Medeni Kanun’un 99. yılı: Osmangazi’de kadın hakları konuşuldu
Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 99. yılı, Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi tarafından anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Medeni Kanun’un Kabulünün 99. Yılında Rolleri ve Statüleriyle Haklarının Bilincinde Kadın Olmak’ adlı söyleşi, kadın hakları ve toplumsal eşitlik konularına odaklandı. Söyleşi, alanında uzman iş kadınlarının katılımıyla, Medeni Kanun’un Türk kadınına kazandırdığı hakları ve bu hakların önemini vurguladı.
Söyleşiye, Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu, Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır gibi önemli konuşmacılar katıldı. Moderatörlük görevini Avukat Sibel Özbudak üstlendi. Etkinliğe, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Kent Konseyi Genel Sekreteri Mutlu Çınar ve Osmangazili kadınlar ile muhtarlar da katılım gösterdi.
"KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR ÖZGÜRLÜK"
Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Medeni Kanun’un kabulünün Türk Kadınları için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı gibi haklar tanındı. Atatürk, Medeni Kanun ile kadınları birey ve yurttaş olarak kabul etti. Bu, kadınlar için büyük bir özgürlük ve eşitlik anlamına geldi.” dedi.
"BU KAZANIMLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu ise Medeni Kanun’un, Türkiye’deki her kadının özgürlüğü ve bağımsızlığı için çok önemli olduğunu vurguladı. Yörükoğlu, “Medeni Kanun’u kabul eden Mustafa Kemal Atatürk, kadınların haklarını güvence altına aldı. Bu önemli kazanımlara sahip çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı.
EŞİT VE ÇAĞADŞ TOPLUM VURGUSU
Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan, kadın haklarının son dönemde yeterince önemsenmediğini belirterek, “Kadınların toplumdaki rolünü daha da güçlendirerek, eşit ve çağdaş bir toplum yaratmak için adımlar atmalıyız.” diye konuştu.
EKSİKLİKLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Moderatör Avukat Sibel Özbudak ise Medeni Kanun'un kadınların evlenme, boşanma, eğitim, miras gibi temel haklarını güvence altına aldığını anlattı. Özbudak, "Medeni Kanun, kadınlar için çok kıymetli bir kazanımdır. 2002’de yapılan düzenlemeyle birlikte kadınların mal rejimleri de koruma altına alınmıştır.” dedi. Soyadıyla ilgili ciddi sıkıntıların hala devam ettiğini ifade eden Özbudak, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda karar verdiği ancak yasa yapma yetkisinin Meclis’te olduğu için bu konuda da hala ciddi eksilik olduğunu belirtti.
"SOSYAL HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALMIŞ BİR DEVRİM"
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır ise Medeni Kanun’un toplumdaki eşitlikçi ve çağdaş dönüşümdeki simgesel önemine dikkat çekerek, “Bu kanun, kadınların sosyal haklarını güvence altına almış bir devrimdir. Kadınların hak ettikleri yerlere ulaşması için birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
TOPLUMSAL YAPIYI DEĞİŞTİREN ÖNEMLİ BİR ADIM
Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Medeni Kanun’un toplumsal yapıyı değiştiren önemli bir adım olduğunu belirterek, “Kadın haklarını savunmak, aslında demokrasiyi ve insan haklarını savunmaktır. Bu bilinçle Osmangazi Kent Konseyi olarak kadınların haklarını savunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Söyleşi sonunda, katılımcılara Bursa’nın ilk kadın milletvekili Şekibe İnsel'in kendi el yazısıyla hazırladığı beyanname ve ilçelerden aldığı oy tablosu plaket olarak hediye edildi.