “NEOLİTİK VE PALEOLİTİK DÖNEMLERE KADAR GİDEN BİR SİSTEM” İnsan jeoloji ilişkisi açısından ayrı bir önemi bulunduğu ifade edilen mağaraların bir dünya mirası olduğunu kaydeden İstanbul Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım Güngör, “Levent Vadisi içerisinde başlayan mağara sistemi aslında geniş bir alanı kaplıyor ve zamanında binlerce insan buralarda yaşamış. Vadi bir çok fay tarafından kesilen ve tektonizma sonucu oluşmuş. Tektonizma vadiyi oluştururken, aşınma başlayarak bu mağaralar açılmaya başlamış. Mağaralar içerisinden en önemlilerinden bir tanesi Küçükkürne mağaraları. Mağaraların kayacı yaklaşık 45 ile 50 milyon yaşında. Bölge bir çok insanın yaşadığı önemli yaşam alanlarından bir tanesi. Roma döneminde sadece yatay değil birkaç kat çıkarak dikey bir mimari de yapmışlar bu anlamda bir dünya mirasıdır. Mağaralar insan jeoloji ilişkisinin en yoğun olarak yaşandığı yer. Antik dönemlerden beri tercih edilen bir yer olmuş burası Hititler ve Romalılarda yaşamış. Bana göre izleri çok fazla yok ama neolitik ve paleolitik dönemlere kadar giden bir sistem burası bu anlamda da çok önemli” diye konuştu.

Gizemini koruyan mağara! Rivayete göre sadece cüceler girebiliyor Haber

Gizemini koruyan mağara! Rivayete göre sadece cüceler girebiliyor

Keban ilçesindeki Nimri Dağında bulunan ve sadece cücelerin girebildiği tüneller yıllardır gizemini korumaya devam ediyor. Rivayete göre yıllar önce Ermeniler tarafından açılan bu tünellerde sadece cüceler çalışarak altın çıkarıyordu. Kimsesiz çocukların ense köklerine vurularak cüce kalması sağlandığı ve bu şekilde tünellerde çalıştırıldığı rivayeti, kulaktan kulağa aktarılarak günümüze kadar ulaştı. Efsaneyi merak edenler ise Nimri Dağına çıkarak bu tünelleri görmeye geliyor. Bölge halkı bu alanların turizme kazandırılması için çalışma yapılması istiyor. ''MAĞARALARIN İÇERİSİ KOLLARA AYRILIYOR'' Rivayet hakkında bilgi veren Fethi Oruç, ''Burada Ermenilerin yaşadığı dönemde birçok tünel açılmış. Bu galerilerin özelliği dar olmalarıdır. Rivayete göre, Ermenilerin yaşadığı dönemde burada altın çıkarılıyormuş. Bu da kulaktan kulağa bizim zamanımıza kadar geldi. En büyük özelliği dediklerine göre burada cüceler çalıştırılıyormuş. Ne kadar doğru ne kadar yanlış o kadarını bilemiyoruz. Bu mağaralar çok geniş bir alana yayılmış durumda. İlginç mağaralar. Bu mağaraların turizme kazandırılması güzel olur. Vatandaşların bu mağaraları gelip görmelerini istiyoruz. Hakikaten çok ilginç efsanelere göre, o dönemlerde kimsesiz çocukların kafataslarına bir işlem yapılıyormuş bundan dolayı da gelişimleri engelleniyormuş. O çocuklar da bundan dolayı maden ocaklarında çalıştırılıyormuş” dedi. Duyanların bölgeye giderek görmek istediğini aktaran Oruç, “Bundan önceki yıllarda maden anlamında ekonomik olarak bir şeyler kazanılmış ama bundan sonra da turizme kazandırılabilir. Burada bulunan mağaranın içerisine girdik. İçeri de kollara ayrılıyor. Bunlar sadece altın damarını takip etmişler. Yukarısında da aynı mağaradan var muhtemelen o kısım da havalandırmasıdır. Dar ve ilginç bir yer. Babalarımızın ve dedelerimizin çalıştığı maden ocaklarından çok farklı bir yer. Buranın içerisinde ise eğilerek bazı yerlerde ise sürünerek hareket ediyorsun” diye konuştu.

Gizemli yeraltı devleri: Dünyanın en büyük mağaralarına yolculuk Haber

Gizemli yeraltı devleri: Dünyanın en büyük mağaralarına yolculuk

Dünyanın derinliklerinde, insanlığın hayal gücünü zorlayan büyüklükte ve güzellikte mağaralar gizlenmektedir. Bu yeraltı devleri, milyonlarca yıl boyunca su ve rüzgarın kayaları aşındırmasıyla oluşmuş doğal harikalardır. Sadece boyutlarıyla değil, aynı zamanda barındırdıkları eşsiz jeolojik oluşumlar, yeraltı nehirleri ve gizemli canlı türleriyle de büyüleyici bir dünya sunarlar. 1. SON DOONG MAĞARASI (VİETNAM) Vietnam'ın Quang Binh eyaletinde bulunan Son Doong Mağarası, dünyanın en büyük mağarası olarak kabul edilir. 5 kilometre uzunluğunda, 200 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğinde olan bu devasa mağara, bir Boeing 747 uçağının bile rahatlıkla sığabileceği kadar büyüktür. Mağaranın içinde, dev sarkıt ve dikitler, yeraltı nehirleri ve hatta bir yağmur ormanı bile bulunmaktadır. 2. DEER CAVE (MALEZYA) Malezya'nın Borneo adasında bulunan Deer Cave, dünyanın en uzun mağarasıdır. Yaklaşık 110 kilometre uzunluğunda olan bu mağara labirenti, keşfedilmeyi bekleyen birçok gizem barındırmaktadır. Mağarada, nesli tükenmekte olan yarasalar da dahil olmak üzere çeşitli canlı türleri yaşamaktadır. 3. LECHUGUİLLA MAĞARASI (ABD) ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Lechuguilla Mağarası, dünyanın en derin mağaralarından biridir. Yaklaşık 917 metre derinliğe inen bu mağara, yeraltı dünyasının en etkileyici örneklerinden biridir. Mağaranın içinde, dev alçı taş heykelleri, kristal oluşumları ve yeraltı gölleri bulunmaktadır. 4. EİSRİESENWELT MAĞARASI (AVUSTURYA) Avusturya'nın Salzburg eyaletinde bulunan Eisriesenwelt Mağarası, dünyanın en büyük buz mağarasıdır. Yıl boyunca buzla kaplı olan bu mağara, ziyaretçilere eşsiz bir kış harikalar diyarı deneyimi sunmaktadır. Mağaranın içinde, buzdan yapılmış şelaleler, dikitler ve sarkıtlar bulunmaktadır. 5. SKOCJAN MAĞARALARI (SLOVENYA) Slovenya'da bulunan Skocjan Mağaraları, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir mağara sistemidir. Pivka Nehri tarafından oyulmuş olan bu mağaralar, karstik oluşumların en güzel örneklerinden biridir. Mağaranın içinde, dev yeraltı köprüleri, şelaleler ve kanyonlar bulunmaktadır. Dünyanın en büyük mağaraları bunlarla sınırlı değildir. Her kıtada, keşfedilmeyi bekleyen ve insanlığın merakını cezbeden birçok yeraltı harikası bulunmaktadır. Bu mağaralar, bize doğanın gücünü ve gizemini hatırlatırken, aynı zamanda korumamız gereken eşsiz bir doğal mirası temsil etmektedir. Not: Bu listedeki mağaralar, büyüklük, uzunluk veya derinlik gibi farklı kriterlere göre belirlenmiştir. Dünyada keşfedilmeyi bekleyen daha birçok büyük ve etkileyici mağara bulunmaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.