#Iftar

Bursa Hayat Gazetesi - Iftar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iftar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bugün iftara ne pişirsem? /12 Mart Salı iftar menüsü/ Haber

Bugün iftara ne pişirsem? /12 Mart Salı iftar menüsü/

İftar için ne pişirileceği, kişisel tercihlere, kültürel geleneklere, sağlık durumuna ve bulunulan coğrafyaya göre değişebilir. Örneğin, bazı evlerde çorba ile başlanan iftar menüleri tercih edilirken, diğerleri direkt ana yemeğe geçmeyi tercih edebilirler. Ana yemek olarak tavuk, balık, et veya sebze yemekleri sıklıkla tercih edilirken, yanında pilav, bulgur pilavı veya makarna gibi karbonhidrat kaynakları da sunulabilir. Salatalar, iftar sofralarında sağlıklı bir seçenek olabilirken, tatlılar da özel bir lezzet katar. Peki, bugün iftarda ne pişirsem? İşte detaylar...  BUGÜN İÇİN İFTAR MENÜSÜ: TARHANA: Tarhana nasıl yapılır? Bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte, tarhana genellikle şu şekilde yapılır: Tarhana çorbası yapmak oldukça kolay ve lezzetli bir süreçtir. İşte adım adım tarhana çorbası yapımı: Malzemeler: 1 su bardağı tarhana 6 su bardağı su veya tavuk suyu 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ 1 yemek kaşığı domates salçası Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz) İsteğe bağlı olarak pul biber veya nane Yapılışı: Bir tencereye suyu veya tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Ayrı bir kapta tarhanayı sıcak suyla karıştırarak ezin. Karışımı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice çırpın. Tarhana karışımını kaynayan suya ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın. Orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika boyunca karıştırarak pişirin. Tarhana çorbası kıvam aldığında ocaktan alın. Ayrı bir tavada tereyağını veya sıvı yağı eritin. Üzerine domates salçasını ekleyin ve salçayı kavurun. Kavrulmuş salçayı tarhana çorbasına ekleyin ve karıştırın. Tuzunu ekleyerek tatlandırın. İsteğe bağlı olarak pul biber veya nane ile servis yapabilirsiniz. Tarhana çorbası sıcak olarak servis edilir. Üzerine tereyağı veya yoğurt ekleyerek de servis yapabilirsiniz. PİLAV: Pilav nasıl yapılır?  Pirinç pilavı yapmak, birçok kişinin mutfakta denediği ancak bazen istenilen sonucu alamadığı bir tariftir. Çok az malzeme ve basit adımlarla hazırlanabilmesine rağmen, pilav yapmak aslında incelik gerektiren bir işlemdir. Ben bu tarifimde, pirinç pilavı yapmanın tüm detaylarını ve püf noktalarını sizlerle paylaşmaya çalıştım. Ayrıca, tarifi videolu olarak da detaylandırdım, böylece adım adım izleyerek daha kolay uygulayabilirsiniz. Umarım tarifimi denedikten sonra pirinç pilavı yapmak sizin için de keyifli bir deneyime dönüşür. Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler 2 su bardağı pirinç 2,5 su bardağı sıcak su 3 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz Pirinçleri ıslatmak için; Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su Tuz ETLİ NOHUT: Etli Nohut Tarifi İçin Malzemeler Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 1 adet kuru soğan 3 yemek kaşığı sıvı yağ 2 yemek kaşığı salça Tuz Pul biber ETLİ NOHUT NASIL YAPILIR?  Nohutları bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün nohutları süzün ve temiz su ilave ederek kaynatın. Üzerinde oluşan köpüğü alın ve süzgeçten geçirerek süzün. Etleri, yağ eklenmemiş bir tencereye alın ve suyunu salıp çekene kadar ağzı açık pişirin. Suyunu çektikten sonra etleri çıkarın ve aynı tencerede yağ ve doğranmış soğanı ekleyip iyice kavurun. Salçayı ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Pişirilmiş nohutları, pişirilmiş etleri ve baharatları tencereye ekleyin. Üstünü üç parmak geçecek kadar su ilave edin ve kapağını kapatın. Düdüklü tencereniz varsa, düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Aksi halde normal tencere kullanabilirsiniz. Pişirme süresi biraz daha uzun olabilir. Tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte 20-30 dakika kadar lezzetlerin bütünleşmesi için pişirin. Ardından ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis edin. SÜTLAÇ: MALZEMELER: 1 litre süt 1 su bardağı toz şeker 1/2 su bardağı pirinç (üzeri için) 2 yemek kaşığı pirinç unu veya buğday unu 1 çay bardağı su 1 adet yumurta sarısı (isteğe bağlı) 1 paket vanilya Yarım su bardağı kadar fındık veya ceviz (üzeri için, isteğe bağlı) Tarçın (üzeri için, isteğe bağlı) YAPILIŞI: Pirinci yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine su ekleyerek pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinçlerin tamamen suyunu çekmesine gerek yok, hafifçe diri kalması daha iyi olur. Bir başka tencerede sütü kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine pirinçleri ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşayınca toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Bir kase içerisinde pirinç ununu veya buğday ununu su ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı süte ekleyin ve sürekli karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Kıvamı isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer sütlacın üzerine yumurta sarısı eklemek istiyorsanız, yumurta sarısını bir kaseye alın ve bir miktar sütlacın sıcaklığını alarak karıştırın. Sonra bu karışımı sütlaca ekleyin ve hızlıca karıştırarak pişirmeye devam edin. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Pişen sütlacı ocaktan alın ve kaselere veya cam kaplara paylaştırın. Üzerlerini fındık veya ceviz ile süsleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak tarçın serpiştirebilirsiniz. Oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırın ve soğuttuktan sonra servis yapın.

İftar ve sahurda nasıl beslenilmeli? İşte yanıtı Haber

İftar ve sahurda nasıl beslenilmeli? İşte yanıtı

Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda ruhsal ve duygusal dengeyi de desteklediğini dile getiriyor. İftarın ardından hızlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, uyumlu bir beslenme programıyla vücudu adım adım yeniden enerjiyle doldurmak gerektiğine dikkati çeken Yüksel, iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı. “ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN” Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürebilmek için sahur ile iftarın atlanmaması gerektiğinin altını çizen Yüksel, “Sahur öğününün yapılmamasının veya yemek yemeden sadece su içilerek oruç tutulmasının büyük zararları bulunmaktadır. Sahur öğününün yapılmaması, yaklaşık 16 saat olan açlığı, 20 saate kadar çıkarmaktadır. Bu durum da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün verimsiz geçmesine sebep olmaktadır” dedi. “SAHURDA HAFİF BESİNLER TÜKETİN” Sahurda hafif besinler tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yüksel, “Gece metabolizma hızı düştüğünden sahurda yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme hızı, kilo alma riskini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla sahurda peynir, yumurta, zeytin gibi kahvaltılık besinler veya çorba, salata, gibi hafif gıdaların tüketilmesinde fayda vardır” diye konuştu. “KISA SÜREDE FAZLA YEMEK YEMEYİN” “Oruç tutarken yapılan hatalardan biri de iftarda kısa sürede ve fazla miktarda yemek yemektir” diyen Diyetisyen Yüksel, “İftarda oruç nedeniyle gün içerisinde kan şekeri düşmektedir. Bu durum kişide kısa sürede çok fazla besin tüketme istediği oluşturmaktadır. Bu durum ilerleyen zamanlarda hem kilo alımına hem de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir” ifadesini kullandı. RAMAZAN’DA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT Sıcak hava ve nem artışıyla birlikte vücut ısısının arttığını kaydeden Yüksel konuşmasına şöyle devam etti: “Metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Sıcakların da etkisiyle insan vücudunda terleme artış gösterir. Bu süreçte vücuda yeterli miktarda sıvı alınamaması durumunda mineral kaybına bağlı olarak bulantı, bayılma, baş dönmesi gibi sağlık sıkıntıları görülebilir. Dolayısıyla günde ortalama 2-2,5 litre arası su tüketilmelidir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.