Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gümrük

Bursa Hayat Gazetesi - Gümrük haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gümrük haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

 Ticaret Bakanlığı, 8,1 milyar liralık kaçakçılığı engelledi Haber

 Ticaret Bakanlığı, 8,1 milyar liralık kaçakçılığı engelledi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli bir başarıya imza attı. Bakanlığa bağlı gümrük muhafaza ekipleri, Ocak ve Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 63 artış sağlayarak toplamda 8,1 milyar lira değerinde ticari eşya ve uyuşturucu maddeye el koydu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu başarıda kullanılan yenilikçi teknolojiler ve gelişmiş analiz tekniklerinin etkisine dikkat çekildi. Gümrük muhafaza ekipleri, ülke ekonomisine zarar veren, haksız rekabet yaratan ve toplum sağlığını tehdit eden yasa dışı ticaretle mücadeleye hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. Operasyonlarda elde edilen veriler ise dikkat çekici 6,3 ton yasaklı madde 31 ton tütün ve tütün mamulü 400 kilogram değerli maden 326 lüks araç Bunların yanı sıra, canlı hayvanlar, elektronik eşyalar, tıbbi malzemeler, tarihi eserler gibi birçok kaçak ürün ele geçirildi. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Ekipleri 2025 Yılının İlk İki Ayında Rekor Yakalamalara İmza Attı: 2 Ayda %63 Artışla 8,1 Milyar TL Tutarında Kaçak Yakalama(16.03.2025) pic.twitter.com/AJn0050oQp— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) March 16, 2025 Açıklamada ayrıca, gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat birimlerinin ülke ekonomisini zarara uğratan, haksız rekabet ortamı oluşturan ve gençleri bağımlılık tehlikesine atmaya çalışan kaçakçılığın hiçbir türüne geçit vermediği vurgulandı.

NOSAB, uzman isimler ile bölge firmalarını eğitimde buluşturdu Haber

NOSAB, uzman isimler ile bölge firmalarını eğitimde buluşturdu

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), 2025 yılına yönelik eğitim programlarına hız kesmeden devam ediyor. Bu yılın ilk eğitimi, NOSAB Akademi ve Asset GLI işbirliğiyle gerçekleştirildi. Eğitim, bölgedeki firmaların alanında uzman kişilerle bir araya gelerek 2025 yılı gümrük ve dış ticaret mevzuatındaki değişiklikler hakkında bilgi edinmelerini sağladı. MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ ANLATILDI Eğitimde, Asset Global Logistic Integration (ASSET GLI) ekibi tarafından önemli mevzuat değişiklikleri katılımcılara aktarıldı. Asset GLI Mevzuat Direktörü Önal Yılmaz, firmalara 2024/5 Sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği’nin kapsam dışı referans numarası beyan edilen işlemler için Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği raporu düzenlenmesi uygulamasına son verildiğini duyurdu. Ayrıca, 2025/5 Sayılı Tebliğ ile, 1 Ocak ve 31 Aralık 2024 tarihleri arasında tescil edilen gümrük beyannameleri için de Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu aranmayacağını belirtti. İLAVE GÜMRÜK VERGİLERİ VE YEŞİL MUTABAKAT Asset GLI Bursa Bölge Müdürü Burak Türkkan, 2015 yılında oluşturulan Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı’nda yapılan İlave Gümrük Vergileri değişikliklerine dair bir sunum gerçekleştirdi. Türkkan, bu değişikliklerin hangi ürünleri kapsadığına dair detayları paylaştı. ASSET GLI İş Geliştirme Müdürü Hüseyin Dinsever ise Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması hakkında bilgi vererek, firmaların bu yeni düzenlemelere nasıl uyum sağlamaları gerektiği konusunda katılımcılara rehberlik etti. Sunumda, Avrupa Birliği’nin çevre dostu uygulamaları benimsemesi ve firmaların bu yeni düzenlemelere adaptasyon süreci üzerine konuşuldu. TEDARİK ZİNCİRİNDE MALİYET AZALTICI UYGULAMALAR Son olarak, ASSET GLI Risk ve Yasal Uyum Koordinatörü Barış Çakır, tedarik zincirinde maliyet azaltıcı gümrük uygulamaları üzerine detaylı bir sunum yaptı. Çakır, firmaların bu yeni uygulamalardan nasıl yararlanabilecekleri konusunda katılımcılara pratik bilgiler sundu. EĞİTİM SORU-CEVAPLA TAMAMLANDI Eğitim, katılımcıların sorularıyla sona erdi. Firma temsilcilerinin mevzuat değişikliklerine yönelik merak ettikleri konulara yanıtlar verildi ve etkinlik interaktif bir ortamda tamamlandı. Eğitim programı, firmaların gümrük ve dış ticaret mevzuatındaki son gelişmeler hakkında bilgilendirildiği verimli bir etkinlik olarak geride kaldı.

Gümrüklerde yapay zeka devri! 3 milyar TL'lik başarı Haber

Gümrüklerde yapay zeka devri! 3 milyar TL'lik başarı

Ticaret Bakanlığı bir açıklama yayınladı.  Açıklamada gümrük gelir kaybı ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu.  Ticaret Bakanlığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi; 'Ülkemizin; uluslararası ticarette rekabetçiliğini arttırmak, dış ticaret işlemlerinin en hızlı ve en kolay yapıldığı ülkeler arasında yer almasını sağlamak amacıyla tüm gümrük işlemlerini risk analizi süzgecimizden geçiriyoruz. Risk analizi çalışmalarımız sayesinde, yasadışı ticareti Gümrüklerimizde tespit ederek engelliyor, yasal ticaretin hızlı bir şekilde hedefine ulaşmasını sağlıyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak son dönemde hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak risk analizlerini çalışmalarımızı yeni bir boyuta taşıdık. Veri Madenciliği projemiz ile gümrük ve dış ticaret alanlarındaki yüksek ölçekli veriyi, yapay zekâ algoritmaları ve ileri analitik modellemeler ile analiz ederek daha riskli alanlara yoğunlaşıyor ve kaçakçılık eylemine karışması muhtemel unsurları gerçek zamanlı olarak tespit ediyor, böylelikle yasal ticaretin akışını daha da hızlandırıyoruz. Ayrıca; doğru bilgiye ve doğru hedefe ulaşmak için, hem diğer Kamu Kurumlarımız hem de anlaşmamız olan ülkelerin gümrüklerinden elde ettiğimiz bilgi ve verileri risk analizi çalışmalarımızda değerlendiriyoruz. Bu kapsamda gümrüklerde yürüttüğümüz risk analizleri çalışmaları neticesinde 2024 yılının ilk 9 ayında Gümrüklerimizden giriş yapmak üzere olan ithal eşyalarda yaklaşık 3 milyar TL'lik vergi kaybını ve teminatların eksik beyan edilmesini önledik. Yasadışı ticareti ve gümrüklerde vergi kaçakçılığını engellemek, yasal ticareti kolaylaştırmak için yürüttüğümüz ileri veri analitiği ve yapay zeka destekli risk analizi çalışmalarımız gelişerek devam etmektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.' 

Ticaret Bakanlığı'ndan büyük operasyon! Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan büyük operasyon!

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, gerçekleştirdikleri operasyonlarla önemli başarılar elde etti. Mersin'de yapılan bir operasyonda, yaklaşık 56 milyon lira değerinde çalıntı lüks araç ele geçirildi. İstanbul ve Edirne'de ise uyuşturucu ve elektronik sigara operasyonları gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından açıkladığı bilgilere göre, Mersin'deki operasyonda, liman yakınlarında park halinde bulunan birçok lüks araç tespit edildi. Yapılan incelemelerde, bu araçların 9'unun çalıntı olduğu belirlendi. Çalıntı araçların toplam değerinin yaklaşık 56 milyon lira olduğu saptandı. Olayla ilgili soruşturma Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülüyor. İstanbul'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Gümrük Muhafaza ekipleri, yurda giriş yapan bir tırı izlemeye aldı. Tırın içindeki eşyaların bir depoya boşaltılacağı bilgisi üzerine, ekipler Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile koordineli bir takip başlattı. Yapılan eş zamanlı operasyonlarda, iki farklı adreste yaklaşık 700 kilogram metamfetamin cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi. Edirne'de ise Kapıkule Gümrük Kapısı'na gelen şüpheli bir tır detaylı bir kontrol ve aramaya tabi tutuldu. Operasyonda, yurda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan 30 bin 700 elektronik sigara ele geçirildi. Her iki olayla ilgili olarak Küçükçekmece ve Edirne Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlattı. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Ekipleri Kaçakçılık Operasyonlarını Sürdürüyor(24.08.2024) pic.twitter.com/YXgDTXiM8c— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) August 24, 2024

16,6 milyar liralık kaçakçılığa geçit verilmedi! Haber

16,6 milyar liralık kaçakçılığa geçit verilmedi!

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, yılın ilk yarısında 16,6 milyar liralık kaçakçılığa geçit vermedi. AA muhabirinin, Bakanlık verilerinden yaptığı derlemeye göre, Gümrük Muhafaza ekipleri kaçak eşya, tütün, alkol ve uyuşturucuyla mücadelesini kesintisiz sürdürüyor. Buna göre, ilk 6 ayda 2 milyar 679 milyon 472 bin liralık araca ve 2 milyar 521 milyon 324 bin liralık "çeşitli eşya"ya el konuldu. Gümrük Muhafaza ekipleri, 1 milyar 841 milyon 541 bin liralık değerli madenin de kaçak yollarla ülkeye girmesini engelledi. Ekiplerin operasyonlarında öne çıkan diğer kalem, elektronik eşyalar oldu. Ekipler, yılın ilk yarısında 1 milyar 385 milyon 338 bin liralık elektronik eşyaya el konulmasını sağladı. Bakanlık, ocak-haziran döneminde 443 milyon 723 bin liralık makine ve aksamının da ülkeye kaçak yollarla girmesini engelledi. Bu dönemde, 316 milyon 91 bin lira değerinde tekstil ürünü ele geçirildi. ELE GEÇİRİLEN TARİHİ ESERLERİN DEĞERİ DİKKATİ ÇEKTİ Ocak-haziran döneminde 148 milyon 916 bin liralık gıda ürünü ve 145 milyon 908 bin liralık döviz de gümrük kapılarında el konulan eşyalar arasında yer aldı. Yılın ilk 6 ayında 119 milyon 78 bin lira değerinde tıbbı eşya ve 94 milyon 550 bin lira değerinde kimyevi maddeye el konuldu. Geçen yılın tamamında 23 milyon 402 bin liralık kimyevi madde ele geçirilirken, yılın ilk yarısında bu rakam yaklaşık 4 katına çıktı. Gümrük muhafaza ekipleri, ilk 6 ayda 49 milyon 38 bin liralık akaryakıta da el koydu. Söz konusu ürün grubunda geçen yılın ele geçirilen ürünün değeri 28 milyon 40 bin lira olmuştu. Operasyonlarda ele geçirilen tarihi eserler de dikkati çekti.Yılın ilk 6 ayında 3 milyon 987 bin lira değerinde tarihi esere el konuldu. Buna göre, ocak-haziran döneminde kaçak alkol, tütün ve uyuşturucuyla mücadele eklendiğinde tüm kalemlerde toplam 16 milyar 556 milyon 249 bin lira değerinde kaçakçılık engellendi.

9 günlük bayramın gümrük bilançosu Haber

9 günlük bayramın gümrük bilançosu

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Ramazan Bayramı tatilinde sınır kapılarında giriş-çıkış yapmak isteyenlerin işlemlerinin hızlı ve konforlu şekilde tamamlanması için gümrük personeliyle yoğun mesai yapıldı. Sınır kapılarından 6-14 Nisan tarihlerinde 121 bin 395 araç, 416 bin 800 yolcu ülkeye giriş yaparken, 117 bin 375 araç ve 420 bin 780 yolcu ülkeden çıktı. Böylece söz konusu dönemde 238 bin 770 araç, 837 bin 580 yolcu giriş-çıkışı meydana geldi. EN FAZLA YOĞUNLUK KAPIKULE'DE GÖRÜLDÜ Türkiye'nin en büyük kara ve demir yolu sınır kapısı olan Kapıkule, 220 bin 16 yolcu, 72 bin 384 araç giriş-çıkışıyla bu dönemde yoğunluğun en fazla yaşandığı gümrük noktası oldu. Kapıkule'den tatil döneminde 108 bin 958 yolcu, 37 bin 446 araç girişi, 111 bin 58 yolcu, 34 bin 938 araç çıkışı gerçekleşti. Yolcu yoğunluğu bakımından Kapıkule Gümrük Kapısı'nı 90 bin 868 yolcu girişi, 92 bin 462 yolcu çıkışıyla Sarp Sınır Kapısı izledi. HAVA VE DENİZ LİMANLARI Tatil boyunca havalimanlarından 2 milyon 904 bin 137, deniz limanlarından ise 130 bin 893 yolcu giriş-çıkışı oldu. İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü bölgesine bayram tatili sürecinde 4 bin 540 uçak inerken, 757 bin 928 yolcu girişi oldu. Söz konusu dönemde 4 bin 512 uçak kalktı, 743 bin 74 yolcu çıkışı gerçekleşti. En yoğun ikinci havalimanı 547 bin 899 yolcu giriş-çıkışı ve 3 bin 437 uçak iniş-kalkışı ile Antalya oldu. Öte yandan Çeşme Limanı, 42 bin 724 yolcu giriş-çıkışı ile bayram sürecinde yoğunluğun en fazla yaşandığı liman olarak kayıtlara geçti. TATİLDE YAKLAŞIK 59 MİLYON LİRALIK KAÇAK EŞYA YAKALANDI Bayram tatili süresince toplam 37 olayda 58 milyon 676 bin lira değerinde kaçak eşya gümrük muhafaza ekiplerince ele geçirildi. Bu dönemde 18,4 milyon lira değerinde uyuşturucu maddeye el konuldu, 14 milyon lira değerinde de kozmetik malzemesi, oyuncak ve saat gibi çeşitli eşya yakalaması gerçekleştirildi. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, teknolojiden de yararlanarak kaçakçılıkla mücadelede çeşitli yöntemler geliştirdi. AR-GE çalışmaları sonucu "VÖY", "İBS", "MUHAFIZ" gibi programlarla riskli eşyalar ülkeye gelmeden tespit edilirken, bu durum gümrük kapılarında işlem hacmini ve hızını artırdı. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda geliştirilen yerli ve milli Yarı Sabit Araç ve Konteyner Tarama Sistemleri'nin (MİLTAR) işlem hacmi yoğun gümrük sahalarına kurulumları tamamlandı, böylece gümrük işlemleri hız kazandı. Yeni bagaj tarama sistemlerinin gümrük kapılarında kullanılmasıyla ülkeye giriş-çıkışların daha hızlı ve konforlu gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.